Ducati Multistrada: Έφτασε 100.000 μονάδες! Το 2021 θα δούμε V4!

Μια μεγάλη επιτυχία για τη Ducati
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/9/2019

Η πρώτη φορά που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της Ducati μια μοτοσυκλέτα με το όνομα Multistrada, ήταν πίσω, το 2003. Τότε, κυκλοφόρησε η έκδοση 1000DS, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε και η μικρότερη των 620cc, που αποτέλεσε και ένα απ' τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της. Φέτος, 13 χρόνια αργότερα το ιταλικό εργοστάσιο από τη Bologna γιορτάζει επειδή έσπασε το “φράγμα” της παραγωγής των 100.000 μονάδων με το όνομα Multistrada. Για αυτό το λόγο δημιούργησε μια –και μοναδική- Multistrada 1260 σε έκδοση Pikes Peak, που στην πάνω πλάκα του πιρουνιού της έχει χαραγμένη με λέιζερ το centomila, που στα ελληνικά σημαίνει εκατό χιλιάδες.

Η αλήθεια είναι πως η Ducati χρησιμοποιώντας τη λέξη αντί τους αριθμούς, για να περιγράψει αυτό που αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αισθητική που χαρακτηρίζει τους σχεδιαστές, καθώς είναι πιο ωραίο από το να αναγράφεται ένας ξερός άσσος συνοδευόμενος από πέντε μηδενικά. Τη μοτοσυκλέτα μάλιστα, φρόντισε να παραδώσει αυτοπροσώπως ο CEO της Ducati, Claudio Domenicalli, στον Γερμανό Ducatisti Dave Hayard.

Με αφορμή την παραγωγή των 100.000 Multistrada η Ducati φρόντισε ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα μια πολύ σημαντική πληροφορία, που αφορά την επόμενη γενιά των Multistrada… αυτή με τον V4 κινητήρα! Το πρωτότυπο έχει φωτογραφηθεί ήδη από τον κατασκοπευτικό φακό σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους της Ιταλίας εδώ και καιρό, ενώ η έλευσή του στην αγορά δεν αποτελεί κάποιο “κρατικό μυστικό”. Όταν ήταν ακόμη μυστικό για τους υπόλοιπους, εσείς είχατε μάθει πρώτοι στο ΜΟΤΟ πως το V4 είναι στα σκαριά. Μία πληροφορία που μας είχαν εκμυστηρευτεί οι ίδιοι οι άνθρωποι της Ducati κατά την παρουσίαση του Hypermotard 950. Τώρα, απλά επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, και θα είναι το 2021 τελικά και όχι η επόμενη χρονιά που περιμέναμε. Επίσης η Ducati τονίζει πως ο κινητήρας της νέας V4 Multistrada θα είναι νέος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό μπορεί να “θολώνει” τα νερά όσον αφορά τις επιδόσεις της, ωστόσο αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι πως αφενός μεν θα εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές Euro5 που θα είναι σε ισχύ το έτος της κυκλοφορίας του, καθώς και πως η ιπποδύναμή του -προφανώς- δεν θα είναι η ίδια με την Panigale V4.

Ετικέτες

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.