EICMA 2023: Puig DiabloX - Διαστημικό Crossover concept bike

Ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα και εντυπωσιακό Dark Side of Japan ύφος
Puig DiabloX
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/11/2023

Μπορεί η Yamaha να έχει κατά καιρούς παρουσιάσει σπέσιαλ μοτοσυκλέτες σε συνεργασία με διάσημους customizer, όμως αυτές ήταν συνήθως στο μοτίβο των Faster Sons, και όχι στο Dark Side of Japan, το σκοτεινό ύφος που η ίδια η ιαπωνική εταιρεία έχει λανσάρει με τη σειρά ΜΤ. Και έρχεται τώρα... ξεκάρφωτη η ισπανική Puig με το DiabloX και κάνει το καλύτερο tribute στη σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας!

Το DiabloX είναι το δεύτερο concept δημιούργημα της Puig High tech parts, αν και το πρώτο Diablo ήταν μια μοτοσυκλέτα που... εύκολα ξεχνάς. Όχι όμως στη δεύτερη περίπτωση.  

Η Puig πήρε ένα Yamaha MT-09 και του άλλαξε τα φώτα στην εμφάνιση, με special Crossover αισθητική, στα πρότυπα του BMW M 1000 XR, με αεροδυναμικά βοηθήματα παντού, τίγκα στα gadget και τις αιχμές.

DiabloX

Η ζελατίνα ανεβαίνει ηλεκτρικά κατά 150 ολόκληρα χιλιοστά -με άπειρες θέσεις στη ρύθμιση της-, και από ένα εντελώς γυμνό look προστατεύει αποτελεσματικά τον αναβάτη όταν εκείνος το απαιτεί.

DiabloX

Το μπροστινό... batwing αεροδυναμικό φτερό θυμίζει νυχτερίδα, και προσφέρει το απαραίτητο αεροδυναμικό downforce εφέ στα πολλά, φορτίζοντας τον μπροστινό τροχό και αποτρέποντας τις σούζες.

DiabloX

Ο "έξυπνος" Cornering LED προβολέας στρίβει ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, ώστε να φωτίζεται πάντα σωστά ο δρόμος.

DiabloX

Μπροστά από τον πίσω φτερό έχουμε αεροδυναμικό φτερό (φτυάρι το έλεγαν στο MotoGP), όπως είχαμε δει στις αγωνιστικές RS-GP μοτοσυκλέτες, που στόχο έχει να φορτίσει το ψαλίδι με τη δύναμη του αέρα και όχι το πλαίσιο για μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερο φρενάρισμα.

DiabloX

Η Puig συνεχίζει συνδυάζοντας τις προστατευτικές χούφτες με -μικροσκοπικούς- καθρέπτες, χαρίζοντας στιλ και μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση της μοτοσυκλέτας. Φυσικά για να δεις κάτι μέσα από αυτές τις μινιατούρες θα πρέπει να βρίσκεσαι σε... θέση μάχης, σκυμμένος στο ρεζερβουάρ, κοντά στο τιμόνι.

DiabloX

Μετά την Moto Guzzi όπου με το V100 Mandello μας έδωσε την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής με ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, έρχεται τώρα η Puig να παρουσιάσει πλαϊνά "φτεράκια" που κινούνται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες, για να φορτίζουν βέλτιστα τον μπροστινό τροχό ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.

DiabloX

Η καρίνα της μοτοσυκλέτας διαθέτει τόσο πτερύγια όσο και μια μοναδική υφή / μοτίβο στα πλάγια της, με την Puig να υποστηρίζει πως έτσι επιταχύνεται η ροή του αέρα μεταξύ της μοτοσυκλέτας και του εδάφους, μειώνοντας έτσι την πίεση και αυξάνοντας κι άλλο το downforce.

DiabloX

Με στόχο τη μείωση των αναταράξεων στον μπροστινό τροχό και την βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας των φρένων, η Puig εξοπλίζει το DiabloX με έναν στιλάτο αεραγωγό που θυμίζει MotoGP. 

DiabloX

Νέα είναι και η αεροτομή πίσω, που δημιουργεί δυο κανάλια από τα οποία διοχετεύεται ο αέρας, με στόχο τη βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στα πολλά χιλιόμετρα.

DiabloX

Τέλος το DiabloX εξοπλίζεται και με μια θήκη στην οποία μπαίνει το smartphone του αναβάτη, το οποίο θα ντουμπλάρει και ως έξυπνη οθόνη οργάνων -όταν και αν αυτό καταστεί δυνατό.

DiabloX

Δυστυχώς -τουλάχιστον για την ώρα - τo DiabloX αποτελεί μια one-off κατασκευή, και δεν έχει προβλεφθεί κιτ που θα μπορεί κανείς να αγοράσει για να κάνει το MT-09 του... διαβολικό. Στόχος της Puig είναι να προβάλλει τα αξεσουάρ της μέσα από μια εντυπωσιακή customized μοτοσυκλέτα, και με αυτό το σκεπτικό πετυχαίνει διάνα.

Ετικέτες

CFMOTO MT-X - Στην παραγωγή για την αγορά της Κίνας

Στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έγκρισης τύπου
CFMOTO MT-X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2024

Το CFMOTO MT-X Adventure concept που είδαμε στην EICMA 2023 ετοιμάζεται για να βγει στην αγορά της Κίνας, όπως δείχνουν τα έγγραφα πιστοποίησης που κυκλοφόρησαν στον ασιατικό τύπο.

Με βάση τις φωτογραφίες της έγκρισης τύπου, το MT-X διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το design του concept. Ελαφρώς διαφορετικά δείχνουν τα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου και εκείνα της ουράς, ενώ η ίσια Rally σέλα αντικαταστάθηκε από μια δυο επιπέδων.

CFMOTO MT-X

Δυο είναι οι εκδόσεις του MT-X, μια με ψηλό φτερό και μια με χαμηλό, ενώ στα φρένα οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo του concept μοντέλου έδωσαν τη θέση τους σε πιο οικονομικές -δείχνουν να είναι της J.Juan. Φυσικά η εξάτμιση στην έκδοση παραγωγής δεν θα είναι της Akrapovic, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του MT-X βρίσκουμε το βάρος της μοτοσυκλέτας με υγρά, στα 214 κιλά, και στα 235 με τρεις βαλίτσες. Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 21 και 18 ίντσες, ενώ είναι ακτινωτοί, με τα ελαστικά να έχουν διάσταση 90 μπροστά και 150 πίσω και το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.530 mm. Η τελική ταχύτητα αναφέρεται στα 192 χλμ/ώρα.

mt-x

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 799 κ.εκ. προέρχεται από την ΚΤΜ, αποδίδοντας 94 hp και 7,85 kgm ροπής, απόδοση ίδια με του CFMOTO 800MT.

Η κάθετα τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη οργάνων παραμένει, ενώ θα είναι TFT και θα έχει συνδεσιμότητα.

Στον εξοπλισμό της κορυφαίας έκδοσης της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται δικάναλο ABS 9.3MP της Bosch, Cruise Control, IMU μονάδα 6 αξόνων, TCS, αναρτήσεις είναι της KYB, shifter, Riding Modes, θερμαινόμενη σέλα, κ.α..

Καθώς η γκάμα MT της CFMOTO έχει ήδη πολλές εκδόσεις, και κυβισμούς, στην Ευρώπη, κρίνεται αρκετά αμφίβολο να δούμε ΚΑΙ το MT-X να έρχεται προς τα μέρη μας, με πιθανότερη εκδοχή να παραμείνει ασιατικό μοντέλο και μόνο.

Ετικέτες