EICMA 2024: CFMOTO 800MT concept με ηλεκτρονικές αναρτήσεις!

Κάποια στιγμή στο μέλλον γιατί μπορούμε μεν, αλλά για την ώρα... δεν
CFMOTO 800MT Concept
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/11/2024

Στο περίπτερό της στο Μιλάνο, δίπλα στο νέο 800MT-X, η CFMOTO είχε κάπου στην αφάνεια ένα 800MT με μια τεράστια διαφορά σε σχέση με το μοντέλο παραγωγής, αφού η μοτοσυκλέτα έφερε ηλεκτρονικές αναρτήσεις! Το απίθανο είναι πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το συγκεκριμένο concept, με την εταιρεία να μας δίνει στοιχεία για τις τεχνολογικές της δυνατότητες, αφήνοντάς μας όμως σε αναμονή σε σχέση με την έλευση των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων στην παραγωγή, κάτι που μάλλον θα αργήσει τουλάχιστον 1-2 χρόνια ακόμα.

Σημειώνουμε πως πριν λίγο καιρό σας είχαμε γράψει για μια πατέντα της CFMOTO για ένα σετ πρωτοποριακών ημί-ενεργητικών αναρτήσεων που θα συνεργάζονται με κάμερες, οι οποίες θα σαρώνουν τον δρόμο μπροστά αναζητώντας λακκούβες και σαμάρια, και στέλνοντας σήμα για αλλαγή λειτουργίας των αναρτήσεων ανάλογα των συνθηκών ακολουθούν στα επόμενα μέτρα ή εκατοστά!

Δεν γνωρίζουμε αν το σύστημα των ηλεκτρονικών αναρτήσεων που φόραγε το 800MT της έκθεσης είναι η παραπάνω πατέντα, πάντως μιλώντας με την ελληνική αντιπροσωπεία μάθαμε πως το 800MT παραγωγής δεν θα ανανεωθεί άμεσα στον τομέα των -συμβατικών- αναρτήσεων, οπότε θα πρέπει να κρατήσουμε τις προηγμένες ηλεκτρονικές αναρτήσεις για το μέλλον. 

800MT Radar

Να γράψουμε εδώ πως το 800MT Explore Edition συνεχίζει να διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ακόμα και οπίσθιο ραντάρ με συστήματα προειδοποίησης για όχημα σε τυφλό σημείο, για αλλαγή λωρίδας και για αποφυγή πιθανής σύγκρουσης.

Μεγάλες δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης με ηλεκτρονικές αναρτήσεις λοιπόν, που όμως για την ώρα παραμένουν στη σφαίρα του concept, με μια ελαφρώς αδέξια μάλιστα παρουσία δίχως αντίστοιχη πληροφόρηση στην EICMA.

Ετικέτες

KTM 490 Adventure – Επανεμφάνιση του πρωτότυπου εξέλιξης με νέα φρένα

Μια τριάδα νέων δικύλινδρων 490 έχει ήδη επιβεβαιωθεί
ktm-490-adv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/5/2026

Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουμε δει την ΚΤΜ να εξελίσσει στον δρόμο 490 Duke, 490 RC και 490 Adventure, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη γνωρίζαμε, πως δηλαδή αναβίωσε η δικύλινδρη οικογένεια των 490 που η αυστριακή εταιρεία σχεδίαζε από το 2019 επί Stefan Pierer, αλλά διέκοψε για λόγους κόστους.

Η νέα θέαση ενός πρωτοτύπου 490 Adventure δείχνει να βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την τελευταία φορά που συναντήσαμε φωτογραφίες της υπό εξέλιξη μοτοσυκλέτας, πέρυσι τον Αύγουστο.

ktm 490 adv

Φορώντας ακόμα λιγότερα πλαστικά από τότε, η μοτοσυκλέτα δείχνει να διατηρεί τα περισσότερα μέρη της αναλλοίωτα, με μια σημαντική διαφορά: τα φρένα της Brembo έχουν αντικατασταθεί πλέον από αυτά της WP, εταιρείας που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την ΚΤΜ και που πλέον έχει επεκταθεί και στον τομέα της πέδησης.

ktm 490 adv

Από κει και πέρα η νέες φωτογραφίες του 490 Adventure δεν μας κάνουν σοφότερους σε κάτι άλλο πλην του ότι η μοτοσυκλέτα συνεχίζει την πορεία της προς τη μαζική παραγωγή όπως περίπου τη γνωρίζαμε, με μια εμφανή αλλαγή στα φρένα.

ktm 490 adv

Θυμίζουμε πως, από τη στιγμή που η ΚΤΜ έχει περάσει στον έλεγχο της Bajaj, έχει τραβήξει έναν διαφορετικό δρόμο στην Κίνα απ’ ότι στην Ινδία. Έτσι στην κινέζικη αγορά πρόσφατα παρουσιάστηκε το 450 RC, βασισμένο στο CFMOTO 450SR-S, ωστόσο αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν πρόκειται να δούμε στην Ευρώπη. Απεναντίας, οι δυτικές αγορές θα περιμένουν τα νέα 490 που θα μας έρθουν από την Ινδία για να γεμίσουν το κενό της γκάμας μεταξύ 390 και 690.

Ετικέτες