Honda Africa Twin & Adventure Sports 2020: Ανανέωση εκ βάθρων!

Αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/9/2019

Μόλις πριν από λίγο, η Honda παρουσίασε διαδικτυακά τα νέα Africa Twin και Africa Twin Adventure Sports του 2020, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλα όσα γνωρίζαμε και είχαμε γράψει πρώτοι και αποκλειστικά, για την εξέλιξη της ναυαρχίδας της Big-H στην κατηγορία των Adventure bikes. Είναι στην ουσία η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση που δέχεται από το 2016 που πρωτοπαρουσιάστηκε, μετά την προσθήκη του ηλεκτρονικού ελέγχου του γκαζιού (ride by wire) με τα τρία riding modes και το traction control.

Ξεκινώντας από τα… επιφανειακά, η εξωτερική εμφάνιση του Africa Twin μπήκε σε πρόγραμμα "extreme makeover", με έμφαση στην rally αύρα που θέλησαν οι σχεδιαστές του να αποπνέει. Η ζελατίνα κόντυνε σε ύψος για να βολεύει περισσότερο στις χωμάτινες διαδρομές, ενώ αλλαγμένο είναι και το ύψος του τιμονιού που πλέον είναι τοποθετημένο ψηλότερα κατά 22,5mm, με το ύψος της σέλας όμως να διατηρείται στα 850-870mm. Ουσιαστικά δηλαδή έχει αλλάξει η θέση οδήγησης, καθώς στενότερη είναι και η ούρα, όπως και το πίσω τμήμα της σέλας, κατά 40mm. Διαφορετικό είναι και το σχήμα της, για να διευκολύνεται η κίνηση εμπρός-πίσω του αναβάτη.

Στο μούτρο, οι δύο LED προβολείς είναι τοποθετημένοι ψηλότερα, ενώ διαθέτει και DRL φώτα ημέρας που ρυθμίζουν αυτόματα τη λειτουργία τους ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Εντελώς διαφορετικά είναι και τα όργανα όπου πλέον φιγουράρει μια έγχρωμη TFT οθόνη 6,5 ιντσών, αφής παρακαλώ, που είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί και με γάντια. Στις λειτουργίες που προσφέρει συμπεριλαμβάνονται το Apple CarPlay™ και η διασύνδεση με Bluetooth.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, εκεί όπου εντοπίζονται και οι πιο ουσιαστικές αλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο ο κυβισμός αυξήθηκε στα 1.084cc. Αυτό στην απόδοση μεταφράζεται σε 100 ίππους στις 7.500 με τη ροπή να φτάνει τα 10,7 χιλιογραμμόμετρα στις 6.250 στροφές αντίστοιχα. Η αύξηση της χωρητικότητας προέρχεται από την αύξηση της διαδρομής (στα 81,5mm από τα 75,1mm), με την σχέση συμπίεσης στα 10,1:1. Τα χιτώνια των κυλίνδρων είναι πλέον από αλουμίνιο και σε συνδυασμό με μειώσεις βάρους σε επιμέρους τομείς, όπως η μετάδοση για παράδειγμα, το συνολικό βάρος του κινητήρα είναι μειωμένο κατά 2,5 κιλά στην manual έκδοση και κατά 2,2 κιλά στην έκδοση DCT.

Ο χρονισμός της ανάφλεξης και ο στρόφαλος των 270° παρέμεινε ως είχε, ενώ διαφορετική είναι τώρα η κεφαλή του κυλίνδρου όπως και τα σώματα του ψεκασμού των 46mm. Παράλληλα έχει αλλάξει και ο προγραμματισμός της ECU, μαζί με την γωνία τοποθέτησης των μπεκ για καλύτερη διασπορά μείγματος, λόγω και του διαφορετικού σχήματος του θαλάμου καύσης. Ο ένας επικεφαλής εκκεντροφόρος είναι επίσης από τα στοιχεία που διατηρήθηκαν, αλλά τώρα έχει αλλάξει ο χρονισμός των βαλβίδων όπως και το βύθισμα, όπου για τις εισαγωγής φτάνει τα 10,1mm και τα 9,3mm για τις εξαγωγής.

Στο σύστημα της εξαγωγής έχει τοποθετηθεί και βαλβίδα που ρυθμίζει τη ροή των καυσαερίων, παρόμοια με του Fireblade, ώστε να επιτευχθεί ο συνδυασμός αύξησης της ιπποδύναμης και της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές Euro5. Για τον ίδιο λόγο έχει προστεθεί αισθητήρας ατελούς καύσης , ενώ και ο αισθητήρας "λ" έχει αντικατασταθεί από αισθητήρες LAF (Linear Air Fuel) που παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις.

Τέλος, οι αλλαγές στο… hardware του κινητήρα συμπεριλαμβάνουν και την μείωση στην διάμετρο του συμπλέκτη και τους επανασχεδιασμένους δίσκους, που επέτρεψαν την χρήση ελαφρύτερων ελατηρίων –και κατά συνέπεια ελαφρύτερη λειτουργία- με το quickshifter να εξακολουθεί να προσφέρεται ως after market επιλογή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η ηλεκτρονική αναβάθμιση που έχει δεχτεί το Africa Twin για το 2020, καθώς η προσθήκη της IMU της Bosch MM7.10 με αισθητήρες σε έξι άξονες, διευρύνει τις δυνατότητες δραματικά. Η λίστα με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα έχει μεγαλώσει θεαματικά, αφού πλέον υπάρχουν διαθέσιμα τέσσερα modes για την απόδοση και τρία modes για την ρύθμιση του φρένου του κινητήρα, παράλληλα με το HSTC (το traction control της Honda) που ρυθμίζεται σε εφτά επίπεδα. Τα τέσσερα riding modes είναι τα Tour, Urban, Gravel και Off-Road, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα για δύο πλήρως παραμετροποιήσιμα modes, ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη. Οι επίσης σημαντικές ηλεκτρονικές προσθήκες χάρη στην ύπαρξη της IMU είναι το σύστημα ελέγχου σούζας (wheelie control) με τρία επίπεδα παρέμβασης, το cornering ABS με επιλογή για οδήγηση εκτός δρόμου, το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του πίσω τροχού και το DCT με σύστημα ανίχνευσης στροφής! Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του τελευταίου, αυτό γίνεται μέσω της IMU που αναγνωρίζει πότε η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση, ρυθμίζοντας ανάλογα το πρόγραμμα αλλαγής των σχέσεων για να μην διαταράσσεται η ισορροπία της μοτοσυκλέτας μέσα στην στροφή.

Το πλαίσιο δεν εξαιρέθηκε από τον ολικό επανασχεδιασμό και ενισχύθηκε σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο την βελτίωση της συμπεριφοράς στο χώμα. Ένα από αυτά είναι η περιοχή του λαιμού, για καλύτερη αίσθηση του μπροστινού, ενώ οι κεντρικοί σωλήνες είναι πιο λεπτοί και με πιο ευθεία διαδρομή, με το συνολικό βάρος του πλαισίου να μειώνεται κατά 1,8 κιλά. Το υποπλαίσιο είναι τώρα –επιτέλους…- βιδωτό κι όχι ενιαίο με το πλαίσιο, με μικρότερο κατά 40mm πλάτος. Καινούργιο είναι και το αλουμινένιο ψαλίδι, 500 γραμμάρια ελαφρύτερο από το προηγούμενο, το οποίο μάλιστα ακολουθεί τον σχεδιασμό του ψαλιδιού από το CRF450R. Η απόσταση από το έδαφος δεν άλλαξε, παραμένοντας στα 250mm, όπως το μεταξόνιο των 1.575mm και η κάστερ στις 27,30°. Το συνολικό βάρος είναι μειωμένο κατά 5 ολόκληρα κιλά, φτάνοντας τα 226 κιλά γεμάτο.

Στις αναρτήσεις της Showa, τόσο στο πιρούνι όσο και στο αμορτισέρ, άλλαξαν τις εσωτερικές ρυθμίσεις και το σετάρισμα, έτσι ώστε να πετύχουν βελτίωση της συμπεριφορά, τόσο εκτός δρόμου, όσο και στις ασφάλτινες διαδρομές.

Africa Twin Adventure Sports

Η πιο… adventure έκδοση του Africa Twin, η Adventure Sports, έρχεται εξίσου ανανεωμένη και πιο πλούσια εξοπλισμένη! Πέρα από τις αλλαγές που αναφέρονται παραπάνω για την απλή έκδοση, η Adventure Sports έχει δεχθεί επιπλέον επεμβάσεις που της επιτρέπουν να κοντραριστεί στα ίσα με τον ανταγωνισμό και το επίπεδο εξέλιξης που έχει φτάσει.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από την έκδοση με τις στάνταρ αναρτήσεις της Showa, θα διατίθεται και σε έκδοση με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της ίδιας εταιρείας (EERA), οι οποίες προσφέρουν τέσσερα modes (Soft, Mid, Hard και Off-Road). Επιπλέον, η προφόρτιση θα μπορεί να ρυθμιστεί ηλεκτρονικά σε τέσσερα επίπεδα ανάλογα το φορτίο (με ή χωρίς συνεπιβάτη και με ή χωρίς αποσκευές), ενώ θα υπάρχει και ένα παραμετροποιήσιμο mode από τον αναβάτη με custom επιλογές για τις αποσβέσεις και 24 επίπεδα προφόρτισης για το πίσω αμορτισέρ. Εδώ βέβαια δημιουργείται και το ερώτημα σχετικά με το σύστημα των αναρτήσεων που είχε δείξει η Honda, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα το ύψος των αναρτήσεων όταν η μοτοσυκλέτα ακινητοποιείται, που είχε κάνει την εμφάνισή του πάνω σε ένα Africa Twin. Ενδεχομένως να το δούμε σε κάποιο concept στο εγγύς μέλλον ή σε κάποια updated έκδοση των νέων Africa Twin.

Πλούσια συλλογή φωτογραφιών στο gallery που συνοδεύει το άρθρο!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (mm):
2330
Ύψος (mm):
1560
Μεταξόνιο (mm):
1575
Απόσταση από το έδαφος (mm):
250
Ύψος σέλας (mm):
850/870
Ίχνος (mm):
113
Γωνία κάστερ (˚):
27.5
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Πλάτος (mm):
960
Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):
238 (248 DCT)
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
18,8 / 24,8 Adventure Sport
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, υγρόψυκτο, δικύλινδρος εν σειρά, με 1ΕΕΚ και 4Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
92 x 81,5
Χωρητικότητα (cc):
1084
Σχέση συμπίεσης:
10,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
100/7500
Ροπή (kg.m/rpm):
10,7/6250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
84,8
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός πολύδισκος (διπλός συμπλέκτης DCT)
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Με γρανάζια / -
Τελική μετάδοση / σχέση:
Με αλυσίδα / -
 
ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ
 
Κενή
Γεμάτη
Θεωρητικά
-
2,38
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa (EERA Showa ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες)
Διαδρομή (mm):
230
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ελαστικό:
150/70 -18
ΦΡΕΝΟ
Δίσκος 256mm με δαγκάνα  ενός εμβόλου και cornering ABS
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Έγχρωμη ψηφιακή οθόνη TFT 6.5''
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa (EERA Showa ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες)
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
230 / 45
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ελαστικό:
90/90-21
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκοι 310mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων και cornering ABS
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες