Honda CB1100 RS 5Four: Φόρος τιμής!

Μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/9/2019

Φέτος, ως γνωστόν, η Honda γιορτάζει τα 50α γενέθλια του ορόσημού της στους τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες. Εκείνη την χρονιά, το 1969, έκανε το ντεμπούτο του το CB750, το οποίο επαναπροσδιόρισε τον όρο superbike της εποχής. Η Big-H έχει αφιερώσει ολόκληρη τη χρονιά στον εορτασμό της συγκεκριμένης επετείου, με πολλές custom δημιουργίες από CB1000R και ευφάνταστα σχέδια από ανεξάρτητους custom builders, που αποδίδουν το καθένα με ξεχωριστό τρόπο το πνεύμα των CB.
Η Honda UK, επέλεξε όμως μια διαφορετική βάση για να αποτίσει τον δικό της φόρο τιμής. Άλλωστε τι καλύτερη "μαγιά" από το αερόψυκτο, τετρακύλινδρο εν σειρά CB1100RS, το οποίο είναι ότι πιο κοντινό στην συγκεκριμένη παράδοση της Honda. Σε συνεργασία με την 5Four Motorcycles, έφτιαξε μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση (θα κατασκευαστούν 54 κομμάτια μόνο) θυμίζοντας την λαμπρή αγωνιστική ιστορία της εταιρείας στους αγώνες endurance. Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας παραπέμπει στα αγωνιστικά της εποχής, με στοιχεία από café racer, αναρτήσεις της Showa και ακτινικές, τετραέμβολες δαγκάνες μπροστά, σε συνδυασμό με τις χυτές ζάντες των 17 ιντσών.


Ο Guy Wilson, το δημιουργικό κεφάλαιο της 5Four Motorcycles δήλωσε για την σπέσιαλ αυτή έκδοση: "Η εταιρεία μας δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να ξεφύγουμε από τις κατασκευές που απευθύνονται στις μάζες για να φτιάχνουμε μοτοσυκλέτες με ιδιαίτερη εμφάνιση, μοναδικές, ποιοτικές και με επιδόσεις. Από την στιγμή που πρωτοείδα το CB1100RS ήξερα ότι είχα την δυνατότητα να κατασκευάσω ένα μονόσελο που θα "κατάπινε" τα στροφιλίκια. Έτσι καταλήξαμε στην περιορισμένη έκδοση των 54 CB1100RS 5Four, εκ των οποίων το κάθε ένα θα έχει ξεχωριστή αρίθμηση, χαραγμένη κάτω από το νούμερο "5" στην χρωμιομένη πλάκα με το σήμα της 5Four στην ουρά της μοτοσυκλέτας. Την χρωματική επιλογή την εμπνεύστηκα από τα νεανικά μου χρόνια, τότε που κυριαρχούσε η Honda στους αγώνες endurance με τις κόκκινες, άσπρες και μπλε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, χωρίς αυτοκόλλητα, ενώ και το ρετρό λογότυπο της Honda είναι βαμμένο στο χέρι."


Η αλήθεια είναι ότι κάθε εξάρτημα του συγκεκριμένου CB είναι ένα μικρό έργο τέχνης, φτιαγμένο ώστε να αναδεικνύει την μοναδικότητά του. Η θέση οδήγησης οριοθετείται από το Ultra Low τιμόνι της Renthal, με τα αγωνιστικά γκριπ της Tomaselli, τους αγωνιστικούς λεβιέδες και τους billet καθρέφτες, όλα σε μαύρο χρώμα. Η σέλα έχει δέρμα Alcantara, ενώ τα μαρσπιέ είναι από βουρτσισμένο αλουμίνιο.

Αλουμινένια είναι επίσης η μάσκα και το μονόσελο, με το πλαστικό να απουσιάζει τελείως από τα εξαρτήματα που είναι σε εμφανή σημεία. Τα τελικά της Urban Growler είναι από τιτάνιο, τα οποία απελευθερώνουν ένα βαθύ και ξεχωριστό ήχο.
Επειδή κάθε μοτοσυκλέτα θα είναι φτιαγμένη στο χέρι, υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μια αναμονή της τάξης των τριών μηνών, ενώ η τιμή της στην Αγγλία θα φτάσει τις 15.554 λίρες (17.564 ευρώ).

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες