Honda CB500X 2019 στην EICMA

Η εποχή της ωριμότητας με 19'' τροχό
6/11/2018

Το CB500X είναι το πιο καλοπουλημένο μοντέλο από την οικογένεια των CB και λογικό είναι να δεχθεί με ιδιαίτερη φροντίδα την ανανέωσή του. Το ότι γνώρισε μια τέτοια επιτυχία δεν είναι απορίας άξιο, καθώς –τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- είναι μια μοτοσυκλέτα που πραγματικά μπορείς να κάνεις τα πάντα, διατηρώντας παράλληλα το κόστος χρήσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του, είναι ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της user friendly φιλοσοφίας της Honda και για το 2019 αναβαθμίζεται σε τομείς που κρύβουν πραγματική ουσία. Πέρα από την εμφάνιση που αποκτά πιο adventure στοιχεία, προσφέρει πλέον καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη συμπεριφορά, κάνοντας ακόμη πιο θελκτικό το πακέτο που προσφέρει.


Σχεδιαστικά διαθέτει μια πιο επιθετική όψη, έχοντας ως γνώμονα τις γραμμές του Africa Twin. Τα προστατευτικά του ψυγείου επιμηκύνθηκαν προς τα κάτω, με περισσότερες γωνίες για μια πιο 3D αίσθηση. Παράλληλα, επιτυγχάνεται και μια καλύτερη αεροδυναμική για την μοτοσυκλέτα με περισσότερη προστασία από τον αέρα. Η σέλα λέπτυνε στο μπροστινό μέρος για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον έλεγχο και την μετατόπιση του σώματος, ενώ είναι πλέον και πιο εύκολο να φτάσουν τα πόδια στο έδαφος, ακόμη και για τους πιο κοντούς αναβάτες. Το κόψιμο του τιμονιού αυξήθηκε κατά τρεις μοίρες, κάνοντας έτσι τις μανούβρες παιχνιδάκι σε συνδυασμό και με το νέο, μεταβλητής διατομής, τιμόνι που προσφέρει καλύτερο μοχλό. Η νέα LCD οθόνη αναγράφει περισσότερες πληροφορίες, ενώ διαθέτει ένδειξη επιλεγμένης σχέσης και ρυθμιζόμενο shift light.


Το πλαίσιο παρέμεινε ως είχε, όπως και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, με το μεταξόνιο των 1.445mm και το βάρος στα 197 κιλά, με την σέλα να απέχει 830mm από το έδαφος. Η σημαντική αλλαγή όμως είναι το νέο πιρούνι των 41mm, το οποίο διαθέτει 10mm επιπλέον διαδρομής για τον τροχό, φτάνοντας τώρα τα 150mm. Αντίστοιχα μεγάλωσε και η διαδρομή του πίσω τροχού (από τα 118mm στα 135) χάρη στο νέο αμορτισέρ με το μεγάλο έμβολο που αντικατέστησε το παλιότερο των διπλών θαλάμων. Όπως είχαμε αναφέρει και στην δοκιμή του προηγούμενου μοντέλου, αυτός ήταν ένα τομέας που εμπόδιζε το CB500X να χαρακτηριστεί ως μια άριστη all rounder μοτοσυκλέτα. Το νέο αμορτισέρ προσφέρει και δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης σε εννέα θέσεις, ενώ ένα ακόμη μεγάλο νέο για το"Χ" είναι η αντικατάσταση του μπροστινού τροχού των 17'' με έναν τροχό διάστασης 19'', που σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη διαδρομή του δίνουν σημαντικά περισσότερες δυνατότητες στους χωματόδρομους –και όχι μόνο…

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, η Honda ανακοινώνει μια αύξηση της ροπής στη μεσαία μπάντα των στροφών της τάξης του 4%, η οποία προκύπτει από την αλλαγή στον χρονισμό των βαλβίδων. Επιπλέον, η τροφοδοσία έχει μια ευθεία ροή του αέρα από το φιλτροκούτι και τα σώματα του ψεκασμού, ενώ η μπαταρία άλλαξε τοποθέτηση, απομακρυνόμενη από την εισαγωγή του φιλτροκουτιού για να μην εμποδίζει την εισαγωγή του αέρα. Το τελικό της εξάτμισης έχει τώρα δύο απολήξεις που παράγουν έναν ελαφρώς πιο σπορτίβικο ήχο, με την μέγιστη ισχύ να παραμένει στα ίδια επίπεδα, εντός των ορίων της Α2 κατηγορίας των διπλωμάτων. Μπορεί να μην το υποψιάζεται κανείς, αλλά ο κινητήρας αυτός είναι ένας κλώνος του CBR1000RR, από το σχήμα των πιστονιών ως την εσωτερική δομή του και την διάταξη των αξόνων, ενώ υπάρχει και μονόδρομος συμπλέκτης με υποβοήθηση.

Ακολυθεί πλήρες φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης στο gallery

 

Ετικέτες

Husqvarna FC 450 Rockstar Edition 2023

Με εργοστασιακό look, και με πολλά έξτρα
8/12/2022

Όπως και η ΚΤΜ -αλλά και η GASGAS-, έτσι και η Husqvarna παρουσίασε την ναυαρχίδα των MX μοτοσυκλετών της για το 2023 με εμφάνιση που παραπέμπει σε εκείνη της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας του AMA SX, φορτωμένη με αρκετά έξτρα αξεσουάρ.

Πέρα από τη μοναδική βαφή και τα Rockstar Energy Husqvarna Factory γραφικά, στον εξοπλισμό της FC 450 Rockstar Edition περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Factory racing τροχοί με EXCEL Takasago στεφάνια και ανωδιωμένα CNC κέντρα
 • Τελικό εξάτμισης FMF
 • Start device
 • ODI γκριπ
 • GUTS Factory Racing κάλυμμα σέλας
 • ProTaper τιμόνι και αφρώδες προστατευτικό
 • Ρυθμιζόμενη CNC τιμονόπλακα

Πέρα από τον έξτρα εξοπλισμό στα τεχνικά highlights της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται και τα κάτωθι:

 • 2K Carbon ποδιά
 • 2K Carbon προστατευτικό δίσκου μπροστά
 • Βελτιωμένες ρυθμίσεις αναρτήσεων
 • Αλουμινένιο ψαλίδι
 • Quickshifter
 • WP XACT αναρτήσεις
 • Φρένα Brembo
 • Χάρτες οδήγησης
 • Launch Control
 • Traction Control
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου

Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο του 2023 στις Η.Π.Α. και σε μερικές ακόμα αγορές σε παγκόσμια κλίμακα.