Honda - Ετοιμάζει ημιενεργές αναρτήσεις για το Gold Wing

Με IMU που θα μπορούσε να δώσει και Cornering χαρακτηριστικά σε ABS / Traction Control
Honda Gold Wing semi active suspension patents
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/5/2023

Το Gold Wing μπορεί να μην έχει στο τεχνολογικό του οπλοστάσιο ημιενεργητικές αναρτήσεις, ούτε και Cornering ABS / Traction Control, ωστόσο αυτό σύμφωνα με την νέα πατέντα της Honda θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς η Honda κατέθεσε πατέντες για εφαρμογή IMU και ενεργητικών αναρτήσεων στο “χρυσό φτερό” των Ιαπώνων.

Η τουριστική ναυαρχίδα της Honda έχει παρελθόν ως φορέας εξεζητημένων και κορυφαίων τεχνολογιών, με εξακύλινδρο boxer κινητήρα, εναλλακτικό μπροστινό σύστημα, αερόσακο, ψηφιακή οθόνη οργάνων με σύστημα Apple CarPlay / Android Auto και συνδεσιμότητα, κιβώτιο DCT με 7 σχέσεις και όπισθεν, Riding Modes, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών TPMS, ηχοσύστημα, κ.α. Όμως με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, το Gold Wing έχει μείνει πίσω σε κάποιους τομείς, όπως των αναρτήσεων και των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Σημειώστε πως από το 2018 οι αναβάτες των Gold Wing μπορούν να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά τις αποσβέσεις των αναρτήσεων της Showa, όμως οι τελευταίες δεν είναι ημί-ενεργητικές.

Honda Gold Wing

Οι νέες πατέντες που κατέθεσε πρόσφατα η Honda αφορούν τον παραπάνω τομέα, και περιλαμβάνουν μια κεντρική μονάδα αδρανειακών μετρήσων (Inertial Measurement Unit ή IMU), αισθητήρες και κλισιόμετρα. Η IMU είναι συνδεδεμένη με τον κινητήρα, τα φρένα, το DCT κιβώτιο και τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως πέρα από τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, η επόμενη γενιά Gold Wing θα έχει και Cornering χαρακτηριστικά στα συστήματα ABS και Traction Control που η Honda ονομάζει ως γνωστόν Honda Selectable Torque Control ή HSTC.

Honda Gold Wing

Κάπως έτσι, και αν η πατέντα εφαρμοστεί όπως πιστεύουμε πως θα γίνει, η επόμενη Gold Wing θα μπορεί να διακρίνει την κινητική της κατάσταση, αλλάζοντας συνεχώς τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων της για το βέλτιστο set-up, ανάλογα με το αν η μοτοσυκλέτα στρίβει, επιταχύνει, φρενάρει, περνάει πάνω από σαμάρια, κ.α. Ταυτόχρονα θα μπορεί να ρυθμίζει ιδανικά τη δύναμη που θα ασκείται στα φρένα σε κάθε περίσταση, αλλά και την επέμβαση του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης σε μια πλειάδα σεναρίων.

SK Motorium

Ετικέτες

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Υψηλού επιπέδου εξοπλισμός, 3 εκδόσεις

Με Start-Stop, ABS, TFT, Keyless, ακόμα και TCS στα 2 κορυφαία μοντέλα της σειράς
Thrust Motor DSR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2023

Τον Φεβρουάριο αναμένεται στη χώρα μας η νέα οικογένεια αστικών scooter DSR της Thrust Motor, σε 2 κυβισμούς (125 & 150 κ.εκ.) και σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού.

Το design των DSR είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, ενώ οι διαστάσεις τους είναι μικρές, καθιστώντας τα ιδανικά για αστικές μετακινήσεις, καθώς δεν θα κολλήσουν ούτε στο πιο δύσκολο μποτιλιάρισμα. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και χειρολαβές. Τα DSR διαθέτουν και χαμηλή ζελατίνα που προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη. Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 μπροστά και 13 ιντσών πίσω), με διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Ίδιο είναι το ύψος σέλας στα χαμηλά 770 mm, ίδιο και το μεταξόνιο στα 1.375 κ.εκ.

Η πιο οικονομική έκδοση είναι το DSR 125 AC, με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm και 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 mm μπροστά και δισκόφρενο 220 mm πίσω, με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Η οθόνη οργάνων είναι ψηφιακή LCD.

Thrust Motor DSR

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2.

Το DSR 125 LC ανεβάζει κατακόρυφα τον εξοπλισμό σε σχέση με την AC έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop και ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Τέλος, το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της οικογένειας είναι το DSR 150 LC, με 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα 3 DSR αναμένονται στη χώρα μας τον 2ο μήνα του 2024, στις 3 προαναφερθείσες εκδόσεις και σε 3 χρώματα: Γκρι Ματ, Λευκό και Κόκκινο Ματ