Husqvarna Vitpilen 701 / Svartpilen 701 concept

To "Λευκό Βέλος" στην παραγωγή
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/11/2017

Πέρσι, στο Μιλάνο είχαμε δει το πρωτότυπο Vitpilen 701, το οποίο αν μη τι άλλο έκανε δυνατή εντύπωση σε όλους, με τις φουτουριστικές γραμμές του που ισορροπούν ανάμεσα στο ρετρό και το μεταβιομηχανικό design. Φέτος στην EICMA, το Λευκό Βέλος, όπως είναι η μετάφραση του Vitpilen από τα Σουηδικά, παρουσιάστηκε ως μοντέλο παραγωγής, το οποίο μάλιστα θα φτάσει στις βιτρίνες το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται μόλις στα 157 κιλά (στεγνό) και με πρόχειρους υπολογισμούς, πλήρες υγρών, θα ζυγίζει κοντά στα 180 κιλά. Ο κινητήρας του είναι ο γνωστός μονοκύλινδρος των 692,5cc της ΚΤΜ που αποδίδει 75 ίππους στις 8.500 στροφές και 7,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.750 σντίστοιχα. Ο ψεκασμός ελέγχεται ηλεκτρονικά (ride-by-wire), ενώ διαθέτει και μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση. Το χρωμομολυβδαινιούχο, ατσάλινο πλαίσιο είναι κατασκευασμένο με laser cut και με πίεση νερού (hydroformed), ενώ οι κολλήσεις έχουν γίνει ρομποτικά, έτσι ώστε να επιτευχθούν με απόλυτη ακρίβεια τα ποσοστά της εγκάρσια και διαμήκους ακαμψίας, προκειμένου η συμπεριφορά του Vitpilen να ανταποκρίνεται σ' αυτό που τάζει η λιτή εμφάνισή του.

Οι αναρτήσεις είναι ένα ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά και ένα αμορτισέρ πίσω της WP, και τα φρένα της Brembo (με τους δίσκους των 320mm και τις ακτινικές δαγκάνες των τεσσάρων εμβόλων) συνδυάζονται με το ABS της Bosch το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί.
Παράλληλα, η Husqvarna έδειξε και το concept Svartpilen 701, την πιο scrambler εκδοχή του Vitpilen –όπως συμβαίνει και με τα μικρότερα 401 που είναι ήδη στην παραγωγή- το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει μοντέλο παραγωγής το 2019.

Svartpilen 701
Ετικέτες

BMW R 1300 GS/Adventure Aurum Edition 2026 - Τα μεγάλα GS ντύθηκαν στα χρυσά

Ειδικές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής - Για την Ολλανδία
BMW R 1300 GS Aurum Edition 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/8/2026

Η ολλανδική BMW Motorrad παρουσίασε τη νέα έκδοση Aurum για τα R 1300 GS και R 1300 GS Adventure, η οποία και θα διατεθεί σε περιορισμένο αριθμό στην εγχώρια αγορά, ήτοι 100 αντίτυπα για το στάνταρ GS και άλλα 100 για το Adventure.

Οι δύο μοτοσυκλέτες θα βρεθούν στις εκθέσεις της BMW στην Ολλανδία σε μία περίπου εβδομάρα (5 Σεπτεμβρίου) και χαρακτηρίζονται από τις χρυσές στεφάνες των ακτινωτών τους τροχών αλλά και τις χρυσοκίτρινες λεπτομέρειες που βρίσκονται διάσπαρτες πάνω τους. Να σημειωθεί ότι η νέα έκδοση βασίζεται στην Triple Black και στις δύο περιπτώσεις.

Τόσο το απλό R 1300 GS όσο και το Advetnure φέρουν επιπλέον εργοστασιακό εξοπλισμό, όπως είναι οι ακτινωτοί τροχοί που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι "χρυσές" προστασίες του ψυγείου, τα διαφορετικά μαρσπιέ και η θερμαινόμενη σέλα του συνεπιβάτη, με τη σέλα να έχει και ασορτί επένδυση με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. 

Στο εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το αυτόματο κιβώτιο όπως και το σύστημα αυξομείωσης τους ύψους της πίσω ανάρτησης, ενώ στο τιμόνι έχει τοποθετηθεί και πλάκα στο χρώμα του χρυσού με τον αύξοντα αριθμό της έκδοσης.

Η τιμή των R 1300 GS και R 1300 GS Adventure Aurum Edition στην Ολλανδία έχει οριστεί στα 34.950 και 36.950 ευρώ αντίστοιχα.