Η Honda ετοιμάζει τη δική της μοτοσυκλέτα με ραντάρ!

Πατέντες πάνω σε Goldwing
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/11/2020

Το Goldwing της Honda είναι αναμφίβολα μια μοτοσυκλέτα για ένα περιορισμένο και ειδικό κοινό, αλλά η σημαντικότητα του ρόλου του εκτείνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα. Καθώς αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα της εταιρείας, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών, οι οποίες αργότερα βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλα μοντέλα της Honda.

Για το 2021 όμως, το Goldwing είχε μια σημαντική έλλειψη σε σχέση με την αιχμή της τεχνολογίας που βλέπουμε σε άλλους κατασκευαστές: τα ηλεκτρονικά βοηθήματα με την χρήση των ραντάρ. Η Ducati με το Multistrada V4 και η BMW με το R1250RT, ανακοίνωσαν το αυτόματα ρυθμιζόμενο cruise control με την βοήθεια των ραντάρ, αφήνοντας την Honda πίσω στην συγκεκριμένη τεχνολογική κούρσα. Μάλιστα, επειδή υπάρχει ένα σχετικό εμπάργκο μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του περιοδικού, από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε την δυνατότητα να σας πούμε την δική μας εμπειρία από ένα τέτοιο σύστημα, ενώ θα μπορείτε να το διαβάσετε και στο τεύχος!

Αυτό φυσικά για την Honda δεν είναι κάτι που θα το άφηνε χωρίς απάντηση για καιρό, καθώς κατατέθηκαν νέες πατέντες που δείχνουν ένα cruise control με την χρήση ραντάρ, το οποίο έχει ετοιμαστεί για το μεγάλο tourer του εργοστασίου. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, ότι δεν είναι απλώς μια πατέντα που αφορά μια τεχνολογία την οποία θα χρησιμοποιήσει η Honda στο μέλλον. Στα σχέδια φαίνονται καθαρά τα σημεία στήριξης των ραντάρ για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα και δεν αφορά αόριστα την τεχνολογία της χρήσης ραντάρ.

Να υπενθυμίσουμε τέτοια συστήματα έχουν εφαρμοστεί στα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια, με την Honda μάλιστα να είναι μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα. Τώρα, η τεχνολογία των ραντάρ έχει μπει πλέον και στις μοτοσυκλέτες, καθώς μετά την αρχή που έκαναν οι BMW και Ducati, αναμένουμε πολύ σύντομα και τις KTM και Kawasaki, με κοινό παρονομαστή όλων αυτών το σύστημα που έχει εξελίξει η Bosch, αλλά με το δικό της λογισμικό ξεχωριστά για την κάθε εταιρεία. Η Honda έχει ήδη συνεργασία με την Bosch στον τομέα για τα αυτοκίνητα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να έχει τον ίδιο προμηθευτή και για τις μοτοσυκλέτες.

Η πατέντα λοιπόν που κατέθεσε η Honda, έχει να κάνει με το πώς θα "κρύψει" τα ραντάρ πάνω στην μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών με αντίστοιχα συστήματα. Ενώ στα αυτοκίνητα, τα ραντάρ τοποθετούνται πίσω από επίπεδες επιφάνειες, στις γρίλιες των ψυγείων ή στους προφυλακτήρες, οι μοτοσυκλέτες που διαθέτουν τέτοιο σύστημα έχουν τα ραντάρ εκτεθειμένα. Αν και τα ραντάρ μπορούν να "δουν" όταν βρίσκονται πίσω από συγκεκριμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του πλαστικού, οι επιφάνειες πρέπει να είναι τελείως λείες και επίπεδες, ώστε να μην δημιουργούνται παρεμβολές στα ραδιοκύματα του ραντάρ.  Ευτυχώς για την Honda, το κομμάτι ανάμεσα στους προβολείς του Goldwing είναι αρκετά επίπεδο και η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση του ραντάρ πίσω από το πλαστικό, στηριγμένο πάνω σε σταθερές βάσεις που θα εκτείνονται από το υπάρχον πλαίσιο που στηρίζει τα όργανα και το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ.

Στις πατέντες φαίνεται επίσης ότι το κενό μεταξύ του αισθητήρα του ραντάρ και των πλαστικών, θα γεμίσει με ένα σπογγώδες υλικό που θα απορροφά τους κραδασμούς, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του.

Το πότε θα δούμε στην παραγωγή ένα Goldwing με τέτοιο σύστημα, εξαρτάται από το ποιος φτιάχνει τα ραντάρ. Αν η Honda χρησιμοποιήσει πράγματι την τεχνολογία της Bosch, όπως και οι ανταγωνιστές της, το 2022 είναι μια λογική ημερομηνία για να το δούμε. Αν έχει επιλέξει όμως κάτι διαφορετικό, τότε πολύ πιθανόν η εξέλιξη να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.

BMW F 450 R 2027 - Το δικύλινδρο Α2 naked με 47 ίππους και βάρος 175 "γεμάτων" κιλών

Στοχεύει κορυφή η BMW βάζοντας στο μάτι Aprilia και KTM
BMW F 450 R 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Αφήνοντας πίσω το μονοκύλινδρο G 310 R η BMW παρουσίασε το σαφώς πιο αξιόμαχο δικύλινδρο προσθέτοντας την δική της πρόσταση στις μικρομεσαίες naked που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

Μετά την Aprilia με το Tuono 457 που έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα στα όρια της A2 κατηγορίας, με το μίνιμου επιτρεπόμενο βάρος και τη μέγιστη δυνατή ισχύ -δύο στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ώστε να επιτρέπεται μια μοτοσυκλέτα να οδηγείται από κατόχους διπλώματα Α2-, έρχεται τώρα και η BMW να κάνει το ίδιο με το F 450 R.

Ο εν σειρά δικύλινδρος των 420 κ.εκ. που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο F 450 GS, αποδίδει και εδώ 47 ίππους (35 KW) στις 8.750 με τη μέγιστη τιμή της ροπής να βρίσκεται στα 4,39 χιλιογραμμόμετρα στις 6.750 σ.α.λ., ενώ ο ασυνήθιστος στρόφαλος των 135 μοιρών κινεί ασύμμετρα τα πιστόνια (225-495 μοίρες) και διαφοροποιεί έτσι τον τρόπο που κατεβάζει τη ροπή στον δρόμο τόσο σε σχέση με τους παραδοσιακούς στροφάλους των 180 και 360 μοιρών, όσο και εκείνον των 270 μοιρών (270-450) που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στο κυνήγι της αύξησης της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού.

BMW F 450 R 2027

Η BMW κάνει λόγο για διαθεσιμότητα του 80% της ροπής από τις 3.000 σ.α.λ. και για κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC, τη στιγμή που το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα, για να προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

Όπως και το μικρότερο το GS έτσι και εδώ είναι διαθέσιμος προαιρετικά ο Easy Ride Clutch (ERC) συμπλέκτης που δεν απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα για να ξεκινήσει από στάση και σε συνδυασμό με το quickshifter, ούτε όταν επιταχύνει, κινείται με σταθερή ταχύτητα ή επιβραδύνει. Ο αναβάτης έχει επίσης στη διάθεσή του τα στάνταρ προγράμματα λειτουργίας Rain, Road, και Dynamic, όπως και τα στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Cornering ABS, Dynamic Brake Control (DBC), Dynamic Traction Control (DTC) και το σύστημα ελέγχου του φρένου του κινητήρα (MSR).

Εκτός από τον κινητήρα και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα (με αφαιρούμενο πλαίσιο χωροδικτύωμα) προέρχεται από το F 450 GS, ή για να το θέσουμε καλύτερα βασίζεται σε αυτό. Το πιρούνι είναι 43άρι ανεστραμμένο της KYB, όπως και το αμορτισέρ και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αλουμινένιες είναι και οι χυτές 17άρες ζάντες με ελαστικά 110/70 και 150/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα γενναιόδωρα 140 χλστ. και το μεταξόνιο στα σχετικά "μακριά" για τα δεδομένα της κατηγορίας 1.405 χλστ., ενώ το ίχνος των 110 χλστ. υπονοεί σταθερότητα στην επίσημη τελική των 169 χλμ./ώρα.

BMW F 450 R 2027

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο της μικρής adventure της  BMW από το φετινό MEGA TEST Mini On-Off (τεύχος ΜΟΤΟ #680), περιμένουμε από τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τα Aprilia Tuono 457 και KTM 390 Duke στον τομέα της συμπεριφοράς, αλλά και τον υπόλοιπο και ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό της κατηγορίας, όπως ανακαλύψαμε και στο συγκριτικό που μπορείτε να βρείτε στο τρέχον τεύχος του ΜΟΤΟ (#683) που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Εκτός από το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας, στη φιλικότητα συνεισφέρει το χαμηλό ύψος της σέλας στα 790 χλστ. με την BMW να έχει διαθέσιμες και άλλες δύο σέλες για τον αναβάτη στα 810 και 775 ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους σωματότυπους. 

Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν επίσης τα full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5 ιντσών που προσφέρει συνδεσιμότητα και ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης στον αναβάτη με τη F 450 R να είναι διαθέσιμη σε τέσσερεις εκδόσεις, τις Base, Exclusive, M Sport και M Sport με το πακέτο Innovation που περιλαμβάνει και τον "rekluse" συμπλέκτη.