Η Honda ετοιμάζει τη δική της μοτοσυκλέτα με ραντάρ!

Πατέντες πάνω σε Goldwing
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/11/2020

Το Goldwing της Honda είναι αναμφίβολα μια μοτοσυκλέτα για ένα περιορισμένο και ειδικό κοινό, αλλά η σημαντικότητα του ρόλου του εκτείνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα. Καθώς αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα της εταιρείας, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών, οι οποίες αργότερα βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλα μοντέλα της Honda.

Για το 2021 όμως, το Goldwing είχε μια σημαντική έλλειψη σε σχέση με την αιχμή της τεχνολογίας που βλέπουμε σε άλλους κατασκευαστές: τα ηλεκτρονικά βοηθήματα με την χρήση των ραντάρ. Η Ducati με το Multistrada V4 και η BMW με το R1250RT, ανακοίνωσαν το αυτόματα ρυθμιζόμενο cruise control με την βοήθεια των ραντάρ, αφήνοντας την Honda πίσω στην συγκεκριμένη τεχνολογική κούρσα. Μάλιστα, επειδή υπάρχει ένα σχετικό εμπάργκο μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του περιοδικού, από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε την δυνατότητα να σας πούμε την δική μας εμπειρία από ένα τέτοιο σύστημα, ενώ θα μπορείτε να το διαβάσετε και στο τεύχος!

Αυτό φυσικά για την Honda δεν είναι κάτι που θα το άφηνε χωρίς απάντηση για καιρό, καθώς κατατέθηκαν νέες πατέντες που δείχνουν ένα cruise control με την χρήση ραντάρ, το οποίο έχει ετοιμαστεί για το μεγάλο tourer του εργοστασίου. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, ότι δεν είναι απλώς μια πατέντα που αφορά μια τεχνολογία την οποία θα χρησιμοποιήσει η Honda στο μέλλον. Στα σχέδια φαίνονται καθαρά τα σημεία στήριξης των ραντάρ για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα και δεν αφορά αόριστα την τεχνολογία της χρήσης ραντάρ.

Να υπενθυμίσουμε τέτοια συστήματα έχουν εφαρμοστεί στα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια, με την Honda μάλιστα να είναι μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα. Τώρα, η τεχνολογία των ραντάρ έχει μπει πλέον και στις μοτοσυκλέτες, καθώς μετά την αρχή που έκαναν οι BMW και Ducati, αναμένουμε πολύ σύντομα και τις KTM και Kawasaki, με κοινό παρονομαστή όλων αυτών το σύστημα που έχει εξελίξει η Bosch, αλλά με το δικό της λογισμικό ξεχωριστά για την κάθε εταιρεία. Η Honda έχει ήδη συνεργασία με την Bosch στον τομέα για τα αυτοκίνητα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να έχει τον ίδιο προμηθευτή και για τις μοτοσυκλέτες.

Η πατέντα λοιπόν που κατέθεσε η Honda, έχει να κάνει με το πώς θα "κρύψει" τα ραντάρ πάνω στην μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών με αντίστοιχα συστήματα. Ενώ στα αυτοκίνητα, τα ραντάρ τοποθετούνται πίσω από επίπεδες επιφάνειες, στις γρίλιες των ψυγείων ή στους προφυλακτήρες, οι μοτοσυκλέτες που διαθέτουν τέτοιο σύστημα έχουν τα ραντάρ εκτεθειμένα. Αν και τα ραντάρ μπορούν να "δουν" όταν βρίσκονται πίσω από συγκεκριμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του πλαστικού, οι επιφάνειες πρέπει να είναι τελείως λείες και επίπεδες, ώστε να μην δημιουργούνται παρεμβολές στα ραδιοκύματα του ραντάρ.  Ευτυχώς για την Honda, το κομμάτι ανάμεσα στους προβολείς του Goldwing είναι αρκετά επίπεδο και η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση του ραντάρ πίσω από το πλαστικό, στηριγμένο πάνω σε σταθερές βάσεις που θα εκτείνονται από το υπάρχον πλαίσιο που στηρίζει τα όργανα και το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ.

Στις πατέντες φαίνεται επίσης ότι το κενό μεταξύ του αισθητήρα του ραντάρ και των πλαστικών, θα γεμίσει με ένα σπογγώδες υλικό που θα απορροφά τους κραδασμούς, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του.

Το πότε θα δούμε στην παραγωγή ένα Goldwing με τέτοιο σύστημα, εξαρτάται από το ποιος φτιάχνει τα ραντάρ. Αν η Honda χρησιμοποιήσει πράγματι την τεχνολογία της Bosch, όπως και οι ανταγωνιστές της, το 2022 είναι μια λογική ημερομηνία για να το δούμε. Αν έχει επιλέξει όμως κάτι διαφορετικό, τότε πολύ πιθανόν η εξέλιξη να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.

Honda CB1000 Hornet - Ταράζει τα νερά με την τιμή του στην Ευρώπη, χτυπώντας τους Κινέζους!

Ανακοίνωση θεαματικά χαμηλών τιμών σε Γερμανία / Βρετανία, υπολογίζουμε τιμές για Ελλάδα
Honda CB1000 Hornet - Εντυπωσιακά χαμηλή τιμή!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Στην παρουσίαση του Honda CB1000 Hornet πολλά ήταν τα παράπονα για την ποιότητα κατασκευής και τον εξοπλισμό του, που απείχαν παρασάγγας από αυτά που έχουμε συνηθίσει να προσφέρει η ιαπωνική εταιρεία. Αμέσως σκεφτήκαμε πως εδώ θα είχαμε την απάντηση των Ιαπώνων στους Κινέζους όσον αφορά στην τελική τιμή της μοτοσυκλέτας, και οι πρώτες ανακοινώσεις θεαματικά χαμηλών τιμών από τις αντιπροσωπείες της Honda σε Γερμανία δείχνουν πως η Honda πετυχαίνει αυτό τον στόχο και με το παραπάνω!

Ατσάλινο πλαίσιο, μη αφαιρούμενο υποπλαίσιο, απουσία ρυθμίσεων στις αναρτήσεις της βασικής έκδοσης (το SP έχει ρυθμίσεις), μετριοπαθής απόδοση (147,5 hp στη βασική έκδοση απέναντι σε αποδόσεις που πολλές φορές φλερτάρουν με τους 200 ίππους), βασικά ηλεκτρονικά βοηθήματα και εμφάνιση που θυμίζει πολύ Kawasaki Z 1000 R.

Όπως γράφαμε στην παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο: “αναμένουμε να δούμε τουλάχιστον αν έπιασαν τόπο οι κόποι της Honda, και αν η μοτοσυκλέτα θα έχει εντυπωσιακά χαμηλότερη τιμή από το Neo Sports Café”.

Και η τιμή είναι όντως εντυπωσιακά χαμηλότερη, από το Neo Sports Cafe το οποίο στη χώρα μας κόστιζε 15.840 ευρώ στη βασική έκδοση και 17.380 ευρώ στην κορυφαία.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις τιμές του Hornet σε Γερμανία και Βρετανία:

HONDA CB 1000 HORNET 2025

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10.290 ΕΥΡΩ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 8.999 ΛΙΡΕΣ (10.919 ΕΥΡΩ) – Πιο ακριβό από τη Γερμανία κατά 6,1%
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 12.090 ΕΥΡΩ -ΕΚΔΟΣΗ SP
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 9.999 ΛΙΡΕΣ - ΕΚΔΟΣΗ SP (12.131 ΕΥΡΩ) – Πιο ακριβό από τη Γερμανία κατά 0,33%

Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στις τιμές του Kawasaki Z900 2024 -ενός  από τους κυριότερους ανταγωνιστές της μοτοσυκλέτας της Honda- στις ίδιες αυτές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.

KAWASAKI Z900 2024

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10.795 ΕΥΡΩ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 9.799 ΛΙΡΕΣ (11.888 ΕΥΡΩ)
  • ΕΛΛΑΔΑ 11.195 ΕΥΡΩ (3,7% Ακριβότερο από Γερμανία και 5,8% φθηνότερο από τη Βρετανία)

Όπως βλέπουμε η Βρετανία είναι η ακριβότερη χώρα σε τελική τιμή για το Z900 τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Γερμανία. Αν τώρα η Honda Ελλάδας ακολουθήσει αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική με της Kawasaki -ακριβώς για να χτυπήσει το Ζ900 στην εξαιρετικά μικρή ομολογουμένως ελληνική αγορά των μεγάλων Naked-, θα περιμέναμε το CB1000 Hornet να κοστίζει στη χώρα μας χονδρικά ανάμεσα στα 10.670 - 11.198 ευρώ. Αντίστοιχα για την έκδοση SP με τους λίγους παραπάνω ίππους και τον ακριβότερο εξοπλισμό (αναρτήσεις, φρένα, κ.α.) θα περιμέναμε μια τιμή ανάμεσα σε 11.427 - 12.537 ευρώ

Φυσικά η παραπάνω πρόβλεψη της Πυθίας του ΜΟΤΟ είναι μια ιδιαίτερα χονδροειδής προσέγγιση, καθώς στον καθορισμό της τιμής μιας μοτοσυκλέτας στη χώρα μας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, και καθώς η συγκεκριμένη αφορά σε κατηγορία με ελάχιστες πωλήσεις σε ετήσια βάση, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα μπορούσε να ζητήσει την ίδια χαμηλή τιμή από τη Honda συγκριτικά με άλλες αγορές (Βρετανία, Γερμανία) στις οποίες πωλούνται χιλιάδες μεγάλα Naked κάθε χρόνο.

Όπως και να έχει, η τιμή του CB1000 αναμένεται εντυπωσιακά χαμηλότερη από ότι του προκατόχου του, και επίσης εξαιρετικά χαμηλότερη απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό των ακριβών, σούπερ-εξοπλισμένων και εξωφρενικά δυνατών Hyper-Naked όπως είναι τα Aprilia Tuono V4 1100 (17.590 ευρώ) & V4 1100 Factory (20.190 ευρώ), BMW S 1000 R (17.450 ευρώ) & M 1000 R (25.000 ευρώ), Ducati Streetfighter V4 (27.200 για το μοντέλο 2024 έως ακόμα και… 42.000 ευρώ για το SP2 24), και KTM 1390 Super Duke R (24.350 ευρώ) & R EVO (26.450 ευρώ).

Τώρα μένει να δούμε αντίστοιχο μοντέλο της Honda που να πολεμά τις τιμές των κινέζικων εργοστασίων και στα μεγάλα Adventure (στα μεσαία κάτι πήγε να κάνει το Transalp), για να δέσει το γλυκό και στην Ελλάδα.

Ετικέτες