Kawasaki Z H2 Boost - Σε 2 εκδόσεις, με 225 & 275 hp

Ένα μοναδικό Streetfighter με υπερσυμπιεστή από τη γερμανική Höly Zweirad GmbH
Holy Kawasaki Z H2 Boost
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/5/2024

Πέρα από τις πωλήσεις μοτοσυκλετών παραγωγής, ο Γερμανός dealer Höly ειδικεύεται στις σπέσιαλ κατασκευές κυρίως σε μοντέλα της Kawasaki. Από τα χέρια τους έχουν βγει αξιομνημόνευτες βελτιωμένες μοτοσυκλέτες σε όλες τις κατηγορίες -Supersport, Naked, Cruise, Supermoto, κ.α.- ενώ πρόσφατα παρουσίασαν ένα υπέροχο Kawasaki Z H2 με μοναδικό κοστούμι, αρκετά εξτρά και δυνατές επιδόσεις.

Το Z H2 Boost της Höly θα κυκλοφορήσει σε 2 εκδόσεις, 229 και 275 hp (από τους 200 hp που έχει το μοντέλο παραγωγής), ενώ ξεχωρίζει για το custom φαίρινγκ του που αφαιρεί οπτικά βάρος σε σχέση με το στάνταρ φαίρινγκ, για τον μοναδικό RAM Air αεραγωγό του που διαπερνά το ρεζερβουάρ, και για το ρυθμιζόμενο σε ύψος τιμόνι, με την επιλογή για Superbike θέση οδήγησης.

Höly Zweirad GmbH

Πίσω το μονό ψαλίδι “βγάζει μάτι”, ενώ στον ίδιο βαθμό εντυπωσιάζει η custom πίσω ζάντα 240/17 με το πράσινο “αστέρι” και το κοντό τελικο εξάτμισης από H2R που την αφήνει να αναδειχθεί.

Σπέσιαλ είναι και η βαφή που συνδυάζει το πράσινο και το μαύρο, αλλά και χρωμιωμένα εξαρτήματα, εντυπωσιάζοντας απ’ όλες τις γωνίες.

Höly Zweirad GmbH

Το μπροστινό σύστημα έχει ως βάση μπροστινό από Z1000, ενώ διαφορετικό είναι το πίσω αμορτισέρ που διαθέτει και ρύθμιση ύψους. Τέλος, νέο είναι το ψυγείο για καλύτερη ψύξη του βελτιωμένου κινητήρα, νέες είναι και οι μανέτες με πράσινες λεπτομέρειες, ενώ στο ρεζερβουάρ βρίσκουμε πράσινα LED φώτα.

Η τιμή του Kawasaki Z H2 Boost δεν ανακοινώνεται, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Höly, ΕΔΩ.

Ετικέτες

KTM 1390 Super Adventure S EVO 2025 - Αυτοματοποιημένο κιβώτιο και 173 ίπποι [Video]

Αλλαγές στα πάντα για την adventure ναυαρχίδα των Αυστριακών
KTM 1390 Super Adventure S EVO 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/10/2024

Η KTM προχώρησε στην αποκάλυψη του 1390 Super Adventure S EVO 2025 που έρχεται συνολικά αναβαθμισμένο έναντι του 1290 και με το αυτοματοποιημένο κιβώτιο των Αυστριακών να κάνει το ντεμπούτο του.

Η σχεδίαση που έχει αλλάξει αλλά όχι τόσο ώστε να μη μοιάζει με KTM είναι αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή στο 1390 Super Adventure S EVO με τον LED προβολέα που πάει να γίνει σήμα κατατεθέν των καινούργιων μοντέλων των Αυστριακών να είναι φυσικά παρόντας και εδώ, στο ισχυρότερο Adventure στην ιστορία της εταιρείας.

Η σχεδίαση έχει προσεχτεί και αναφορικά με την προστασία του αναβάτη από τον αέρα με τα πάνελ του φαίρινγκ να τον απομακρύνουν από τον κορμό του περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα η ρυθμιζόμενη ζελατίνα αυξομειώνει περισσότερο το ύψος της, κατά 70 χλστ., σε σχέση με τα 55 χλστ. της προηγούμενης μοτοσυκλέτας, ενώ οι ανεμιστήρες των βεντιλατέρ έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να ψύχουν καλύτερα τον θηριώδη κινητήρα μεταφέροντας όμως λιγότερο ζεστό αέρα στον αναβάτη.

KTM 1390 Super Adventure S EVO 2025

Στον τομέα της εργονομίας και της χρηστικότητας, ο μικρός αποθηκευτικός χώρος μεταξύ της τάπας του ρεζερβουάρ και του λαιμού έχει μεγαλώσει σε μέγεθος ώστε να μπορεί να δεχτεί και τα κινητά-ταμπλέτες που προτιμά όλο και περισσότερος κόσμος, ενώ κοντά σε αυτόν υπάρχει και θύρα USB-C, με μια δεύτερη να κάνει την εμφάνισή της κάτω από τον πίνακα πληροφοριών για την φόρτιση επιπλέον συσκευών. Ανασχεδιασμένη είναι και η διαιρούμενη σέλα, ξεχωριστή για αναβάτη και συνεπιβάτη με στόχο, τι άλλο, τα υψηλότερα επίπεδα άνεσης αλλά και ελευθερίας κίνησης του αναβάτη. Βελτιωμένος παρουσιάζεται και ο μηχανισμός ρύθμισης του ύψους της σέλας που κάνει πιο εύκολη τη ρύθμισή της, με τους Αυστριακούς να προσφέρουν παράλληλα και 11 διαφορετικές σέλες για να καλύψουν κάθε διάπλαση και προτίμηση.

Παράλληλα νέο και φαρδύτερο κατά 30 χλστ. είναι και το αλουμινένιο τιμόνι, ενώ στα ρυθμιζόμενα καβαλέτα υπάρχουν πλέον σινεμπλόκ, με τις χούφτες να είναι επίσης καινούργιες και πιο σκληρές από τις προηγούμενες για βελτιωμένη προστασία των άκρων. Αλλαγές έχουμε και στα μαρσπιέ που έχουν τοποθετηθεί οχτώ χλστ. πιο χαμηλά, αλλά και 10 χλστ. πιο έξω ώστε να βελτιωθεί η άνεση και ο έλεγχος όταν ο αναβάτης οδηγεί όρθιος.

1390 Super Adventure S EVO 2025

Για τη νέα κάθετη οθόνη αφής-τάμπλετ των οχτώ ιντσών τα είπαμε εδώ, ωστόσο να συμπληρώσουμε ότι αυτή συνοδεύεται από νέους διακόπτες στο τιμόνι που κάνουν ακόμη πιο εύκολο τον χειρισμό της.

Ο αέρας ανανέωσης φύσηξε και στο πλαίσιο του 1390 Super Adventure S EVO με τη στιβαρότητά του να έχει αναβαθμιστεί σε όλους τους άξονες και τους Αυστριακούς να αλλάζουν το πάχος των ατσάλινων σωλήνων αλλά και τη διάμετρό τους σε διάφορα σημεία, ενώ ο κινητήρας αποτελεί φέρον τμήμα του. Οι αλλαγές έγιναν για να βελτιωθεί η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας τόσο στην ευθεία όσο και στις στροφές.

KTM 1390 Super Adventure S EVO 2025

Το πλαίσιο συμπληρώνουν οι τελευταίας γενιάς ημι-ενεργητικές αναρτήσεις APEX Semi-Active Technology (SAT) της WP με τις ηλεκτρικά ελεγχόμενες μαγνητικές βαλβίδες να μεταβάλλουν τις αποσβέσεις και να προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις ρυθμίσεις στις υψηλότερες συχνότητες έναντι των ηλεκτρικών. Ο ακριβέστερος έλεγχος επιτυγχάνεται με τη χρήση νέων αισθητήρων που μετρούν επιτάχυνση αλλά και διαδρομή. Η ρύθμιση των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων γίνεται εν κινήσει, σε πραγματικό χρόνο, με τον αναβάτη να έχει στη διάθεσή του και τέσσερα προγράμματα Sport, Street, Comfort και Rain. 

Στα έξτρα της adventure μοτοσυκλέτας της KTM βρίσκεται η ανάρτηση Pro που προσφέρει θυμίσεις ξεχωριστά για τη συμπίεση και την επαναφορά, χαρακτηριστικά αντιβύθισης για το πιρούνι, πλήρως αυτόματη λειτουργία που δουλεύει πλέον και στο χώμα, όπως και Offroad Mode.

KTM 1390 Super Adventure S EVO 2025

Προσανατολισμένο περισσότερο στον τουρισμό το 1390 Super Adventure S EVO φέρει τροχούς 19 και 17 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα με ελαστικά διαστάσεων 120/70 και 170/60, ενώ για την επιβράδυνση φροντίζει νέα ακτινική τρόμπα της Brembo και ακτινικά τοποθετημένες 4πίστονες δαγκάνες των Ιταλών με τα τακάκια να είναι επίσης νέα, βελτιώνοντας σε συνδυασμό με τη νέα τρόμπα, την αίσθηση και την ακρίβεια στο φρενάρισμα.

Ο κινητήρας όπως αναμενόταν έχει αυξήσει την χωρητικότητά του στα 1.350 από 1.301 κ.εκ. και συνολικά την απόδοση και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του φέροντας παράλληλα και νέο σύστημα Shiftcam που μεταβάλλει το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής αλλά και τον χρονισμό τους, ανάλογα με τις στροφές, με την αλλαγή του προφίλ του εκκεντροφόρου εισαγωγής να γίνεται στις 6.500 σ.α.λ.. Παράλληλα τα σώματα του ψεκασμού έχουν μεγαλώσει και έχουν γίνει πιο κοντά με τους Αυστριακούς να κάνουν λόγο για αυξημένη ισχύ και ροπή σε όλο το φάσμα λειτουργίας. Η απόδοση βρίσκεται τώρα στους 173 ίππους και τα 14,8 κιλά ροπής, στις 9.500 και 8.000 σ.α.λ. αντίστοιχα παρά τον εναρμονισμό με τις Euro 5+ προδιαγραφές, ενώ τα διαστήματα για τον έλεγχο των βαλβίδων έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 1290 Super Adventure στα 60.000 χιλιόμετρα!

KTM 1390 Super Adventure S EVO 2025

Το μοτέρ συνεργάζεται με το πρώτο αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο στην ιστορία της KTM, το οποίο καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη εντελώς, με τον τελευταίο να είναι φυγοκεντρικός και να εμπλέκει με την άνοδο των στροφών του κινητήρα, scooters. Το κιβώτιο προσφέρει χειροκίνητη λειτουργία μέσω κουμπιών στο τιμόνι αλλά και πλήρως αυτόματη έχοντας μία έξτρα "θέση" στη σειρά, πίσω από τη νεκρά που δεν είναι άλλη από τη θέση "Park" (P–N-1-2–3–4–5–6 ), στην οποία η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να κουνηθεί εμπρός ή πίσω. Μολις 50 μιλισεκόντ είναι αρκετά για να πραγματοποιηθεί μία αλλαγή, σύμφωνα με την KTM, ενώ ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει ταχύτητες και παραδοσιακά, με το αριστερό του πόδι, ενώ όπως και με το αυτοματοποιημένο κιβώτιο της Yamaha μπορεί να πραγματοποιήσει και kickdown κλείνοντας το γκάζι στιγμιαία πέρα από το στοπ του, κάτι που ακούγεται πολύ φυσιολογικό ως αίσθηση.

Το 1390 Super Adventure S EVO 2025 είναι γενικά η πιο προηγμένη μοτοσυκλέτα που έχει παρουσιάσει η KTM και φέρνει μαζί της και νέο σύστημα ενεργού cruise control που λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος ταχύτητας και να σταματήσει εντελώς τη μοτοσυκλέτα και εφόσον η στάση είναι μικρότερη των τριών δευτερολέπτων τότε μπορεί να ξεκινήσει να επιταχύνει ξανά.  Φέρει και λειτουργία Group Ride, αν οδηγείτε μαζί με φίλους σας, όπως και νέο ραντάρ που ανιχνεύει και φορτηγά, ενώ ενώ αν ανιχνεύσει κίνδυνο υποβοηθά στο φρενάρισμα και προειδοποιεί για σύγκρουση.