Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

KTM 790 Adventure R

Πρωτότυπο και… λαχταριστό!

Πέρσι είδαμε σε μορφή πρωτότυπου το 790 Duke. Φέτος, το Duke παρουσιάστηκε ως μοντέλο παραγωγής και σειρά πήρε για του χρόνου το 790 Adventure R. Αν και σε μορφή πρωτότυπου, η μοτοσυκλέτα έχει σχεδόν την τελική της μορφή, με τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα LC8c που "φοράει" το 790 Duke. Το "R" στο λογότυπο υπονοεί ότι θα υπάρχει και μια πιο ασφάλτινη έκδοση, όπως είναι η πάγια πολιτική της ΚΤΜ, η οποία επίσης πάντα φροντίζει να "φτιάξει" το κοινό με την πιο "πολεμική" της πρόταση.


Η μάσκα και ο προβολέας είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αποπνέει την νέα οικογενειακή ταυτότητα με τους δύο κάθετους προβολείς LED. Η σέλα είναι μονοκόμματη και τα όργανα ανεβαίνουν ψηλά, ακολουθώντας την φιλοσοφία των μοτοσυκλετών Rally. Δεν είναι όμως μόνο τα όργανα που αντλούν έμπνευση από το πιο δυνατό αγωνιστικό πεδίο της ΚΤΜ, καθώς και το ρεζερβουάρ θυμίζει το αντίστοιχο του 450 Rally, με τα πλαστικά του να κατεβαίνουν στο πλάι και χαμηλά. Έτσι, καταφέρνει να δείχνει ότι δεν έχει σταθερό φαίρινγκ, ενώ στην ουσία ο συνδυασμός της ψηλής μάσκας, των προστατευτικών του ψυγείου και των πλαστικών του ρεζερβουάρ που βγαίνουν έτσι χαμηλά, προσφέρει την ίδια προστασία που θα είχε αν διέθετε κανονικό, κλειστό φαίρινγκ.

Το πλαίσιο έχει αλλαγές σε σχέση με το αντίστοιχο του Duke, ενώ οι αναρτήσεις είναι της WP. Όπως ανακοινώνει η ΚΤΜ, το μοντέλο παραγωγής θα διαθέτει ένα πλήρες ηλεκτρονικό πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κι από την μέχρι τώρα εμπειρία μας με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας των Adventure. Στο promo βίντεο μάλιστα του Adventure R, βλέπουμε την μοτοσυκλέτα να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα ακολουθώντας το 450 Rally, γεγονός που μαρτυρά ότι πράγματι θα είναι πολύ καλό στο χώμα. Το βάρος του 790 Duke ανακοινώθηκε στα 169 κιλά άδειο, δηλαδή σχεδόν στα 185 κιλά φεμάτο, με την λογική να λέει πως το αντίστοιχο βάρος του Adventure R θα είναι ίσως λίγο παραπάνω (κοντά στα 190 με 195 κιλά), ένα νούμερο που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των ανθρώπων της ΚΤΜ για χαμηλό βάρος και πολύ καλό λόγο κιλών ανά ίππο.


"Στοχεύσαμε στο να σχεδιάσουμε την πιο επικεντρωμένη στις επιδόσεις μοτοσυκλέτα travel enduro της μεσαίας κατηγορίας κυβικών", δήλωσε ο κ. Trukenpolz, CSO της ΚΤΜ. "Θέλαμε να προσδώσουμε τον δυναμισμό των μεγαλύτερων μοτοσυκλετών, και το πετύχαμε με την εξαιρετική σχέση κιλών ανά ίππο. Το 790 Adventure R κατασκευάστηκε με την απόλυτη αφοσίωσή μας στην οδήγηση εκτός δρόμου. Η ΚΤΜ είναι η νούμερο ένα εταιρεία στο χώμα και η παράδοσή μας σ' αυτό το πεδίο είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιγράψει καμία άλλη εταιρεία, κι αυτό είναι μια εξαιρετική προοπτική για το μέλλον".

Tags: