KTM: Δοκιμάζει το νέο κινητήρα 890cc σε Duke και Supermoto

Θα ξεδιαλύνει το τοπίο στην EICMA
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/8/2019

Από την αρχή της χρονιάς, η KTM δεν έχει σταματήσει να εργάζεται πάνω στα νέα μοντέλα της, που ορισμένα από αυτά θα παρουσιαστούν στη φετινή EICMA. Παλιότερα γράφαμε για τις φήμες που ήθελαν την πορτοκαλί εταιρεία να επαναφέρει διάφορα μοντέλα στη γκάμα της, όπως το SMC, και να ανανεώνει τον ήδη νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 799cc, που εξοπλίζει τόσο το 790 Duke όσο και το 790 Adventure, αυξάνοντας τον κυβισμό. Έπειτα είδαμε το 390 Adventure να δοκιμάζεται σε δημόσιους δρόμους, μια μοτοσυκλέτα που αν αποδειχτεί τόσο καλή ως προς την οδηγική της συμπεριφορά όπως το 790 Adventure, θα αποτελέσει μεγάλο αγκάθι για τον ανταγωνισμό, καλώντας τον να απαντήσει αμεσότερα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επιλογές στην κατηγορία διπλώματος Α2 και όχι μόνο.

Σχετικά πρόσφατα είχαμε δει και το 790 Duke να δοκιμάζεται σε δημόσιους δρόμους χρησιμοποιώντας το πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της WP και τις δαγκάνες της Brembo κάτι που προμηνύει την έλευση μιας R έκδοσης του μοντέλου με μεγαλύτερο κόστος απόκτησης. Τώρα, η KTM τάραξε άλλη μια φορά τα νερά καθώς ο πρώην οδηγός GP Jeremy McWilliams “πιάστηκε στα πράσα” να οδηγεί ένα 790 Duke μέσα στη πίστα κάνοντας αρκετούς ταχύτατους γύρους. Η μοτοσυκλέτα του αν και έδειχνε τελείως εργοστασιακή είχε πάνω στη σέλα του αναβάτη δύο τσάντες που είναι ίδιες με εκείνες που φιλοξενούν τα όργανα τηλεμετρίας κατά τις δοκιμές μοντέλων της εταιρίας. Από το πλήθος αναφορών μιας και η πίστα δεν ήταν κλειστή για το κοινό, φαίνεται πως ο Jeremy δεν ήταν εκεί μόνο για να δοκιμάσει τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα του Duke αλλά να αξιολογήσει και τον κινητήρα. Πρόκειται μάλλον για τον ανανεωμένο δικύλινδρο των 890cc. Αν είναι έτσι τότε θα πρέπει να περιμένουμε αυξημένη ισχύ κατά 10-15% όπως και ροπή, σε αντιδιαστολή με το δημιούργημα της Kramer Motorcycles.

Θυμίζουμε πως η Kramer Motorcycles είναι μια γερμανική εταιρεία, η οποία το 2014 δημιούργησε μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα βασιζόμενη πάνω στη πλατφόρμα των 690 της KTΜ. Τώρα, η ίδια εταιρεία πήρε τον κινητήρα του 790 Duke και αυξάνοντας τον κυβισμό του στα 890cc, δημιούργησε άλλη μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα όπου η ανακοινωμένη ιπποδύναμή της φτάνει τους 130 ίππους και ροπή στα 10 χιλιογραμμόμετρα! Αυτά τα αναφέρουμε για να δείξουμε τις δυνατότητες αυτού του κινητήρα, που προφανώς μία έκδοση παραγωγής δεν θέλει να αγγίζει όρια, αλλά από την άλλη αυτά βρίσκονται αρκετά ψηλά. Τι ισχύει στην πραγματικότητα όμως, θα το μάθουμε στην EICMA όταν η KTM παρουσιάσει το νέο κινητήρα.

Η δεύτερη περίπτωση που προμηνύει την έλευση του νέου κινητήρα προέρχεται από τον κατασκοπευτικό φακό του ride apart, που έπιασε ένα τροποποιημένο 790 Adventure να δοκιμάζεται στο δρόμο. Σε αυτή τη περίπτωση όπως βλέπουμε απ’ τις φωτογραφίες πρόκειται για ένα νέο Supermoto παντρεύοντας το Duke και το Adventure, παντρεύοντας ανταλλακτικά του 790 Duke όπως ο εμπρός τροχός και το πιρούνι. Από αυτό προκύπτει πως η εταιρεία δοκίμαζε άλλα δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας, κοινώς τον κινητήρα και το πόσο καλά συνεργάζεται με υπάρχον πλαίσιο του υφιστάμενου on-off μοντέλου. Τα πράγματα δείχνουν πως ένας μεγαλύτερος κινητήρας 890 κυβικών θα έρθει σχεδόν σίγουρα. Το αν θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο κινητήρα που εξοπλίζει τη σειρά των 790 είναι αμφιλεγόμενο, καθώς η KTM έχει την τάση να παρουσιάζει νέα μοντέλα με μικρή διαφορά στο κυβισμό.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες