MV Agusta Enduro Veloce - Κόβοντας τους δεσμούς με την Cagiva

Οι πρώτες φωτογραφίες της έκδοσης παραγωγής - Νέες ονομασίες για αρκετά ακόμα μοντέλα της MV Agusta
MV Agusta Enduro Veloce
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/9/2023

Η αρχή με το On-Off / Adventure project της MV Agusta είχε γίνει στην EICMA 2021, όπου και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα Lucky Explorer 9.5 και 5.5 σε πρωτότυπη μορφή, με έμπνευση από τις Cagiva Elefant του Rally Paris-Dakar, και με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Από τη μία το μεγάλο 9.5 έδειχνε άξιο τέκνο της Schiranna, όμως το μικρότερο 5.5 -που ουσιαστικά ήταν ένα ελαφρώς δουλεμένο Benelli TRK 502 δεν είχε -όπως απεδείχθη και αργότερα-, τα φόντα για να κάνει καριέρα με το όνομα MV Agusta.

Η είδηση για τη μετονομασία του Lucky Explorer Project σε “Enduro Veloce”, ένα όνομα περισσότερο ταιριαστό στην MV Agusta, έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία, από την εκεί διαδικασία έγκρισης τεχνικών προδιαγραφών της μοτοσυκλέτας. Η έγκριση μάλιστα είχε ως bonus και τις δυο πρώτες φωτογραφίες -μικρής ανάλυσης- του Enduro Veloce σε έκδοση παραγωγής με κόκκινο-ασημί χρώμα.

Lucky Explorer 9.5

Η μετονομασία διαγράφει έτσι τις όποιες συνδέσεις είχε η προηγούμενη (Lucky Explorer) με την Cagiva και το Elefant, για μια 100% MV Agusta ταυτότητα, με το Enduro Veloce να είναι η On-Off έκδοση της Turismo Veloce που στοχεύει κυρίως στην άσφαλτο.

Cagiva Elefant

Παρόλο που οι Ιταλοί κατέχουν τα δικαιώματα στην ονομασία Cagiva και αρχικά το Lucky Explorer είχε σαφέστατα έμπνευση από τον θρυλικό ελέφαντα, τελικά η MV να απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο της… ανάστασης της ιστορικής εταιρείας του Giovanni Castiglioni, αλλά ακόμα και από τις όποιες καταβολές / ρίζες σε Cagiva & Elefant είχε το νέο της μοντέλο.

Alan Cathcart rides the 9.5

Θυμίζουμε πως το 2022 το 9.5 δοκιμάστηκε από το ΜΟΤΟ, στην πρωτότυπη μορφή του, και μάλιστα είχαμε συζητήσει αναλυτικά με τον Chief Designer του project, τον Brian Gillen, ο οποίος μας είχε αποκαλύψει εξαιρετικά ενδιαφέροντες πτυχές της μοτοσυκλέτας.

Brian Gillen:Έχουμε ξοδέψει απίστευτα πολύ χρόνο για να εξελίξουμε την μοτοσυκλέτα και να την καταστήσουμε ικανή για την κορυφή της κατηγορίας, στοχεύοντας απευθείας τις Honda Africa Twin και Ducati Desert X και αυτή η διαφορά πρέπει να φανεί. Αυτές είναι άλλωστε και οι μοτοσυκλέτες αναφοράς που χρησιμοποιήσαμε για την εξέλιξη της Lucky Explorer καθώς είναι οι πιο ισορροπημένες και οι πιο εύκολες να χρησιμοποιήσει κανείς σε εκτός δρόμου διαδρομές, αφήνοντας στην άκρη το Yamaha Tenere που είναι μοτοσυκλέτα άλλης κατηγορίας. Η πρόταση της Triumph είναι προφανώς η άλλη τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα και παρόλο που δεν κάνει κάτι κακό, δεν είναι υστερεί, δεν πιστεύω πως υπερτερεί και σε κάποια περιοχή.”

Ποια θα είναι η μέγιστη ιπποδύναμη της Enduro Veloce;Με συμπίεση 12,5:1 αντί για 13,3:1 που ήταν ο προηγούμενος κινητήρας και με απόδοση 123 ίππων στις 10.000 στροφές, πλησιάζει το σημείο αναφοράς της μεγαλύτερης κατηγορίας, το GS δηλαδή (σσ. αναφέρεται στο μοντέλο του 2023)”.

Η παρουσίαση της έκδοσης παραγωγής έχει ήδη καθυστερήσει ένα έτος, καθώς στη συνέντευξη του Gillen το 2022, ο Αμερικανός είχε δηλώσει αν θυμάστε τα εξής: “Η μοτοσυκλέτα προ-παραγωγής, θα είναι έτοιμη για την EICMA, θα την δείτε από κοντά τον Νοέμβριο δηλαδή και το πρώτο τρίμηνο 2023 θα ξεκινήσει και η γραμμή παραγωγής με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο πριν από αυτό θα κυκλοφορήσει το 5.5 πρώτο, καθώς η παραγωγή του από τους συνεργάτες μας στην Κίνα θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2023.”

Στη συνέχεια όμως, ήρθε η αγορά του 25,1% της MV Agusta από το Pierer Group, με τους Αυστριακούς να αναλαμβάνουν τη διανομή της εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα, και να έχουν πλέον σαφές “πάτημα” στις εξελίξεις και στην πορεία της MV.

Lucky Explorer 5.5

Κάπως έτσι σε επόμενο στάδιο το 5.5 μπήκε “στον πάγο”, με τον Stefan Pierer να μας δηλώνει χαρακτηριστικά τα εξής:Δεν γίνεται να υπάρχει MV Agusta κάτω από 900 κυβικά που να μη φτιάχνεται στην Ιταλία και να μην είναι premium, οπότε ας καταλάβουν όλοι πως το 5.5 δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Ούτε και το Lucky Explorer 9.5 χρειάζεται στην πράξη, αν πρώτα η MV Agusta δεν είναι πιστή στις αξίες της και στο πελατολόγιό της. Πρώτα η μάρκα θα επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και μετά θα δούμε αν υπάρχει χώρος για μία Adventure μοτοσυκλέτα πολυτελείας αλλά σίγουρα όχι με αυτό το όνομα!”

Όπως φαίνεται ο Pierer ήξερε καλά τι έλεγε, καθώς και το 5.5 χάθηκε από τον ορίζοντα, αλλά και το 9.5 μετονομάστηκε. Το ευχάριστο είναι πως οι αρχικές δηλώσεις του Αυστριακού ισχυρού ανδρός του Pierer Group για ακύρωση και του 9.5 τελικά δεν φαίνεται να γίνονται πράξη, με τη μοτοσυκλέτα να βαφτίζεται ξανά και να παίρνει το πράσινο φως για την παραγωγή.

Σημειώστε πως η Enduro Veloce δεν είναι η μόνη μοτοσυκλέτα της MV Agusta που μετονομάζεται, αφού για το 2024 η Brutale 1000 RS θα μετονομαστεί σε Brutale 1000, ενώ η F3 Rosso έχει ήδη αλλάξει όνομα από το 23 σε F3 R, ενώ από το 2024 η F3 RR θα μετονομαστεί σε F3. Επιπλέον η Turismo Veloce Rosso μετονομάζεται σε Turismo Veloce και η Brutale R των 798 κ.εκ. θα είναι πλεόν γνωστή ως Brutale. Ουσιαστικά βλέπουμε την MV να μειώνει τη χρήση του “R” στα μοντέλα της.

Αναμένουμε να δουμε τη νέα Enduro Veloce να παρουσιάζεται στη μορφή παραγωγής της στην EICMA 2023, με τις πρώτες μοτοσυκλέτες να φτάνουν στους dealer την άνοιξη του 2024.

Ετικέτες

Harley-Davidson Pan America 350 - Crossover entry-level μοντέλο

Με βάση το X350, παραμένει άγνωστο ακόμα αν θα το δούμε και Ευρώπη
Harley-Davidson X350RA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2023

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine ανακάλυψε στο εγχειρίδιο χρήσης του Harley-Davidson X350 μια επερχόμενη νέα μικρή μοτοσυκλέτα της Harley-Davidson, με τα αρχικά X350RA, ενώ όπως φαίνεται πρόκειται για ένα επερχόμενο Pan America 350, που με τροχούς 17 ιντσών θα κάνει είσοδο στην κατηγορία των μικρών Crossover.

Η Harley-Davidson λάνσαρε φέτος στην Κίνα το naked μοντέλο X350, που βασίζεται στις μικρές μοτοσυκλέτες της QJ Motor. Η μοτοσυκλέτα κατόπιν εξήχθη στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και άλλες αγορές, αποτελώντας την πιο προσιτή entry-level επιλογή για τους φαν της Harley-Davidson,

Πρόσφατα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της X350 στην Ιαπωνία κρύβει ένα ακόμα, επερχόμενο, μοντέλο, που όπως φαίνεται ίσως είναι ένα μικρό Pan America με Crossover στιλ.

Harley-Davidson X350RA

Όπως συμβαίνει με εγχειρίδια που έχουν φτιαχτεί για δύο ή τρία μοντέλα που χρησιμοποιούν την ίδια βάση, έτσι κι εδώ, δίπλα στο X350 βλέπουμε να γίνεται αναφορά και σε ένα X350RA, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Harley-Davidson X350RA

Στο manual βλέπουμε πως τα δυο μοντέλα έχουν αρκετές διαφορές, με τη μέγιστη ιπποδύναμη του X350RA να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη, από τους 36 hp / 9.000 rpm σε 23 hp / 7.000 rpm, με αντίστοιχη μείωση ροπής από 3,16 kgm / 7.000 rpm στα 2,9 kgm / 5.000 rpm -βλέπουμε πως έχει αλλάξει εντελώς η απόδοση, με έμφαση στη χαμηλόστροφη και πιο ροπάτη απόδοση.

Harley-Davidson X350RA

Επιπλέον, στα 200 ανακοινώισμα κιλά βάρους, η X350RA ζυγίζει 8 kg περισσότερα από την X350 (βλ. τοποθέτηση φαίρινγκ, όπως στη μεγαλύτερη Pan America), και έχει ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων από 120/70-ZR17 και 160/60-ZR17 σε 110/70-17 και 150/60-17, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα PIRELLI ANGEL GT.

Harley-Davidson X350RA

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το μυστηριώδες X350RA, και περιμένουμε να δούμε αν όντως θα αφορά μια μικρή Pan America, και τέλος αν μετά την έλευση του στην κινέζικη αγορά το δούμε να εξάγεται και σε άλλες αγορές, όπως σε αυτή της Ευρώπης.