Νέο SYM DRG 160!

Ο φουτουριστικός "Δράκος"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/5/2020

Το είχαμε δει για πρώτη φορά στην περσινή EICMA και τώρα το νέο scooter από την SYM ήρθε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό σε σχεδίαση scooter που "παντρεύει" δύο διαφορετικές κουλτούρες –Δύσης και Ανατολής- χρησιμοποιώντας στοιχεία από την μυθολογία. Προικισμένο με μπόλικη δόση τεχνολογίας για τα δεδομένα της κατηγορίας, αποτελεί μια φρέσκια πρόταση στην κατηγορία. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την αναλυτική παρουσίαση του νέου DRG 160:

 

Δελτίο τύπου

 

DRG 160 – Ο ΔΡΑΚΟΣ

Το DRG είναι τα πάντα εκτός από συνηθισμένο.

Η νέα φουτουριστική πρόταση της SYM βγαλμένη από τη μυθολογία. Η  σχεδιαστική προσέγγιση του DRG 160 “DRAGON” προκύπτει από την υιοθέτηση της ανατολικής τέχνης και της δυτικής σχεδιαστικής κουλτούρας.

 

Το concept του νέου μοντέλου της SYM βασίζεται, όπως μαρτυρά και το όνομά του, σε δράκο. Ένα σύμβολο ταχύτητας και δύναμης. Οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες προσδίδουν κορυφαία επιθετική εικόνα στο DRG.

 

  • Αιχμηρές γραμμές σε compact διαστάσεις
  • Οθόνη LED αυτόματης ρύθμισης φωτεινότητας
  • Χαρακτηριστικό γυμνό τιμόνι με το λογότυπο “DRG” να αναγράφεται στο καβαλέτο του τιμονιού
  • Monoshock ανάρτηση με μικρομετρική προφόρτιση ελατηρίου
  • Κοντό sport τελικό εξάτμισης
  • Full LED φωτισμός με
  • Μοναδικής αισθητικής και απόδοσης διπλά Projector φωτιστικά σώματα
  • Διπλά πίσω φώτα σε σχήμα κηρήθρας
  • Φώτα θέσης σε σχήμα μπούμερανγκ
  • Ενσωματωμένα στη μάσκα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης

Το DRG φέρει τεχνολογία αιχμής  

  • Νέος υψηλών επιδόσεων υγρόψυκτος κινητήρας 158cc
  • Σύστημα Start & Stop
  • Τεχνολογία Z.R.S.G (Zero Resistance Starter & Generator)
  • Σύστημα A.L.E.H (Anti-Lift Engine Hanger system)
  • Δικάναλο ABS Bosch 10

 

Υψηλές Επιδόσεις

  • Τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας
  • Μέγιστη ιπποδύναμη 15 ίππων στις 8.500 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή 15.4 Nm. Η απόδοση της μέγιστης ροπής συναντάται μόλις στις 5.500 σ.α.λ.
  • Σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος, 132 kg, το DRG προσφέρει άμεσες εκκινήσεις, δυνατές επιταχύνσεις και ικανοποιητικές επιδόσεις
  • Το ψυγείο του είναι τοποθετημένο στο πλάι του κινητήρα
  • Η τροφοδοσία γίνεται με ηλεκτρονικό ψεκασμό της KEIHIN
  • Φιλικό προς το περιβάλλον, η κατανάλωσή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές Euro4 είναι μόλις 2.5 l/100km
  • Το δοχείο καυσίμου 7.1 λίτρων να είναι τοποθετημένο κάτω από το επίπεδο πάτωμα κρατώντας έτσι χαμηλά το κέντρο βάρους

A.L.E.H.

Η SYM εισάγει στο DRG την τεχνολογία A.L.E.H.  Πρόκειται για ένα ειδικό σύστημα ανάρτησης του κινητήρα που αποσβένει το φαινόμενο της ανύψωσης του κινητήρα των scooters στις άμεσες επιταχύνσεις προσφέροντας σταθερότητα και καλύτερες επιδόσεις κατά την εκκίνηση. Το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με το κοντό μεταξόνιο, την monoshock ανάρτηση και την βέλτιστη κατανομή βάρους του πλαισίου, αυξάνουν τη σταθερότητα του αναβάτη σε υψηλές ταχύτητες και ελιγμούς.

Z.R.S.G.

Το DRG διαθέτει σύστημα start & stop χρησιμοποιώντας μία έξυπνη τεχνολογία εκκίνησης του κινητήρα, με ονομασία Z.R.S.G. Η λειτουργία του κινητήρα του οχήματος διακόπτεται μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί, βοηθώντας στην εξοικονόμηση καυσίμου στις στάσεις. Μία γεννήτρια εκκινεί χωρίς καμία καθυστέρηση τον κινητήρα εκ νέου με το άνοιγμα του γκαζιού.

Προηγμένο σύστημα πέδησης

Το DRG εφοδιάζεται με το πλέον εξελιγμένο σύστημα ABS της Γερμανικής Bosch, 10ης γενιάς. Πρόκειται για δικάναλο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, 30% ελαφρύτερο και 45% μικρότερου όγκου σε σχέση με το αντίστοιχο, 9ης γενιάς της Bosch. Το σύστημα πέδησης παρέχει στον αναβάτη μεγαλύτερη ασφάλεια, παρεμβαίνει ουσιαστικά και μόνο όποτε απαιτείται, χωρίς να επηρεάζει την αίσθηση του φρένου. Το DRG είναι εφοδιασμένο με ένα κυματοειδές δισκόφρενο 260mm μπροστά και ένα 233mm πίσω με διπίστονη δαγκάνα.

Εξοπλισμός

Αν και sport σχεδίασης, το DRG παρέχει ανέσεις και ευκολίες στον αναβάτη.

  • Η σέλα ανοίγει εύκολα μέσω ενός διακόπτη
  • Ο ενιαίος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα φιλοξενεί ένα κράνος ανοιχτού τύπου και μικροπράγματα
  • Στην εσωτερική πλευρά της μάσκας, υπάρχει επιπλέον ανοιχτός αποθηκευτικός χώρος για τα γάντια ή ένα μπουκάλι
  • Διαθέτει βολική θύρα φόρτισης συσκευών USB
  • Το επίπεδο πάτωμα και ο αναδιπλούμενος γάντζος θα εξυπηρετήσουν στην ανάρτηση χειραποσκευών
  • Σέλα δύο επιπέδων φέρει μεγάλες χειρολαβές για τον συνεπιβάτη
  • Αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη
  • Εργονομική θέση τάπας δοχείου καυσίμου
  • Διακόπτης ALARM





DRG 160  Τεχνικά Χαρακτηριστικά
 
ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ
ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, SOHC
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ
59.0mm x 57.8mm
ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ
11.2:1
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ
15 ps / 8500 rpm
ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ
15.4 Nm/ 5500 rpm
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
E.F.I. ΚΕΙΗΙΝ
ΛΙΠΑΝΣΗ
ΥΓΡΟ ΚΑΡΤΕΡ
ΚΙΒΩΤΙΟ
CVT
ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ
ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΙΜΑΝΤΑΣ
ΣΧΕΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
9.22
ΕΚΚΙΝΗΣΗ
ΜΙΖΑ
ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ
7.1 lt
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
2.5 lit/100km  (EURO4)
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΑΤΣΑΛΙΝΟ, ΣΩΛΗΝΩΤΟ ΔΙΠΛΟ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ
1380 mm
ΠΛΑΤΟΣ
741 mm
ΜΗΚΟΣ
1994 mm
ΥΨΟΣ
1135 mm
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ
803 mm
ΒΑΡΟΣ (ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ)
132 kg
ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ
26º
ΙΧΝΟΣ
76 mm
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ
120/70-13 53P
ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ
130/70-13 57P
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ)
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ (90 mm – 33mm)
ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ)
MONOSHOCK (43mm)
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ
ΔΙΣΚΟΣ 260 mm
ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ
ΔΙΣΚΟΣ 233 mm ΜΕ ΔΙΠΙΣΤΟΝΕΣ ΔΑΓΚΑΝΕΣ
ABS
ΔΙΚΑΝΑΛΟ, BOSCH 10

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.