Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέο Yamaha MT-07 για το 2021

Εντοπίστηκε σε δοκιμές

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία ανανέωση του Yamaha MT-07 (το 2017), του δικύλινδρου που έχει γίνει best seller σε πολλές αγορές παγκοσμίως και φαίνεται πως η εταιρεία του Iwata δουλεύει ήδη πάνω στο επόμενο στάδιο. Άλλωστε, ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι ήδη έντονος και προβλέπεται να ενταθεί κι άλλο, με προτάσεις που έρχονται και από Κίνα μεριά, όπως το CF Moto 700-X.


Οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες που βλέπετε έχουν τραβηχτεί στην Ευρώπη και δείχνουν ένα MT-07 το οποίο είναι καλυμμένο με… σακκούλες σκουπιδιών ή με μαύρη duct tape, ενώ φέρει κι ένα... μπιτόνι σε καλάθι πίσω, το οποίο προφανώς τροφοδοτεί με καύσιμο. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται αισθητικά κάποιες τεράστιες αλλαγές πέρα από τον διαφορετικό σχεδιασμό του προβολέα μπροστά και την μεγαλύτερη οθόνη των οργάνων, προφανώς τεχνολογίας TFT. Το πιθανότερο είναι οι αλλαγές να αφορούν τον κινητήρα και ένα νέο σύστημα εξάτμισης. Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα διότι αν και εμφανισιακά ο κινητήρας δείχνει ίδιος η 2 σε 1 εξάτμιση και ο καταλύτης είναι διαφορετικά από του υφιστάμενου ΜΤ-07. Με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα ισχύουν οι νέες προδιαγραφές Euro5, είναι λογικό για τα εργοστάσια να προετοιμάζουν την προσαρμογή της γκάμας τους στα νέα δεδομένα. Και μπορεί η νέα εξάτμιση να αρκεί για το ΜΤ-07 της Yamaha ώστε να πληροί τις νέες προδιαγραφές, αλλά υπάρχουν έντονες φήμες που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που χρησιμοποιούν όλο και πιο πολλά εργοστάσια, προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια δύναμης και ροπής εξαιτίας των πιο αυστηρών προδιαγραφών.


Πάντως, από τις εικόνες που έχουμε, δεν φαίνεται  να υπάρχει υπερσυμπιεστής, παρά τις πατέντες που κατέθεσε η Yamaha το 2017 και δημοσιεύθηκαν στις 20 Μαρτίου της φετινής χρονιάς, οι οποίες δείχνουν ένα ΜΤ-07 με τοποθετημένο έναν υπερσυμπιεστή στον κινητήρα του, ενώ η Yamaha σημειώνει πως οι συγκεκριμένες πατέντες δείχνουν ότι με αυτή την διάταξη μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο κατυαλύτη, χωρίς να αυξηθεί ο όγκος του κινητήρα. Από την εμφάνιση και την κατάσταση πάντως του test bike, με τις καλωδιώσεις χύμα και τις ταινίες αντί για πλαστικά, φαίνεται πως είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης και το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μοντέλο του 2021, το οποίο θα δούμε στα Σαλόνια του 2020.