Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Παρουσιάστηκαν τα motocross KTM του 2021!

Ρύθμιση κινητήρα μέσω εφαρμογής!

Μετά την γκάμα των enduro μοτοσυκλετών της για το 2021, η ΚΤΜ προχώρησε μόλις πριν από λίγο στην διαδικτυακή παρουσίαση των motocross του εργοστασίου για τη νέα χρόνια. Στην περίπτωση των enduro είχαμε μικρές αλλαγές και βελτιώσεις και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη motocross γκάμα, μόνο που εδώ έχουμε και μια μεγάλη τεχνολογική καινοτομία, την εφαρμογή My KTM, για την οποία θα μιλήσουμε  παρακάτω.

Ξεκινώντας αυτή την virtual παρουσίαση, οι άνθρωποι της ΚΤΜ κατέστησαν σαφές με κάθε τρόπο ότι φέτος οι motocross μοτοσυκλέτες παραγωγής του εργοστασίου είναι πιο κοντά από ποτέ στις αγωνιστικές εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της εταιρείας. Ο κάθε ιδιοκτήτης motocross της ΚΤΜ αντιλαμβάνεται άμεσα την εμπειρία που απορρέει από την αγωνιστική εμπλοκή της ΚΤΜ και από το πολύτιμο feedback των αγωνιζομένων που περνά κατευθείαν στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργηθεί η πιο πλούσια και η πιο τεχνολογικά προηγμένη γκάμα motocross, με συνολικά 10 μοντέλα, από τα μίνι ηλεκτρικά SX-E 5, μέχρι τη ναυαρχίδα 450 SX-F. Φυσικά, η ΚΤΜ συνεχίζει να επενδύει και στους δίχρονους κινητήρες, παράλληλα με την εξέλιξη και την τεχνολογική αναβάθμιση των τετράχρονων motocross.

Η γκάμα των motocross KTM 2021

Τετράχρονα

450 SX-F

350SX-F

250 SX-F

Δίχρονα

250 SX

150SX

125SX

Sportminicycles

85SX

65SX

50SX

Ε-Sportminicycle

SX-E 5

 

Οι αναβαθμίσεις για το 2021 έχουν επικεντρωθεί σε βελτιώσεις του πλαισίου, του κινητήρα και στην τοποθέτηση νέων ελαστικών (Dunlop MX33), ενώ επανασχεδιασμένα είναι φυσικά και τα γραφικά σε όλη την γκάμα.

Σε ό,τι αφορά το αμορτισέρ και το πιρούνι της WP XACT, αυτά έχουν σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό τους, με πιο σφιχτές αποσβέσεις. Διαθέτουν επίσης τις νέες, χαμηλής τριβής, τσιμούχες της SKF στα ρουλεμάν του μοχλικού  σε ό,τι αφορά την πίσω ανάρτηση, ενώ το μπροστινό έχει μεγαλύτερες διόδους αέρα και λαδιού προκειμένου να μειωθεί η πίεση και να αυξηθεί η ακρίβεια στην πληροφόρηση.

Για το τετράχρονο 450 SX-F οι άνθρωποι της ΚΤΜ προχώρησαν σε βελτιώσεις του κινητήρα αντικαθιστώντας την DLC επίστρωση για τον πείρο του εμβόλου με νέα κουζινέτα από βηρύλλιο χαλκού, αυξάνοντας την αξιοπιστία, όπως έδειξαν οι μετρήσεις των μηχανολόγων του εργοστασίου. Τα κοκκοράκια άλλαξαν σχήμα με παράλληλο όφελος στο βάρος, την αδράνεια και την ακαμψία, ενώ στα κάρτερ άλλαξαν τα σημεία έδρασης των ωρόμετρου.

Στα δίχρονα, το 125SX απέκτησε πιο φαρδιά τοιχώματα στην καμπάνα του συμπλέκτη (μια αλλαγή που έγινε και στο 150SX), αλλά η μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι το νέο έμβολο που κατασκευάζεται πλέον από πιο ανθεκτικά υλικά, για αύξηση της αξιοπιστίας.

Τα Sportminicycles, τα οποία απευθύνονται στους πιτσιρικάδες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μικρή ηλικία, απέκτησαν νέα γκαζιέρα για πιο γραμμική λειτουργία, σε συνδυασμό με τη νέα ντίζα που έχει φιξ σύνδεση με το καρμπυρατέρ και αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας για τους νεαρούς αναβάτες.

Το 50 SX και το 50 SX Mini δέχθηκαν νέα setting στο αμορτισέρ WP XACT, ενώ το πιρούνι είναι ελαφρύτερο χάρη στα πιο λεπτά τοιχώματα των καλαμιών. Νέο είναι επίσης και το τιμόνι μεταβλητής διατομής προκειμένου να ταιριάξει και στις πιο μικροσκοπικές παλάμες, το οποίο τοποθετήθηκε και στο 65SX.

Το 85 SX έχει δεχθ8εί αλλαγές στα φρένα με μια διπίστονη δαγκάνα εμπρός και μία δαγκάνα ενός εμβόλου πίσω, σε μέγεθος που πλησιάζει τα μοτοσυκλετιστικά δεδομένα. Οι δίσκοι είναι κι αυτοί μεγαλύτεροι, με 210mm πίσω και 220mm dδιάμετρο μπροστά. Νέα είναι επίσης και η αντλία του συμπλέκτη.

Η μεγαλύτερη όμως και πιο "ηχηρή" νέα προσθήκη για το 2021, ακούει στο όνομα "My KTM". Πρόκειται για μία εφαρμογή συμβατή με iOS και Android λειτουργικά, που σε συνεργασία με μια μονάδα που τοποθετείται πάνω στην έτοιμη καλωδίωση των τετράχρονων μοτοσυκλετών, δίνει την δυνατότητα σοτυς αναβάτες να ρυθμίσουν μέσω αυτής την απόδοση και την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας τους! Αυτή η εφαρμογή είναι ο πρώτος καρπός του τμήματος "KTM Innovation" που έχει δημιουργηθεί στο εργοστάσιο και είναι μια εντελώς in house εξέλιξη και ανάπτυξη των Αυστριακών.

Αρχικά λοιπόν, ο ιδιοκτήτης πρέπει να επισκεφθεί έναν εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της ΚΤΜ για την τοποθέτηση Bluetooth μονάδας στην μοτοσυκλέτα. Η μονάδα είναι συμβατή με όλες τις τετράχρονες motocross του 2021, αλλά και με το 450 SX-F Factory Edition του 2020. Η μονάδα τοποθετείται στο τιμόνι και είναι ανθεκτική στα χτυπήματα, αδιάβροχη και καλύπτεται από ειδικό προστατευτικό σιλικόνης.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να κατεβάσει ο αναβάτης στο κινητό του την εφαρμογή "My KTM" και να δημιουργήσει ένα προφίλ με βασικές και προσωπικές πληροφορίες. Πλέον θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του "γκαράζ" μέσα στην εφαρμογή με τις ή την μοτοσυκλέτα που διαθέτει. Από εκεί και πέρα μπορεί να πλοηγηθεί στις επιλογές που του δίνει η εφαρμογή για ρυθμίσεις στον κινητήρα.

Υπάρχουν δύο modes το Prime και το Advance, που το καθένα του επιτρέπει να κάνει βασικές ή πιο προχωρημένες αλλαγές. Στο Prime θα μπορεί να επιλέξει το είδος του τερέν (χώμα, άμμος, πέτρα) και την κατάστασή του (στεγνό-βρεγμένο), αλλά και το επίπεδο επέμβασης του traction control (πέντε επίπεδα). Στο Advanced υπάρχει περιθώριο για περισσότερες ρυθμίσεις, όπως το φρένο του κινητήρα, την απόκριση του γκαζιού, το traction control και το launch control.

Επιπλέον, ανάλογα με τις επιλογές του αναβάτη και τις προσωπικές πληροφορίες που έχει δώσει στην δημιουργία του προφίλ, η εφαρμογή του προφίλ θα προτείνει και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τις αναρτήσεις.

Η εξέλιξη της εφαρμογής, όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι της ΚΤΜ, θα είναι συνεχής, με περισσότερα νέα στοιχεία και δυνατότητες να προστίθενται στο άμεσο μέλλον. Τα motocross του 2021 θα βρίσκονται στις αντιπροσωπείες της ΚΤΜ μέσα στον Ιούλιο.

Tags: