Παρουσιάστηκε επίσημα το KTM 890 Adventure!

Ο απόλυτος off-road ταξιδευτής
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/10/2020

Η ΚΤΜ παρουσίασε και επίσημα το νέο ΚΤΜ 890 Adventure και μάλιστα με την πανευρωπαϊκή παρουσίαση να διοργανώνεται την χώρα μας, με το ΜΟΤΟ –φυσικά- να είναι εκεί, από όπου θα μπορέσετε να διαβάσετε τις πρώτες οδηγικές εντυπώσεις.

Ήδη είχατε μάθει από εδώ (και εδώ) τις λεπτομέρειες για τον αναβαθμισμένο κινητήρα από το 790 που διαθέτει η έκδοση R και Rally (ο οποίος είναι ίδιος και στην στάνταρ έκδοση) και την άντληση τεχνογνωσίας από το αγωνιστικό τμήμα της ΚΤΜ, ενώ στο ακόλουθο δελτίο τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα το εργοστάσιο, μπορείτε να βρείτε συνοπτικά όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες του νέου 890 Adventure. Όπως διαπιστώσαμε κι εμείς από κοντά, το νέο 890 Adventure έχει διατηρήσει απαράλλαχτη την εμφάνιση του 790 (καλό για τους ιδιοκτήτες των 790, κακό για όσους δεν... τρελάθηκαν από την ομορφιά του), με σημαντική διαφοροποίηση -πέρα από τον κινητήρα- στην πίσω ανάρτηση. Για περισσότερες λεπτομέρειες μείνετε συντονισμένοι!

 

Δελτίο τύπου

 

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψεις με μοτοσυκλέτα στον γύρο του κόσμου.

Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ήταν πάντα σημαντική παράμετρος που απλά απογειώνεται σε άλλα επίπεδα με τα γονίδια READY TO RACE της KTM. Ένα νέο μοντέλο για το 2021, το KTM 890 ADVENTURE, ανεβάζει τον πήχη των sport χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του συνόλου που περιμένεις από μια KTM ADVENTURE και αποδίδει ένα εκπληκτικά ικανό adventure tourer τόσο εντός δρόμου όσο και σε εκτός δρόμου διαδρομές.



Το πετυχημένο KTM 790 ADVENTURE ήταν μια ήδη εξαιρετική πλατφόρμα στην οποία βασίστηκαν οι τεχνικοί της KTM για να μπορέσουν να προσφέρουν περισσότερα – πολύ περισσότερα – ενώ κατάφεραν να διατηρήσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν το 790 να ξεχωρίζει όπως το χαμηλό βάρος και την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά. Ο νέος κινητήρας των 899cc ανεβάζει την απόδοση στα 105hp και 100Nm ροπής προσφέροντας ταυτόχρονα 20% αυξημένη φερόμενη μάζα στον στρόφαλο που βελτιώνει δραματικά την λειτουργία του κινητήρα στις χαμηλές στροφές ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την οδηγική συμπεριφορά αλλά και την πρόσφυση της μοτοσυκλέτας στις στροφές.

Το νέο KTM 890 ADVENTURE έρχεται με αναβαθμισμένο συμπλέκτη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις των προδιαγραφών EURO5 νέου κινητήρα.
Ένα νέο WP APEX πίσω αμορτισέρ προσφέρει ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και μηχανική προφόρτιση του ελατηρίου αυξάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής της λειτουργίας ανάλογα με την χρήση. Οι αναρτήσεις ταιριάζουν απόλυτα με τον διττό χαρακτήρα του νέου μοντέλου που είναι το ίδιο ικανό εντός και εκτός δρόμου.



Αν αναζητάς τον ενθουσιασμό της εκτός δρόμου οδήγησης τότε μπορείς να βασιστείς στα 200mm διαδρομής, στην εμπνευσμένη από το Dakar Rally εργονομία με την μοτοσυκλέτα να έχει στενή σιλουέτα, ελαφρύ και εύκολο στην διαχείριση σύνολο, χαμηλό ύψος σέλας, χαμηλό εμπρός φτερό, 20 λίτρα καυσίμου και πλοήγηση μέσω του KTM MY RIDE.

Αν πάλι σε συνεπαίρνει η οδήγηση στην άσφαλτο και κυνηγάς τους βουνήσιους δρόμους τότε το KTM 890 ADVENTURE θα είναι εκεί με τα ανάλογα adventure ελαστικά, την TFT οθόνη, το Cornering ABS, τα κορυφαία ηλεκτρονικά Motorcycle Traction Control και Motor Slip Regulation, την ρυθμιζόμενη σε δυο θέσεις διαιρούμενη σέλα αλλά και το ενισχυμένο υποπλαίσιο να σε ταξιδέψει με αποσκευές και συνεπιβάτη στην άκρη του ασφάλτινου κόσμου.



Μια πληθώρα από KTM PowerParts όπως Cruise Control (πλέον ο διακόπτης ανήκει στον βασικό εξοπλισμό), Quickshifter+ (με βελτιωμένες ρυθμίσεις), θερμαινόμενες σέλες και grips σε συνδυασμό με μια μεγάλη επιλογή σε αποσκευές αυξάνει δραματικά τις ταξιδιωτικές δυνατότητες του KTM 890 ADVENTURE.

KTM 890 ADVENTURE – MODEL HIGHLIGHTS
// Νέος κινητήρας με αυξημένη χωρητικότητα κατά 90 cc
// Βελτιωμένη απόδοση με 105 hp & 100 Nm (Euro5)
// Καλύτερη οδηγική συμπεριφορά εξαιτίας της κατά 20% αυξημένης φερόμενης μάζας
// Ενισχυμένος συμπλέκτης
// Προσθήκη αισθητήρα κρουστικής καύσης
// Υψηλής ποιότητας αναρτήσεις WP
// Αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης
// Βελτιωμένες ρυθμίσεις ABS & MTC
// Ανοδιωμένα κέντρα τροχών
// Διακόπτης Cruise Control στον βασικό εξοπλισμό (λογισμικό προαιρετικό)
// Βελτιωμένη κατανομή βάρους
// Λεπτή σιλουέτα, αναβαθμισμένη εργονομία & νέα γραφικά
// Έτοιμο για ταξίδια με διαιρούμενη σέλα, ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος & χαμηλό φτερό
// Smartphone συνδεσιμότητα και έλεγχος κλήσεως και μουσικής
// Προαιρετικό KTM MY RIDE app για turn-by-turn navigation



Joachim Sauer, KTM Product Manager Travel: “Με την βελτίωση του νέου KTM 890 ADVENTURE πετύχαμε όλους τους στόχους που θέσαμε προσφέροντας μια συνολικά βελτιωμένη μοτοσυκλέτα τόσο για χρήση δρόμου όσο και εκτός δρόμου. Με τον νέο κινητήρα εστιάσαμε στην βελτίωση της συνολικής απόδοσης αλλά και της αίσθησης κατά την οδήγηση. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική βελτίωση στην οδηγησιμότητα της μοτοσυκλέτας, βελτίωση της σταθερότητας, λιγότερη ανάγκη για χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων αλλά και βελτιωμένη άνεση για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Με το KTM 890 ADVENTURE θέλαμε ένα KTM που θέτει τα στάνταρ των επιδόσεων στην άσφαλτο ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να κινηθεί με τις ίδιες αξιώσεις και στις χωμάτινες διαδρομές. Σαν ένα γνήσιο KTM ADVENTURE, το νέο μοντέλο μπορεί να σε ταξιδέψει παντού.”

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες