Παρουσιάστηκε το νέο Suzuki GSX-S 1000 [video]

Δυνατότερο και ριζικά επανασχεδιασμένο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/4/2021

Η Suzuki ήταν συνεπής στο ραντεβού της και όπως είχαμε ενημερώσει πριν από τρεις εβδομάδες, παρουσίασε σήμερα επίσημα το νέο GSX-S 1000, σε μια παγκόσμια διαδικτυακή πρεμιέρα.

Οι αλλαγές πολλές και ριζικές, με επίκεντρο, φυσικά, την αναβάθμιση του κινητήρα προκειμένου να πληροί τις Euro5 προδιαγραφές, αλλά και τον εκ βάθρων επανασχεδιασμό της εμφάνισης, με έντονη την επιρροή των αεροδυναμικών στοιχείων. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο εμπλουτισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων από την εξίσωση, αλλά είναι καλύτερα να δούμε έναν-έναν τους τομείς που συνθέτουν την προσωπικότητα του νέου GSX-S 1000.

Σε ότι αφορά λοιπόν τον σχεδιασμό, το βάρος δόθηκε στις αιχμηρές γραμμές, στην δυναμική όψη και στην μεταφορά του βάρους οπτικά προς τα εμπρός, για να τονισθεί ο επιθετικός χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας. Η κατακόρυφη διάταξη των τριών LED, πλέον, προβολέων (μαζί με το φως ημέρας) έχει αντλήσει την έμπνευσή του από τα μαχητικά αεροσκάφη (όπως δηλώνουν οι σχεδιαστές της Suzuki), ενώ τα πλαϊνά καπάκια του ψυγείου, είναι ουσιαστικά αεροδυναμικά βοηθήματα εμπνευσμένα από το σύμπαν των MotoGP, κάτι που όπως βλέπουμε γίνει τώρα πια εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε σύγχρονο streetfighter. LED είναι επίσης τόσο το νέο πίσω φωτιστικό σώμα όσο και τα φλας, ενώ και το ρεζερβουάρ μπήκε στην διαδικασία του επανασχεδιασμού, με πιο αιχμηρές γραμμές και εργονομική μελέτη προκειμένου να παρέχει στήριξη και κάλυψη στα πόδια του αναβάτη. Η χωρητικότητά του είναι 19 λίτρα (από 17lt), με τους ανθρώπους της Suzuki να υπόσχονται χαμηλή κατανάλωση που μπορεί να προσφέρει 310 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Ο κινητήρας των 999cc που προέρχεται από το GSX-R 1000 K5, μπήκε κι αυτός στην διαδικασία της αναβάθμισης, παράγοντας περισσότερη δύναμη, ενώ διαθέτει και μια πιο ευρεία κατανομή της ροπής στην κλίμακα των στροφών, με έμφαση στις χαμηλές και μεσαίες. Οι εκκεντροφόροι (εισαγωγής και εξαγωγής) είναι νέοι, όπως είναι τα ελατήρια των βαλβίδων, ο συμπλέκτης και η εξάτμιση. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Suzuki και το διάγραμμα της δυναμομέτρησης που παρουσίασαν, η καμπύλη της ροπής είναι πιο γραμμική, "γεμίζοντας" τα κενά που είχε το προηγούμενο μοντέλο, κυρίως στην μεσαία μπάντα των στροφών, ενώ η καμπύλη της ιπποδύναμης μαρτυρά μεγαλύτερη διάρκεια ψηλά και ελαφρώς υψηλότερη μέγιστη τιμή, φτάνοντας τα 152 άλογα στις 11.000 στροφές (από τα 150 της προηγούμενης γενιάς). Αντίστοιχα βελτιωμένες είναι και οι επιδόσεις που ανακοινώνει η Suzuki, με τα 0-200m να έρχονται σε 6,64sec (από 6,7sec) και τα 0-400m σε 10,15sec (από 10,25sec).

Η εξάτμιση, που όπως αναφέραμε είναι επανασχεδιασμένη, έχει διατηρήσει την αγριεμένη χροιά της προηγούμενης γενιάς, ενώ νέα είναι τόσο τα σώματα του ψεκασμού, όσο και το φιλτροκούτι, για την καλύτερη "αναπνοή" του κινητήρα. Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος και με υποβοήθηση, γεγονός που επέτρεψε και την χρήση πιο μαλακών ελατηρίων για πιο ελαφριά λειτουργία.

Φυσικά, από την προίκα του νέου GSX-S 1000 δεν θα μπορούσε να λείψει το πακέτο SIRS (Suzuki Intelligent Ride System), χάρη και στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του γκαζιού (ride by wire) που είναι απλούστερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενης γενιάς. Το νέο τετρακύλινδρο streetfighter της Suzuki διαθέτει επίσης τρείς χάρτες απόδοσης (SDMS) A (Active) B (Basic) και C (Comfort), αλλά και quick shifter δύο κατευθύνσεων. Το traction control (πέντε σταδίων και με δυνατότητα απενεργοποίησης) συμπεριλαμβάνεται κι αυτό στον στάνταρ εξοπλισμό, όπως και τα δύο συστήματα που αποτελούν σήμα-κατατεθέν, πλέον, για τις μοτοσυκλέτες από το Hamamatsu, το Easy Start System για εύκολες εκκινήσεις και το Low RPM Assist, που ρυθμίζει το γκάζι και τις στροφές όταν κινείται με πολύ μικρές ταχύτητες. Όλες οι πληροφορίες, προβάλλονται σε μία αναβαθμισμένη LCD οθόνη με μαύρο φόντο και ρυθμιζόμενη φωτεινότητα για να μην γίνονται αντανακλάσεις, ίδια με αυτή που διαθέτει το GSX-R 1000.

Το αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο συνδυάζεται με το ψαλίδι από το GSX-R 1000 του 2016, ενώ το μεταβλητής διατομής, φαρδύτερο (κατά 23mm), τιμόνι προσφέρει καλύτερο μοχλό και μια πιο όρθια θέση οδήγησης, καθώς είναι τοποθετημένο κατά 20mm πιο κοντά στον αναβάτη, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Οι αναρτήσεις προέρχονται από την KYB, με ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι και το αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση της επαναφοράς (διαδρομή 130mm), αλλά και με διαφορετικά settings, συγκριτικά με το προηγούμενο GSX-S 1000. Αντίστοιχα, τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 310mm μπροστά με ακτινικές μονομπλόκ δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo.

Η σέλα είναι κι αυτή επανασχεδιασμένη με έμφαση στην άνεση του αναβάτη, ενώ  τα ελαστικά της πρώτης τοποθέτησης είναι τα Roadsport 2 της Dunlop, ειδικά όμως εξελιγμένα για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, με νέο σκελετό για να ταιριάξει τα χαρακτηριστικά ακαμψίας της μοτοσυκλέτας και διαφορετική σύνθεση γόμας.

Ο Ren Tabata, ένας από τους βασικούς αναβάτες εξέλιξης του νέου GSX-S 1000, δήλωσε πως η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενης γενιάς μοντέλο, είναι η μεγαλύτερη ωφέλιμη περιοχή στην κατανομή της ροπής, γεγονός που σου δίνει την δυνατότητα να οδηγείς με μία σχέση πάνω –ειδικά μέσα στις στροφές και στις εξόδους- συγκριτικά με το απερχόμενο GSX-S. Τόνισε επίσης ότι ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ρύθμιση του ride by wire για τον απόλυτο έλεγχο και την απόκριση, ειδικά στις βίαιες επιταχύνσεις.

Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη στις βιτρίνες των εμπόρων Suzuki μέσα στο καλοκαίρι, με τιμή κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μοντέλου (ενδεικτικά στην Αγγλία θα κοστίζει 12.650 ευρώ), ενώ συνοδεύεται από ιδιαίτερα μακριά λίστα εργοστασιακών after market αξεσουάρ.

Δείτε εδώ το video της παρουσίασης του νέου Suzuki GSX-S 1000

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες