Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες

Suzuki SV650: Επιστρέφει με τον κινητήρα του SV-7GX!

Μετά από έναν χρόνο απουσίας, το γυμνό V2 μοντέλο ετοιμάζεται για νέο ξεκίνημα
SV650
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/9/2026

Την Άνοιξη του 2025 η Suzuki είχε ανακοινώσει το τέλος δύο εμβληματικών μοντέλων της, των DL650 V-Strom και SV650, καθώς ο κινητήρας τους δεν είχε ενημερωθεί στις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο, οι Ιάπωνες αποκάλυψαν το SV-7GX που μας παρουσίασε την προσαρμογή αυτού του κινητήρα στις Euro 5+ και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στον αειθαλή δικύλινδρο V 90 μοιρών των 645 cc.

Με εφαλτήριο αυτόν τον κινητήρα, τώρα η Suzuki ετοιμάζει να αναβιώσει και το SV650, κάτι που επιβεβαιώνεται καθώς τον δήλωσε στην αμερικανική υπηρεσία California Air Resources Board (CARB) ως μέλος της γκάμας του 2027.

Η λογική εκτίμηση είναι πως το νέο SV650 θα αναβαθμιστεί στην ίδια λογική με το SV-7GX, δηλαδή θα αποκτήσει ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire) και ride modes, traction control και quickshifter δύο δρόμων, ενώ πιθανότατα θα φορέσει και μια οθόνη ανάλογη ή ίδια με του SV-7GX.

Η πορεία του προς τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνεται από την καταχώρηση στην CARB, δεν εξασφαλίζει απαραιτήτως πως θα έρθει και στην Ευρώπη, ωστόσο με το SV-7GX να είναι ήδη διαθέσιμο στα μέρη μας δεν βλέπουμε για ποιον λόγο η Suzuki θα μπορούσε να κρατήσει το SV650 εκτός ευρωπαϊκών αγορών.

Αναμένουμε να το δούμε να ντεμπουτάρει τον Νοέμβριο στην EICMA.

Ετικέτες