Suzuki SV650 – V-Strom 650: παράταση ζωής με Euro5!

Θα πληρούν τις νέες προδιαγραφές
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/10/2020

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα Suzuki SV650 και V-Strom 650, πήραν παράταση ζωής, καθώς αποκαλύφθηκαν τα έγγραφα που έχει καταθέσει το εργοστάσιο με τις αλλαγές που έχουν δεχθεί, προκειμένου να πληρούν τις Euro5 προδιαγραφές.

Τα δύο αυτά μοντέλα που μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, έχουν ουσιαστικά τις ρίζες τους βαθιά πίσω στην δεκαετία του '90, τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο V-2 των 645cc. Ήταν ένας κινητήρας τόσο προηγμένος για την εποχή του, που ακόμη και σήμερα μετά από τόσες δεκαετίες, εξακολουθεί να αποτελεί την καρδιά των πιο εμπορικών μοντέλων της Suzuki.

Αυτή την εμπορική του διαχρονικότητα όμως την απειλούν οι επερχόμενες Euro5 προδιαγραφές. Ευτυχώς για την Suzuki, οι συγκυρίες και οι εξελίξεις, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, είχαν και ένα θετικό αντίκτυπο για το εργοστάσιο, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα το deadline για την συμμόρφωση με τις νέες προδιαγραφές έχει μετατεθεί για το 2021. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Suzuki έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αλλά αντιθέτως προχώρησε σε μικρές αναβαθμίσεις προκειμένου να συνεχίσει την εμπορική πορεία του συγκεκριμένου κινητήρα.

Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο, Moto.it, τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί για τις εγκρίσεις τύπου μαρτυρούν μια μείωση της ισχύος κατά τρία άλογα, με ταυτόχρονη αύξηση του βάρους, που προφανώς οφείλεται σε έναν μεγαλύτερο καταλύτη. Όσο πάντως μικρό κι αν φαίνεται αυτό, είναι υψίστης σημασίας για την Suzuki, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αναγκασμένη να αφαιρέσει τα δύο μοντέλα από την γκάμα της με αντίστοιχο κόστος στις ετήσιες πωλήσεις, ειδικά στην αγορά της Ευρώπης.

Σύμφωνα πάντως με δικές μας διασταυρωμένες πληροφορίες, απευθείας από το εργοστάσιο, ο αντικαταστάτης αυτού του θρυλικού V-2 κινητήρα, ο δικύλινδρος εν σειρά των 700cc για τον οποίο έχουν κατατεθεί και πατέντες (με και χωρίς turbo), θα εξοπλίσει την επόμενη γενιά των SV και V-Strom το 2023, στην έκδοση όμως χωρίς το turbo.

 

 

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες