SYM ED1 και EE1 2019 στην EICMA

Τα νέα ηλεκτρικά δίκυκλα της εταιρείας
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/11/2018

Την τιμητική τους όμως είχαν και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα της SYM με την δυνατή παρουσία τους φέτος στην EICMA. Η SYM θέλοντας να παραμείνει μέσα στον ρεύμα των καιρών, προσφέρει τις δικές της λύσεις στην οικολογική μετακίνηση παρουσιάζοντας το ED1. Πρόκειται για ένα “ποδήλατο” –χωρίς πετάλια- εφοδιασμένο με τον ηλεκτρικό κινητήρα 600W που τροφοδοτείται από μια αποσπώμενη μπαταρία λιθίου 48V/15Ah. Η αυτονομία είναι μικρή φτάνοντας τα 40 χιλιόμετρα όταν οδηγείται με τη μέγιστη ταχύτητα που ανέρχεται στα 25 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς προορίζεται μόνο για αστική χρήση.

Το συνολικό βάρος περιορίζεται στα 40 κιλά, ενώ διπλώνεται στη μέση, καθιστώντας έτσι εύκολη τη μεταφορά του μέσα στα συνωστισμένα ΜΜΜ.

Το δεύτερο δίκυκλο που παρουσίασε ήταν το EE1 και είναι ένα ηλεκτρικό scooter με αποσπώμενη μπαταρία όπως και στην περίπτωση του ποδηλάτου για εύκολη επαναφόρτιση. Το βάρος του ανέρχεται στα 170 κιλά συμπεριλαμβανομένου του βάρους της μπαταρίας των 102V/52Ah, με την αυτονομία να ποικίλει ανάλογα με τη χρήση. Η SYM αναφέρει πως στους αυτοκινητόδρομους, κινούμενο σταθερή ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, η αυτονομία του περιορίζεται στα 50 χιλιόμετρα και μέσα στην πόλη μπορεί να φτάσει και τα 100 αναλόγως τη χρήση, με την μέση αυτονομία να βρίσκεται στα 65 χιλιόμετρα.

Δείτε στο τέλος του άρθρου το αναλυτικό gallery

Ακόμη, η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, με την οικονομική λειτουργία να είναι σε ισχύ μέχρι τα 90. Τα ηλεκτρικά δίκυκλα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά μέχρι το τέλος του 2018. Τέλος, όσον αφορά τις αποσπώμενες μπαταρίες η SYM αναφέρει πως έχει μεριμνήσει ώστε να είναι συμβατές με τους μελλοντικούς σταθμούς επαναφόρτισης που θα δημιουργηθούν, κλείνοντας το μάτι και αφήνοντας χώρο για εικασίες μιας πιθανής συνεργασίας με την iONEX. Όπως έχουμε αναφερθεί και παλιότερα η iONEX αποτελεί παρακλάδι της Kymco, που με την σειρά της προωθεί με τον δικό της τρόπο τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, παράλληλα με τη δημιουργία του δικτύου φόρτισης των κοινόχρηστων μπαταριών.

Μια κίνηση που έκανε πολύ έξυπνα, βάζοντας μπροστά την iONEX χωρίς να εμφανίζεται πουθενά το όνομα της, καθώς πιστεύει ότι έτσι είναι πιο εύκολο να προσελκύσει περισσότερους κατασκευαστές να την ακολουθήσουν στην μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, αφού θεωρεί πως είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα απ’ όλα τα εργοστάσια.

Ετικέτες

Cyclone RT400 – Νέο σκούτερ με τον δικύλινδρο κινητήρα του Voge SR450X

Η Cyclone προαναγγέλλει στην Κίνα ένα GT σκούτερ 43 ίππων με τροχούς 14 ιντσών
cyclone-rt400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Η εταιρεία που ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, TGB, Gemini) ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο σκούτερ, το μεγαλύτερο σε κυβισμό ως τώρα στη γκάμα της.

Το νέο της μοντέλο ονομάζεται RT400 και χτίζεται γύρω από τον υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Loncin με χωρητικότητα 398cc που χρησιμοποιείται και στο Voge SR450X με μέγιστη απόδοση 43 ίππων.

Σε αντίθεση με το σκούτερ της Voge ωστόσο, που στρέφεται σε μια on-off/adventure σχεδίαση και φορά μεγάλο μπροστινό τροχό 17 ιντσών, η υλοποίηση της Cyclone προτιμά μια καθαρά ασφάλτινη λογική και βάζει στο στόχαστρο τη GT κατηγορία και μοντέλα όπως το Honda Forza 350.

Με σχετικά μακρύ (για την κατηγορία του) μεταξόνιο 1.410 χιλιοστών και υγρό βάρος 215 kg (220 δηλώνει το Voge SR450X), το σκούτερ της Cyclone απολαμβάνει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ βενζίνης 20.5 λίτρων για αχόρταγα ταξίδια και επενδύεται με πλουσιότατο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αλλά και σταντ και καθρέπτες που ανοίγουν μέσω κουμπιών με ηλεκτρικά μοτέρ, κάμερα (dash cam) μπροστά και θερμαινόμενα γκριπ μας δίνουν μια ιδέα των ανέσεων που προτείνει η κινέζικη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο, δικάναλο ABS και σύστημα ραντάρ, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά και τις δύο άκρες του σκούτερ, μπροστά και πίσω, ή μόνο μπροστά - πάντως η ύπαρξή του προδιαθέτει και για άλλες ανέσεις, όπως το adaptive cruise control που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το σκούτερ έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από το κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως η επίσημη παρουσίασή του είναι προ των πυλών και τότε θα μάθουμε περισσότερα για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του.

Προφανώς πρόκειται για ένα σκούτερ με πολλές πιθανότητες να το δούμε και στη χώρα μας, όπου η Cyclone φέρνει ήδη τον βενιαμίν της οικογένειας σκούτερ της, RT1 με κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.