Tomasin T500 - Δίχρονο ψεκαστό υπερσύγχρονο 500 MX με μίζα και ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Σε περιορισμένη παραγωγή, από τον Ιταλό μηχανολόγο Enrico Tomasin
Tomasin T500
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/9/2023

Η γοητεία του δίχρονου μονοκύλινδρου 500άρη κινητήρα στις Motocross μοτοσυκλέτες είναι διαχρονική, και επηρεάζει φαν αλλά και μηχανικούς όπως τον πολύπειρο Enrico Tomasin. Ο τελευταίος κατασκεύασε και έβγαλε σε περιορισμένη παραγωγή ένα πραγματικό αριστούργημα, που μπαίνει χωρίς μετατροπές σε Honda CRF 450, διαθέτοντας ψεκασμό, μίζα αλλά και ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Η Tomasin R&D είναι μια ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα και εξέλιξη αγωνιστικών κινητήρων και ηλεκτρονικών, με τον Enrico Tomasin να έχει δεκαετή εμπλοκή με τις Ducati και Honda στα Πρωταθλήματα WSBK και MXGP, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία το 2008. Πλέον εξελίσσει και κατασκευάζει κινητήρες και ECU για κορυφαίες αγωνιστικές ομάδες σε Motocross, Enduro, Supermoto, Speedway, Rally, Flat Track και Atv.

Tomasin T500

Και φτάνουμε στο Τ500. Γιατί μπορεί οι δίχρονες 500άρες ΜΧ μοτοσυκλέτες του παρελθόντος να ξεσηκώνουν με τις επιδόσεις του κινητήρα τους, αλλά από πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και εξοπλισμό είναι δεκαετίες πίσω από τις σύγχρονες τετράχρονες ΜΧ. Έτσι, μετά από τριετή εξέλιξη, ο Enrico δημιούργησε τον δικό του σύγχρονο, υγρόψυκτο 500άρη δίχρονο κινητήρα που μπαίνει δίχως μετατροπές (plug and play) σε μια Honda CRF450 του 2021-2024. Οι εξωτερικές διαστάσεις -αλλά και η εμφάνιση- του δίχρονου κινητήρα είναι παραπλήσιες με του κινητήρα του CRF, με τον Enrico να τον αποκαλεί “an engine inside an engine”, έναν κινητήρα μέσα σε έναν άλλο κινητήρα!

Tomasin T500

Ο κινητήρας διαθέτει μίζα, ψεκασμό, 5 Riding Modes, Launch Control, Traction Control, και Quick-Shifter, με τη μοτοσυκλέτα να έχει κιτ τιτανίου στις βίδες, και παγκόσμια υποστήριξη από την Tomasin R&D. Νούμερα ιπποδύναμης και ροπής δεν δίνονται από το εργοστάσιο.

Tomasin T500

Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν είτε το κιτ κινητήρα και να το προσαρμόσουν στο δικό τους CRF, είτε έτοιμη τη μοτοσυκλέτα από τον Tomasin, με κόστος 15.570 ευρώ αν την παραλάβετε από το εργοστάσιο -τη στέλνει και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του Tomasin, ΕΔΩ.

Ετικέτες

Suzuki: Νέα ευρωπαϊκά χρώματα για GSX-8T και GSX-8TT

Η Suzuki ανακοίνωσε δύο νέους χρωματισμούς για τα GSX-8T και GSX-8TT που είναι ήδη διαθέσιμοι στην αγορά της Ολλανδίας.
suzuki gsx-8t-tt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/8/2026

Στο γυμνό GSX-8T το νέο χρώμα είναι το πορτοκαλί Glass Blaze Orange και δεν αντικαθιστά κάποιο από τα προϋπάρχοντα, αλλά προστίθεται δίπλα τους.

Suzuki GSX-8T

Όσον αφορά στο GSX-8TT, εδώ η νέα προσθήκη είναι το κόκκινο Candy Darling Red και, όπως και στο 8Τ, έρχεται να προστεθεί μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρώματα του 2026.

Suzuki GSX-8TT

Καμιά άλλη αλλαγή δεν σημειώνεται στις δύο μοτοσυκλέτες με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα ων 776 κυβικών εκατοστών.

Επί του παρόντος δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα δύο νέα χρώματα θα επεκταθούν σε όλη την ευρωπαϊκή γκάμα, ωστόσο αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, δεν αφορούν προς το παρόν τις μοτοσυκλέτες στην πατρίδα της Suzuki και χαρακτηρίζονται ως χρώματα για τις “European Specification” μοτοσυκλέτες της.

 

Ετικέτες