Tomasin T500 - Δίχρονο ψεκαστό υπερσύγχρονο 500 MX με μίζα και ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Σε περιορισμένη παραγωγή, από τον Ιταλό μηχανολόγο Enrico Tomasin
Tomasin T500
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/9/2023

Η γοητεία του δίχρονου μονοκύλινδρου 500άρη κινητήρα στις Motocross μοτοσυκλέτες είναι διαχρονική, και επηρεάζει φαν αλλά και μηχανικούς όπως τον πολύπειρο Enrico Tomasin. Ο τελευταίος κατασκεύασε και έβγαλε σε περιορισμένη παραγωγή ένα πραγματικό αριστούργημα, που μπαίνει χωρίς μετατροπές σε Honda CRF 450, διαθέτοντας ψεκασμό, μίζα αλλά και ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Η Tomasin R&D είναι μια ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα και εξέλιξη αγωνιστικών κινητήρων και ηλεκτρονικών, με τον Enrico Tomasin να έχει δεκαετή εμπλοκή με τις Ducati και Honda στα Πρωταθλήματα WSBK και MXGP, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία το 2008. Πλέον εξελίσσει και κατασκευάζει κινητήρες και ECU για κορυφαίες αγωνιστικές ομάδες σε Motocross, Enduro, Supermoto, Speedway, Rally, Flat Track και Atv.

Tomasin T500

Και φτάνουμε στο Τ500. Γιατί μπορεί οι δίχρονες 500άρες ΜΧ μοτοσυκλέτες του παρελθόντος να ξεσηκώνουν με τις επιδόσεις του κινητήρα τους, αλλά από πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και εξοπλισμό είναι δεκαετίες πίσω από τις σύγχρονες τετράχρονες ΜΧ. Έτσι, μετά από τριετή εξέλιξη, ο Enrico δημιούργησε τον δικό του σύγχρονο, υγρόψυκτο 500άρη δίχρονο κινητήρα που μπαίνει δίχως μετατροπές (plug and play) σε μια Honda CRF450 του 2021-2024. Οι εξωτερικές διαστάσεις -αλλά και η εμφάνιση- του δίχρονου κινητήρα είναι παραπλήσιες με του κινητήρα του CRF, με τον Enrico να τον αποκαλεί “an engine inside an engine”, έναν κινητήρα μέσα σε έναν άλλο κινητήρα!

Tomasin T500

Ο κινητήρας διαθέτει μίζα, ψεκασμό, 5 Riding Modes, Launch Control, Traction Control, και Quick-Shifter, με τη μοτοσυκλέτα να έχει κιτ τιτανίου στις βίδες, και παγκόσμια υποστήριξη από την Tomasin R&D. Νούμερα ιπποδύναμης και ροπής δεν δίνονται από το εργοστάσιο.

Tomasin T500

Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν είτε το κιτ κινητήρα και να το προσαρμόσουν στο δικό τους CRF, είτε έτοιμη τη μοτοσυκλέτα από τον Tomasin, με κόστος 15.570 ευρώ αν την παραλάβετε από το εργοστάσιο -τη στέλνει και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του Tomasin, ΕΔΩ.

Ετικέτες

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες