Tomasin T500 - Δίχρονο ψεκαστό υπερσύγχρονο 500 MX με μίζα και ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Σε περιορισμένη παραγωγή, από τον Ιταλό μηχανολόγο Enrico Tomasin
Tomasin T500
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/9/2023

Η γοητεία του δίχρονου μονοκύλινδρου 500άρη κινητήρα στις Motocross μοτοσυκλέτες είναι διαχρονική, και επηρεάζει φαν αλλά και μηχανικούς όπως τον πολύπειρο Enrico Tomasin. Ο τελευταίος κατασκεύασε και έβγαλε σε περιορισμένη παραγωγή ένα πραγματικό αριστούργημα, που μπαίνει χωρίς μετατροπές σε Honda CRF 450, διαθέτοντας ψεκασμό, μίζα αλλά και ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Η Tomasin R&D είναι μια ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα και εξέλιξη αγωνιστικών κινητήρων και ηλεκτρονικών, με τον Enrico Tomasin να έχει δεκαετή εμπλοκή με τις Ducati και Honda στα Πρωταθλήματα WSBK και MXGP, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία το 2008. Πλέον εξελίσσει και κατασκευάζει κινητήρες και ECU για κορυφαίες αγωνιστικές ομάδες σε Motocross, Enduro, Supermoto, Speedway, Rally, Flat Track και Atv.

Tomasin T500

Και φτάνουμε στο Τ500. Γιατί μπορεί οι δίχρονες 500άρες ΜΧ μοτοσυκλέτες του παρελθόντος να ξεσηκώνουν με τις επιδόσεις του κινητήρα τους, αλλά από πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και εξοπλισμό είναι δεκαετίες πίσω από τις σύγχρονες τετράχρονες ΜΧ. Έτσι, μετά από τριετή εξέλιξη, ο Enrico δημιούργησε τον δικό του σύγχρονο, υγρόψυκτο 500άρη δίχρονο κινητήρα που μπαίνει δίχως μετατροπές (plug and play) σε μια Honda CRF450 του 2021-2024. Οι εξωτερικές διαστάσεις -αλλά και η εμφάνιση- του δίχρονου κινητήρα είναι παραπλήσιες με του κινητήρα του CRF, με τον Enrico να τον αποκαλεί “an engine inside an engine”, έναν κινητήρα μέσα σε έναν άλλο κινητήρα!

Tomasin T500

Ο κινητήρας διαθέτει μίζα, ψεκασμό, 5 Riding Modes, Launch Control, Traction Control, και Quick-Shifter, με τη μοτοσυκλέτα να έχει κιτ τιτανίου στις βίδες, και παγκόσμια υποστήριξη από την Tomasin R&D. Νούμερα ιπποδύναμης και ροπής δεν δίνονται από το εργοστάσιο.

Tomasin T500

Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν είτε το κιτ κινητήρα και να το προσαρμόσουν στο δικό τους CRF, είτε έτοιμη τη μοτοσυκλέτα από τον Tomasin, με κόστος 15.570 ευρώ αν την παραλάβετε από το εργοστάσιο -τη στέλνει και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του Tomasin, ΕΔΩ.

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες