Triumph - Στις 9/1 έρχεται νέο sport μοντέλο που "αλλάζει τους κανόνες"

Όπως φαίνεται πρόκειται για το Daytona 660 που είχαμε δει σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες
Triumph Daytona 660
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/12/2023

Η Triumph ανακοίνωσε μέσα από τα κοινωνικά της δίκτυα την έλευση ενός ολοκαίνουργιου μοντέλου στις 9/1, βασισμένο στην τρικύλινδρη πλατφόρμα των 660 κυβικών, με τις φωτογραφίες να προδίδουν ότι μιλάμε για ένα μοντέλο με φαίρινγκ, ενώ το φωτιστικό σώμα μοιάζει ίδιο με αυτό που είχαμε δει στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες του νέου Daytona λίγους μήνες πριν.

Η διαρκής οικονομική ύφεση και οι ολοένα και πιο αυστηροί περιορισμοί των ρύπων, οδήγησαν τους τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες στην εξαφάνιση από τη μεσαία κατηγορία. Αναπόφευκτα η εξέλιξη αυτή επηρέασε και την κατηγορία των supersport μοτοσυκλετών, που σε συνδυασμό με την διαρκή μείωση της ζήτησης για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες, οδήγησε αρχικά τους κατασκευαστές στον να "παραμελήσουν" τα μοντέλα της κατηγορίας. Τα τελευταία χρόνια, τα μεσαίου κυβισμού supersport έχουν αρχίσει να αλλάζουν χαρακτήρα, αφήνοντας στο παρελθόν τους τετρακύλινδρους screamer κινητήρες, με την Triumph να θέλει όπως φαίνεται ένα κομμάτι της αγοράς, ακολουθώντας όμως έναν δικό της ξεχωριστό δρόμο, αλλάζοντας τους κανόνες (εξού και το σλόγκαν "THE RULES ARE ABOUT TO CHANGE").

Triumph – Στις 9/1 έρχεται νέο μοντέλο που αλλάζει τους κανόνες

Έτσι, χρησιμοποιώντας ως βάση τον τρικύλινδρο κινητήρα των 660 κυβικών, θέλοντας προφανώς να κρατήσει χαμηλά το κόστος, η αναγέννηση του ονόματος Daytona μοιάζει να είναι προ των πυλών. Η επιλογή αυτού του κινητήρα για μία μαζικής παραγωγής supersport μοτοσυκλέτας, αντί για αυτόν των 765 κυβικών με τον οποίο εξόπλισε το περιορισμένης παραγωγής Moto2 Replica, Daytona 765 των 128 ίππων, μόνο τυχαία δεν είναι. Με τις Yamaha και Aprilia να χρησιμοποιούν τους δικούς τους δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες, για τα YZF-R7 και RS 660, αντίστοιχα, η Triumph δεν θα μπορούσε να είναι εμπορικά ανταγωνιστική χρησιμοποιώντας τον κινητήρα των 765 κυβικών, καθώς αναγκαστικά μαζί με την αυξημένη απόδοση θα ανέβαινε και η τιμή, ξεφεύγοντας από τα όρια της κατηγορίας.

Rules

Με γνώμονα ότι ο τρικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 660 κυβικών, που γνωρίζουμε ήδη μέσα από τα Trident και Tiger Sport 660 αποδίδει 80 ίππους στις 10.250 στροφές, -με πάνω από τους 70 να φτάνουν στον πίσω τροχό, σύμφωνα με τις μετρήσεις μας στο δυναμόμετρο- βρίσκεται αυτή την στιγμή στη μέση των δύο βασικών ανταγωνιστών της. Θα μπορούσε, άλλωστε, με εύκολο τρόπο η Triumph, μέσω αλλαγών στη χαρτογράφηση να αυξήσει κι άλλο τη μέγιστη απόδοση, πλησιάζοντας περισσότερο το RS 660 των 95 ίππων -στη βασική έκδοση.

Triumph – Στις 9/1 έρχεται νέο μοντέλο που αλλάζει τους κανόνες

Κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, τα περιφερειακά (αναρτήσεις, φρένα), η οθόνη οργάνων, οι τροχοί, οι καθρέπτες ακόμα και η ουρά θα είναι κοινά με τα άλλα δύο μοντέλα με τα οποία μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα. Η μία από τις φωτογραφίες που αναδεικνύει περισσότερο τη σιλουέτα, καθώς είναι αρκετά σκοτεινή για να διακρίνουμε κάτι καθαρά, δείχνει ότι η θέση οδήγησης δεν ακολουθεί την ακραία θέση των supersport, αφαιρώντας έτσι σημαντικό μέρος του βάρους που πέφτει στους πήχεις και τους καρπούς.

Triumph – Στις 9/1 έρχεται νέο μοντέλο που αλλάζει τους κανόνες

Αναμονή μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2024, όταν και θα δούμε από κοντά την ολοκαίνουργια, όπως μας λέει η Triumph, μοτοσυκλέτα.

Ετικέτες

Triumph Street Triple 765 R A2 - Έκδοση περιορισμένης ισχύος [VIDEO]

Κοντά μας από τον Σεπτέμβριο, σε δυο χρωματισμούς
Triumph Street Triple 765 R A2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

H Triumph παρουσίασε μια νέα Α2 έκδοση για την τρικύλινδρη Street Triple 765 R, με μειωμένη απόδοση 70 kW (93,87 hp) η οποία μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω στα 35 Kw (46,93 hp) για τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου διπλώματος οδήγησης.

Το κιτ περιορισμού μπορεί να αφαιρεθεί από έναν αντιπρόσωπο της Triumph μόλις αποκτηθεί το δίπλωμα οδήγησης “Α”, επαναφέροντας τη μοτοσυκλέτα στην ισχύ των 70 kW. Δυστυχώς δεν φαίνεται η μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανέβει το ίδιο εύκολα και στους 118,3 hp της έκδοσης χωρίς κανένα περιορισμό.

Κατά τα άλλα, η A2 έκδοση είναι ίδια με την Street Triple 765 R χωρίς περιορισμό, με ίδιο πλαίσιο, ίδιες αναρτήσεις, ίδια φρένα, ίδια ηλεκτρονικά και ίδια οθόνη οργάνων.

Triumph Street Triple 765 R A2

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται: πλαίσιο αλουμινίου δυο δοκών, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm και Showa piggyback μονό πίσω αμορτισέρ, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo M4.32, δικάναλο Cornering ABS, Wheelie Control, Cornering Traction Control, 4 Riding Modes, shifter στον στάνταρ εξοπλισμό, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ρεζερβουάρ 15 λίτρων, full-LED φώτα και TFT οθόνη οργάνων.

Η Street Triple 765 R A2 θα διατίθεται από τον Σεπτέμβριο σε δυο χρώματα, πορτοκαλί και λευκό, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της στην Ελλάδα.

Ετικέτες