Triumph Tiger 1200 XC/XR

Ελαφρύτερα και πολυτελέστερα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/11/2017

Η Triumph παρουσίασε στην EICMA τα ανανεωμένα Tiger 1200 XC και XR, τις ναυαρχίδες των Βρετανών στις μεγάλες παντός δρόμου μοτοσυκλέτες. Οι δύο διαφορετικές επιλογές φιλοδοξούν να καλύψουν όλο το εύρος χρήσης και να ανταποκριθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα απαιτήσεων, έχοντας μια μαζική προσπάθεια βελτίωσης ως υποστηρικτικό υπόβαθρο.

Η σημαντικότερη από τις αλλαγές που θα επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά έχει να κάνει με την συνολική μείωση του βάρους κατά 10 κιλά, που επετεύχθη τόσο από τον κινητήρα όσο από το πλαίσιο και τις εξατμίσεις. Πέρα από το εντυπωσιακό της υπόθεσης, το νούμερο των 100 (!) αλλαγών που έχουν δεχθεί είναι και ενδεικτικό της σαρωτικής ανανέωσης που έκαναν οι μηχανολόγοι της Triumph.


Η απόδοση του κινητήρα φτάνει τους 141 ίππους, αλλά τώρα είναι πιο "γεμάτος" στην χαμηλή και μεσαία μπάντα των στροφών, ενώ έχει βελτιωθεί δραστικά και ο ήχος από τις εξατμίσεις. Άλλωστε, όπως μας είπε και ο project leader των Tiger 1200, στην Triumph θεωρούν ότι είναι μάταιο να μπουν σε ένα κυνήγι της απόλυτης ιπποδύναμης και θεωρούν ότι με τις αναβαθμίσεις που έχουν κάνει έφτασαν στο επίπεδο που ήθελαν να φτάσουν για να κοντράρουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις. Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται πλέον ο μονόδρομος συμπλέκτης με υποβοήθηση, αλλά και το Triumph Shift Assist για αλλαγές χωρίς συμπλέκτη, τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.


Και στις δύο εκδόσεις έχουν τοποθετηθεί τα adaptive cornering lights, έχει αναβαθμιστεί το cruise control, η TFT οθόνη των οργάνων είναι εντελώς καινούργια, έγχρωμη και ρυθμιζόμενη, όλα τα φώτα είναι –φυσικά- τεχνολογίας LED, ενώ επανασχεδιασμένοι είναι οι διακόπτες που πλέον φωτίζονται. Η τεχνολογία keyless κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε μοτοσυκλέτα της Triumph , ενώ η έκδοση XC θα προσφέρει και την δυνατότητα επιλογής της χαρτογράφησης "Off-Road Pro".
Σε ό,τι αφορά τη θέση οδήγησης, ο συνδυασμός της αλλαγής του αφρώδους στη σέλα, η διαφορετική τοποθέτηση του τιμονιού και οι αλλαγές στη γεωμετρία του πλαισίου, προσφέρουν μια πιο εργονομική και άνετη στάση του σώματος. Αλλαγές όμως έγιναν και στο κοστούμι των Tiger, τονίζοντας μια πιο επιθετική εμφάνιση, με λεπτομέρειες όπως τα επανασχεδιασμένα μεταλλικά λογότυπα και τα νέα γραφικά, να συμβάλλουν στην συνολική αναβαθμισμένη εικόνα.


Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιλέχθηκαν οι κορυφαίοι του είδους, όπως η μονάδα IMU που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Continental η οποία ελέγχει το cornering ABS, το traction control και το hill assist, ενώ ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού δίνει την δυνατότητα για έξι διαφορετικά riding modes. Τα φρένα προέρχονται από την Brembo και οι ημιενεργητικές αναρτήσεις από την WP, ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται ηλεκτρικά.
Η έκδοση XR διαθέτει και τρεις… υποεκδόσεις (XR, XRx και XRT) με διαφορετικό εξοπλισμό που είναι προσανατολισμένες στην οδήγηση κυρίως σε άσφαλτο και λιγότερο στο χώμα, ενώ η XC προσφέρεται στις εναλλακτικές XCx και XCA όπου και πάλι το επίπεδο του εξοπλισμού κάνει την διαφορά, με στόχο την απόλυτη εμπειρία στις χωμάτινες κυρίως διαδρομές.

Ετικέτες

Vespa Primavera 180 και Sprint 180 - Νέος μεγαλύτερος και ισχυρότερος i-Get κινητήρας στην Ινδονησία

Η Piaggio παρουσίασε στην Ινδονησία μια νέα παραλλαγή του i-Get κινητήρα με 174 κυβικά και τον ντεμπουτάρει σε δύο νέες εκδοχές των Primavera και Sprint
vespa 180 cc
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/4/2026

Το 2022 η Piaggio εγκαινίασε μια νέα μονάδα παραγωγής στην περιοχή Cikarang στην Ινδονησία, σχεδιασμένη να εξυπηρετεί πρωτίστως στην αγορά της χώρας που τη φιλοξενεί – όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα άλλα εργοστάσια που διαθέτει ο ιταλικός όμιλος σε Βιετνάμ, Ινδία και Κίνα.

Στο εργοστάσιο αυτό της Ινδονησίας εξελίχθηκε το επόμενο βήμα του κινητήρα i-Get, παρουσιάζοντας μια νέα παραλλαγή του με αυξημένο κυβισμό στα 174,1 κυβικά εκατοστά. Ο μεγαλύτερος κινητήρας αποδίδει περισσότερη δύναμη, με μέγιστη ισχύ 15 hp στις 8.250 rpm και ροπή 1,4 kgm στις 6.500 rpm – 12,5/7.750 και 1,3/6.500 τα ανάλογα νούμερα του ίδιου κινητήρα στην Euro 5+ έκδοση των 155 cc, ως διατίθεται και στην Ελλάδα.

​   vespa 180 cc

Κατά τα λοιπά οι 180άρες Vespa δεν έχουν άλλες διαφορές από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα πλην μιας: το μπροστινό δισκόφρενο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, με δίσκο διαμέτρου 220 mm αντί των 200 που φορούν τα ευρωπαϊκά μοντέλα 125 και 150, πιθανότατα εξισορροπώντας την αυξημένη απόδοση του i-Get κινητήρα.

vespa 180 cc

Προς το παρόν η Piaggio σκοπεύει να διαθέτει τις νέες Vespa Primavera 180 και Sprint 180 σε όλες τις εκδόσεις, βασικές και S, αποκλειστικά σε ασιατικές αγορές, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Ινδονησία (όπου και φτιάχνονται) και στην Ταϊλάνδη. Σε αυτή τη φάση δεν τις περιμένουμε στα μέρη μας, καθώς η Piaggio δεν κρύβει το γεγονός πως τα 180άρια μοντέλα δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές Euro 5+.

vespa 180 cc

Αυτό ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν οι Ιταλοί κρίνουν πως υπάρχει χώρος στη γκάμα για ένα ενδιάμεσο μοντέλο, ίσως αντικαθιστώντας αυτό των 150 κυβικών που είναι πολύ κοντινό στο 125 για να γεμίσει το κενό ως τα μοντέλα των 300 κυβικών στην Ευρώπη.

Ετικέτες