Triumph Tiger 1200 XC/XR

Ελαφρύτερα και πολυτελέστερα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/11/2017

Η Triumph παρουσίασε στην EICMA τα ανανεωμένα Tiger 1200 XC και XR, τις ναυαρχίδες των Βρετανών στις μεγάλες παντός δρόμου μοτοσυκλέτες. Οι δύο διαφορετικές επιλογές φιλοδοξούν να καλύψουν όλο το εύρος χρήσης και να ανταποκριθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα απαιτήσεων, έχοντας μια μαζική προσπάθεια βελτίωσης ως υποστηρικτικό υπόβαθρο.

Η σημαντικότερη από τις αλλαγές που θα επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά έχει να κάνει με την συνολική μείωση του βάρους κατά 10 κιλά, που επετεύχθη τόσο από τον κινητήρα όσο από το πλαίσιο και τις εξατμίσεις. Πέρα από το εντυπωσιακό της υπόθεσης, το νούμερο των 100 (!) αλλαγών που έχουν δεχθεί είναι και ενδεικτικό της σαρωτικής ανανέωσης που έκαναν οι μηχανολόγοι της Triumph.


Η απόδοση του κινητήρα φτάνει τους 141 ίππους, αλλά τώρα είναι πιο "γεμάτος" στην χαμηλή και μεσαία μπάντα των στροφών, ενώ έχει βελτιωθεί δραστικά και ο ήχος από τις εξατμίσεις. Άλλωστε, όπως μας είπε και ο project leader των Tiger 1200, στην Triumph θεωρούν ότι είναι μάταιο να μπουν σε ένα κυνήγι της απόλυτης ιπποδύναμης και θεωρούν ότι με τις αναβαθμίσεις που έχουν κάνει έφτασαν στο επίπεδο που ήθελαν να φτάσουν για να κοντράρουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις. Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται πλέον ο μονόδρομος συμπλέκτης με υποβοήθηση, αλλά και το Triumph Shift Assist για αλλαγές χωρίς συμπλέκτη, τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.


Και στις δύο εκδόσεις έχουν τοποθετηθεί τα adaptive cornering lights, έχει αναβαθμιστεί το cruise control, η TFT οθόνη των οργάνων είναι εντελώς καινούργια, έγχρωμη και ρυθμιζόμενη, όλα τα φώτα είναι –φυσικά- τεχνολογίας LED, ενώ επανασχεδιασμένοι είναι οι διακόπτες που πλέον φωτίζονται. Η τεχνολογία keyless κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε μοτοσυκλέτα της Triumph , ενώ η έκδοση XC θα προσφέρει και την δυνατότητα επιλογής της χαρτογράφησης "Off-Road Pro".
Σε ό,τι αφορά τη θέση οδήγησης, ο συνδυασμός της αλλαγής του αφρώδους στη σέλα, η διαφορετική τοποθέτηση του τιμονιού και οι αλλαγές στη γεωμετρία του πλαισίου, προσφέρουν μια πιο εργονομική και άνετη στάση του σώματος. Αλλαγές όμως έγιναν και στο κοστούμι των Tiger, τονίζοντας μια πιο επιθετική εμφάνιση, με λεπτομέρειες όπως τα επανασχεδιασμένα μεταλλικά λογότυπα και τα νέα γραφικά, να συμβάλλουν στην συνολική αναβαθμισμένη εικόνα.


Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιλέχθηκαν οι κορυφαίοι του είδους, όπως η μονάδα IMU που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Continental η οποία ελέγχει το cornering ABS, το traction control και το hill assist, ενώ ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού δίνει την δυνατότητα για έξι διαφορετικά riding modes. Τα φρένα προέρχονται από την Brembo και οι ημιενεργητικές αναρτήσεις από την WP, ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται ηλεκτρικά.
Η έκδοση XR διαθέτει και τρεις… υποεκδόσεις (XR, XRx και XRT) με διαφορετικό εξοπλισμό που είναι προσανατολισμένες στην οδήγηση κυρίως σε άσφαλτο και λιγότερο στο χώμα, ενώ η XC προσφέρεται στις εναλλακτικές XCx και XCA όπου και πάλι το επίπεδο του εξοπλισμού κάνει την διαφορά, με στόχο την απόλυτη εμπειρία στις χωμάτινες κυρίως διαδρομές.

Ετικέτες

Ducati Desmo450 SM – Αποκαλύπτεται το πρώτο της Supermoto με 63,5 ίππους για 109 κιλά

Έχει ήδη καταθέσει διαπιστευτήρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα S1GP
Desmo450-SM
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/9/2026

Η Ducati μας είχε προϊδεάσει για την έλευση ενός αγωνιστικού supermoto μοντέλου ήδη από την έναρξη του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος S1GP Supermoto, όταν επιστράτευσε τον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Marc Reiner Schidt για να την εξελίξει. Παίρνοντας την πρώτη του νίκη από τον εναρκτήριο αγώνα τον περασμένο Μάρτιο, ο Γερμανός ήδη προηγείται στο πρωτάθλημα, με έναν αγώνα να απομένει στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ οι Ιταλοί αποκάλυψαν δημοσίως την SM μοτοσυκλέτα τους στη World Ducati Week στην πίστα του Misano, χωρίς να έχουν ακόμη πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά και οριστικό πλάνο παραγωγής, στοιχεία που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, καθώς η νέα Desmo450 SM εντάχθηκε στο πρόγραμμα διαδικτυακών παρουσιάσεων Ducati World Premiere 2027.

Desmo450-SM

Το νέο supermoto μοντέλο χτίζεται γύρω από το πλαίσιο του ΜΧ μοντέλου, με τον μονοκύλινδρο κινητήρα Desmo450 των 449,6 cc να αποδίδει για την περίσταση 63,5 hp στις 9.400 rpm και 5,5 χιλιογραμμόμετρα στις 7.500 rpm, έχοντας να κινήσει μια μάζα 109 κιλών που περιλαμβάνει τα πάντα πλην των 7 λίτρων καυσίμου που χωρά στο ρεζερβουάρ – κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 5 επιπλέον κιλά.

Η δύναμη του κινητήρα περνά από πεντατάχυτο κιβώτιο και μονόδρομο συμπλέκτη της φημισμένης ελβετικής εταιρείας Suter, ενώ η απόδοση φιλτράρεται μέσω δύο Riding Modes που, εκτός της απόδοσης και απόκρισης γκαζιού, επηρεάζουν παραμέτρους όπως το traction control (DTC) – που είναι πατενταρισμένο από τη Ducati και ειδικά ρυθμισμένο για supermoto χρήση – και τα Launch Control και Engine Brake Control, διαδικασία που μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής για smartphones X-Link.

Παρότι η μέγιστη ισχύς του κινητήρα αποδίδεται ονομαστικά στις 9.400 στροφές, η Ducati μας λέει πως μπορεί να στροφάρει ασφαλώς ως τις 11,900. Ο κινητήρας έχει φυσικά αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης, όπως είναι λογικό για μια μονάδα που έχει κατασκευαστεί με γνώμονα την αγωνιστική χρήση και περιλαμβάνει αλλαγή λαδιών κάθε 15 ώρες, έλεγχο διάκενων βαλβίδων και αλλαγή πιστονιού κάθε 45 ώρες λειτουργίας, ενώ το πλήρες σέρβις γίνεται κάθε 90 ώρες.

Desmo450-SM

Η Ducati έχει ενσωματώσει και το σύστημα πρόβλεψης συντήρησης, το οποίο καταγράφει τη φθορά συγκεκριμένων εξαρτημάτων στη μοτοσυκλέτα για να καθορίσει τον σωστό χρόνο συντήρησης ανάλογα με τη χρήση και όχι ξερά μέσω ωρόμετρου, κάτι που προσφέρεται ως έξτρα μέσω της απόκτησης της ηλεκτρονικής συσκευής Com-Link.

Ο μονοκύλινδρος τοποθετείται στο κέντρο του αλουμινένιου πλαισίου του Desmo 450MX, ωστόσο τριγύρω του υπάρχει ένας κόσμος περιφερειακών που έχει προσαρμοστεί ειδικά για supermoto χρήση.

Οι αναρτήσεις, για παράδειγμα, προέρχονται από τη Showa και έχουν εξελιχθεί ειδικά γι’ αυτή τη μοτοσυκλέτα με ανεστραμμένο πιρούνι cartridge 49 mm με πλήρεις ρυθμίσεις, διαδρομή 280 mm και αντιτριβική επίστρωση Kashima στα καλάμια, ενώ ένα επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της ίδιας ιαπωνικής εταιρείας προσφέρει διαδρομή 295 mm.

Desmo450-SM

Στα φρένα, όπου οι απαιτήσεις απέχουν έτη φωτός από αυτές των off-road αθλημάτων, η Ducati ρίχνει στη μάχη μια δαγκάνα Brembo Stylema μπροστά σε δίσκο 310 χιλιοστών.

Οι τροχοί μετρούν διαστάσεις 16,5 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, με ζάντες Excel χωρίς αεροθάλαμο (tubeless) και λάστιχα εργοστασιακής τοποθέτησης τα Metzeler Racetec Slick SM, τα ίδια που χρησιμοποιούνται από τον Schmidt στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το νέο Ducati Desmo450 SM θα είναι διαθέσιμο πρώτα στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Δεκέμβριο του 2026, ενώ στη συνέχεια θα οδεύσει προς τις αγορές του υπόλοιπου κόσμου, αποκλειστικά σε κόκκινο χρώμα.

Ετικέτες