Yamaha F 155: Το παπί των 100.000 δολαρίων

Κι όμως αξίζει τα λεφτά του!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/1/2021

Στο άκουσμα πως το παπί που βλέπετε στις φωτογραφίες κόστισε 100.000 δολάρια στη Yamaha, σε κάνει να νομίζεις πως οι Ιάπωνες τρελάθηκαν. Όμως ο λόγος δημιουργίας του F 155 Concept δεν είναι μια επιφανειακή επίδειξη σπατάλης χρημάτων. Το συγκεκριμένο concept κόστισε τόσα πολλά λεφτά διότι θα αποτελεί τη βάση της επόμενης γενιάς υπερ-παπιών της Yamaha  για τις αγορές της Ασίας και θα πουληθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, φέρνοντας πολλά χρήματα στα ταμεία της Ιαπωνικής εταιρείας. Το γράφει άλλωστε ξεκάθαρα και το μεταλλικό ταμπελάκι που έχει στα φαίρινγκ του… ε, συγνώμη στην “ποδιά” του. Το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη κατηγορία υπέρ-παπιών, φαίνεται και από το γεγονός πως όλη η δουλειά του σχεδιασμού και της μηχανολογικής εξέλιξης έγινε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του R&D στην Ιαπωνία και όχι από τα ασιατικά παραρτήματα της Yamaha.

Ο κινητήρας είναι ίδιος με του νέου Exciter 155 RC και εντυπωσιάζει τεχνολογικά, λόγω της ύπαρξης συστήματος μεταβλητού χρονισμού του εκκεντροφόρου εισαγωγής! Φυσικά είναι υγρόφυκτος και εξατάχυτος με κανονικό συμπλέκτη. Κι αν το Exciter 155 κρατά έστω και λίγα κοινά σχεδιαστικά στοιχεία με τα παπιά, το F 155 είναι πραγματικά δύσκολο να το αποκαλέσεις πλέον “παπί”. Όχι μόνο επειδή οι σχεδιαστές είχαν ξεκάθαρη έμπνευση από το R6, αλλά και γιατί διαθέτει τιμόνι σαν clip-on, ο προβολέας βρίσκεται σταθερά στο φαίρ…. στην “ποδιά”, το πλαίσιο είναι δύο δοκών “Deltabox”, το ψαλίδι είναι “μπανάνα” με την εξάτμιση κάτω από τον κινητήρα και φυσικά η ουρά δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα μονόσελο R6 ή R1.

Τα slick ελαστικά ολοκληρώνουν το αγωνιστικό pedigree, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αστείο, διότι τα πρωταθλήματα ταχύτητας σε πολλές χώρες της Ασίας περιλαμβάνουν και κατηγορίες με “παπιά”. Αυτό απαντά και στο ερώτημα, γιατί προσπάθησαν να κάνουν τα παπιά να μοιάζουν τόσο πολύ με μοτοσυκλέτες, αλλά και γιατί φτιάχνουν τέτοιου είδους παπιά που στην πραγματικότητα είναι μικρές μοτοσυκλέτες σε όλα και πλέον αρχίζουν να μοιάζουν και στην εμφάνιση.

Πρόκειται περισσότερο για μια κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στις αγορές των χωρών της Ασίας, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα δηλαδή, που είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου τα παπιά έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο αγοράς. Όσο αυξάνεται το μερίδιο αγοράς μιας κατηγορίας, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργηθούν υπό-κατηγορίες και τα υπερ-παπιά είναι μια τέτοια φυσιολογική εξέλιξη.

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες