Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha F 155: Το παπί των 100.000 δολαρίων

Κι όμως αξίζει τα λεφτά του!

Στο άκουσμα πως το παπί που βλέπετε στις φωτογραφίες κόστισε 100.000 δολάρια στη Yamaha, σε κάνει να νομίζεις πως οι Ιάπωνες τρελάθηκαν. Όμως ο λόγος δημιουργίας του F 155 Concept δεν είναι μια επιφανειακή επίδειξη σπατάλης χρημάτων. Το συγκεκριμένο concept κόστισε τόσα πολλά λεφτά διότι θα αποτελεί τη βάση της επόμενης γενιάς υπερ-παπιών της Yamaha  για τις αγορές της Ασίας και θα πουληθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, φέρνοντας πολλά χρήματα στα ταμεία της Ιαπωνικής εταιρείας. Το γράφει άλλωστε ξεκάθαρα και το μεταλλικό ταμπελάκι που έχει στα φαίρινγκ του… ε, συγνώμη στην “ποδιά” του. Το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη κατηγορία υπέρ-παπιών, φαίνεται και από το γεγονός πως όλη η δουλειά του σχεδιασμού και της μηχανολογικής εξέλιξης έγινε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του R&D στην Ιαπωνία και όχι από τα ασιατικά παραρτήματα της Yamaha.

Ο κινητήρας είναι ίδιος με του νέου Exciter 155 RC και εντυπωσιάζει τεχνολογικά, λόγω της ύπαρξης συστήματος μεταβλητού χρονισμού του εκκεντροφόρου εισαγωγής! Φυσικά είναι υγρόφυκτος και εξατάχυτος με κανονικό συμπλέκτη. Κι αν το Exciter 155 κρατά έστω και λίγα κοινά σχεδιαστικά στοιχεία με τα παπιά, το F 155 είναι πραγματικά δύσκολο να το αποκαλέσεις πλέον “παπί”. Όχι μόνο επειδή οι σχεδιαστές είχαν ξεκάθαρη έμπνευση από το R6, αλλά και γιατί διαθέτει τιμόνι σαν clip-on, ο προβολέας βρίσκεται σταθερά στο φαίρ…. στην “ποδιά”, το πλαίσιο είναι δύο δοκών “Deltabox”, το ψαλίδι είναι “μπανάνα” με την εξάτμιση κάτω από τον κινητήρα και φυσικά η ουρά δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα μονόσελο R6 ή R1.

Τα slick ελαστικά ολοκληρώνουν το αγωνιστικό pedigree, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αστείο, διότι τα πρωταθλήματα ταχύτητας σε πολλές χώρες της Ασίας περιλαμβάνουν και κατηγορίες με “παπιά”. Αυτό απαντά και στο ερώτημα, γιατί προσπάθησαν να κάνουν τα παπιά να μοιάζουν τόσο πολύ με μοτοσυκλέτες, αλλά και γιατί φτιάχνουν τέτοιου είδους παπιά που στην πραγματικότητα είναι μικρές μοτοσυκλέτες σε όλα και πλέον αρχίζουν να μοιάζουν και στην εμφάνιση.

Πρόκειται περισσότερο για μια κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στις αγορές των χωρών της Ασίας, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα δηλαδή, που είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου τα παπιά έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο αγοράς. Όσο αυξάνεται το μερίδιο αγοράς μιας κατηγορίας, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργηθούν υπό-κατηγορίες και τα υπερ-παπιά είναι μια τέτοια φυσιολογική εξέλιξη.