Yamaha WR155R - Μικρής έκτασης ανανέωση για το ασιατικό dual-sport μοντέλο

Με τις αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στα γραφικά και την βαφή του πλαισίου
motomagYamaha WR155R – Μικρής έκτασης ανανέωση για το dual-sport μοντέλο
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

9/1/2024

Η Yamaha παρουσίασε στην Ινδονησία την ανανεωμένη για το 2024 έκδοση του dual-sport μοντέλου της WR155R, με αλλαγές στα γραφικά και τις λεπτομέρειες αλλά και το χρώμα του πλαισίου, το οποίο από μαύρο, γίνεται ασημένιο για τον μπλε χρωματισμό και γαλάζιο για το μαύρο.

Μπορεί η εταιρεία των τριών διαπασών να απέχει από τις κατηγορίες διττής χρήσης (dual-sport, adventure) στην μικρομεσαία και μεσαία κατηγορία κυβισμού τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τις ασιατικές αγορές. Εκεί, πέραν των πιο χαλαρών νόμων γύρω από τους ρύπους, το χαμηλότερο μέσο εισόδημα ευνοεί την παραγωγή μικρών μοτοσυκλετών.

Μία κατηγορία που εδώ στην Ελλάδα δεν έχει πολύ πέραση, κυρίως λόγω κατηγοριοποίησης διπλωμάτων, είναι αυτή των 150 κυβικών, η οποία ωστόσο ανθεί σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, απ’ όπου προέρχονται και πολλά από τα υπερ-παπιά που βλέπουμε πλέον στους δρόμους με κυβισμό που κυμαίνεται από τα 150 μέχρι και τα 180 κυβικά. Μέχρι και αγώνες κάνουν με αυτά! Κάπου εδώ κουμπώνει ιδανικά και το WR155R.

Yamaha WR155R – Μικρής έκτασης ανανέωση για το dual-sport μοντέλο

Η Yamaha έχει έναν τέτοιο κινητήρα, με τον οποίο εξοπλίζει ήδη τα XSR 155, MT-15, YZF-R15, WR155R αλλά και σκούτερ και παπιά -NMax 155 και Exciter 155. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ίδια με αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ στα 125 με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, όπου στην περίπτωση του WR155R η διάμετρος του εμβόλου έχει αυξηθεί από τα 52 στα 58 χιλιοστά για ακριβώς 155 κυβικά. Έτσι, η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 15,3 ίππους στις 10.000 με τη ροπή να φτάνει τα 1,45 χιλιογραμμόμετρα στις 6.500 στροφές.

Για το 2024, η Yamaha προχώρησε σε αισθητικό φρεσκάρισμα του WR155R για το 2024, αλλάζοντας τα γραφικά, τόσο σε χρώμα όσο και εμφάνιση, αλλά και τη βαφή του πλαισίου, που πλέον ακολουθεί παρόμοια φιλοσοφία με των MT, με τον μαύρο χρωματισμό να έχει γαλάζιο πλαίσιο, ενώ το μπλε συνδυάζεται με ασημένια βαφή.

Yamaha WR155R – Μικρής έκτασης ανανέωση για το dual-sport μοντέλο

Για την ώρα, το WR155R δεν είναι διαθέσιμο ούτε στην Ιαπωνία, ωστόσο πρόσφατα η Yamaha ανακοίνωσε την έλευση του YZF-R155 για την εγχώρια αγορά. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες το ανανεωμένο dual-sport να κάνει την εμφάνισή του και στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς τα δύο μοντέλα μοιράζονται την ίδια μηχανική πλατφόρμα, καθιστώντας πιο εύκολη και οικονομική την διαδικασία έγκρισης τύπου. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύψει και το κενό που άφησε η διακοπή της παραγωγής του Serow 250. Ίσως στην πορεία, το δούμε να έρχεται και προς τα μέρη μας, χρησιμοποιώντας πιθανότατα τον κινητήρα των 125 κυβικών που γνωρίζουμε μέσα από τα XSR 125, MT-125, YZF-R125, NMax 125 και XMax 125, διευρύνοντας τις επιλογές της Α1 κατηγορίας.

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.