Επιβεβαίωση ΜΟΤΟ: Το 2022 τα KTM 490. Που θα φτιάχνονται

Απόσπασμα από την μεγάλη συνέντευξη του κ.Pierer στον Alan Cathcart
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/12/2020

Τον γύρο του κόσμου κάνει μία δήλωση του Προέδρου της KTM για το μέλλον των μικρών δικύλινδρων On-Off. Ωστόσο η δήλωση αυτή αποτελεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε στον Alan Cathcart, το «ιερό τοτέμ» της μοτοσυκλετιστικής δημοσιογραφίας, και επί δεκαετίες στενού συνεργάτη του περιοδικού ΜΟΤΟ. Οι αναγνώστες ξέρουν πως ο Cathcart είναι ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει όλες τις εξωτικές μοτοσυκλέτες του πλανήτη, τις πιο σπάνιες αγωνιστικές στην ιστορία της μοτοσυκλέτας και είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ΜΟΤΟ με αδιάλειπτη συνεργασία που μετρά σε δεκαετίες, όχι σε χρόνια. Τα επαναλαμβάνουμε για να μαθαίνουν οι νεότεροι αναγνώστες πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Cathcart μιλά απευθείας με τα κορυφαία στελέχη της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας.

Παραδοσιακά για το τέλος της χρονιάς, ο κύριος Stefan Pierer CEO της Pierer Mobility AG που ελέγχει την KTM Group, παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στον Cathcart που θα την βρείτε σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ ολόκληρη.

Όπως κάθε συνέντευξη του ανθρώπου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τύχη της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, λέει πολλά για την περίοδο αυτή που διανύσαμε αλλά και την σημαντική αύξηση πωλήσεων που σημειώθηκε πανευρωπαϊκά σε συγκεκριμένες κατηγορίες μέσα στην κρίση της αγοράς μοτοσυκλέτας, συνέπεια της μεγαλύτερης που ζούμε όλοι μας καθώς και στις επιπτώσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων. Ο κ.Pierer είπε πολλά πράγματα στον Cathcart που αφορούν το μέλλον της KTM, φτάνοντας να σχολιάσουν μέχρι και το εργασιακό καθεστώς της Κ. Ευρώπης. Ας μείνουμε προς το παρόν σε αυτό που αναπαράγεται εκεί έξω, στα δικύλινδρα 490:

Καταρχήν αν το διαβάζετε πρώτη φορά τώρα, πως η KTM φέρνει δικύλινδρα 490 -συγκεκριμένα- από το 2022, τότε δεν παρακολουθείτε συχνά το ΜΟΤΟ, ο κ.Pierer το έχει ξανά πει πως θα τα δούμε μέσα στο 2021 ως μοντέλα ’22, αυτό που κυκλοφόρησε από τους υπόλοιπους ως νέο, είναι η απάντηση στην ερώτηση του Cathcart για το αν θα γίνει ΑΛΛΑΓΗ στο πρόγραμμα ή παραμένει ως έχει. Τότε ο κ.Pierer απάντησε πως το 490 δεν αλλάζει ημερομηνία για έναρξη παραγωγής που την τοποθετεί στην αρχή του 2022 με την σημαντική λεπτομέρεια πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η χώρα που θα παράγεται! Το 490 έχει αναπτυχθεί 100% στο Pune της Ινδίας από το R&D της Bajaj που είναι σε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με το R&D της Αυστρίας. Ωστόσο ο κ.Pierer τόνισε στον Cathcart την τεράστια σημασία που δίνει στην CFMoto και την έναρξη παραγωγής του 790 σε λίγους μήνες στο νέο εργοστάσιο της Κίνας. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί και η παραγωγή του δικύλινδρου 490 στην Κίνα, στην CFMoto τώρα που θα κατασκευάζουν τον κινητήρα του 790 για χρήση στην Ασία αλλά και στην δική τους, νέα on-off μοτοσυκλέτα που έρχεται σε λίγο καιρό και στην Ευρώπη με την ονομασία 800ΜΤ.

Το νέο δικύλινδρο 490 θα έρθει για να αποτελεί το επόμενο βήμα για την Α2 κατηγορία αλλά και μία εναλλακτική για όσους θέλουν μία καθημερινή μικρή μοτοσυκλέτα αλλά να μην είναι μονοκύλινδρη. Ξεκάθαρο είναι επίσης πως θα υποστηρίξει όλες τις κατηγορίες, οπότε θα το δούμε και σε Adventure και σε Duke…

Από το 2022 και μετά, ίσως φτιαγμένα στην Κίνα αλλιώς στην Ινδία, τα νέα δικύλινδρα 490. Μην χάσετε την συνέντευξη του κ.Pierer σε επόμενο ΜΟΤΟ που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο εργοστάσιο συναρμολόγησης που ανέλαβε -και επένδυσε επάνω του- η KTM στην… Βουλγαρία!

Ετικέτες

Husqvarna FS 450: Ανανεωμένο το αγωνιστικό Supermoto για το 2026

Το Supermoto της Husqvarna δέχεται αναβαθμίσεις με στόχο στυλ, επιδόσεις και αντοχή
2026 Husqvarna 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/9/2025

Η Husqvarna Mobility ανακοινώνει το FS 450 2026 , τη νεότερη γενιά του κορυφαίου αγωνιστικού Supermoto της

Το γνωστό supermoto αποκτά τεχνικές βελτιώσεις που ενισχύουν την απόδοση και την ανθεκτικότητα, ενώ η νέα, πιο τολμηρή εμφάνιση υπογραμμίζει τον χαρακτήρα του.

2026 Husqvarna 2026

Σχεδιασμένο για αγνή οδηγική εμπειρία, το FS 450 προσφέρει μοναδική αίσθηση. Η ισορροπημένη του γεωμετρία, η ανάρτηση WP και τα ελαστικά Metzeler Racetec SM K1 επιτρέπουν αβίαστο και ελεγχόμενο drift σε κάθε στροφή.

2026 Husqvarna 2026

Για το 2026, το FS 450 αποκτά σημαντικές αναβαθμίσεις: νέα ρύθμιση στον ψεκασμό καυσίμου, τροποποιημένη εξάτμιση και ένθετα μείωσης θορύβου στο φιλτροκούτι ώστε να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς αγώνων. Επιπλέον, το νέο σπείρωμα στην τάπα ψυγείου απλοποιεί τον έλεγχο του ψυκτικού, ενώ η ενισχυμένη προστασία της παροχής καυσίμου βελτιώνει την αξιοπιστία.

2026 Husqvarna 2026

Η καρδιά του FS 450 παραμένει ο ελαφρύς και συμπαγής μονοκύλινδρος SOHC κινητήρας 450 κ.εκ., που αποδίδει γραμμική και άμεση ισχύ σε όλο το φάσμα στροφών. Ο αναβάτης μπορεί να προσαρμόσει την απόδοση μέσω Launch Control, Traction Control, Quickshifter και δύο χαρτογραφήσεων κινητήρα, όλα ενεργοποιούμενα από τον διακόπτη Map Select στο τιμόνι, ακόμη και εν κινήσει.

2026 Husqvarna 2026

Επιπλέον, με το Connectivity Unit Offroad (CUO), το FS 450 συνδέεται με την εφαρμογή Ride Husqvarna Motorcycles, δίνοντας στον αναβάτη τη δυνατότητα εξατομικευμένων ρυθμίσεων. Το CUO προσφέρεται ως Τεχνικό Αξεσουάρ και αλλάζει τον τρόπο που το FS 450 αποδίδει στην πίστα.

2026 Husqvarna 2026

Η λίστα με τα αγωνιστικά εξαρτήματα είναι πλούσια: Brembo, ProTaper, ODI, Braking και Alpina συνεισφέρουν στην premium κατασκευή, υποσχόμενα κορυφαία αντοχή και έλεγχο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Νέα γραφικά που τιμούν την σουηδική προέλευση για ξεχωριστή εμφάνιση
  • Τάπα ψυγείου με ανανεωμένο σπείρωμα για εύκολο έλεγχο στάθμης
  • Νέα προστασία στη παροχή καυσίμου για αυξημένη αντοχή
  • Δυνατότητα τοποθέτησης Connectivity Unit Offroad για εξατομίκευση της απόδοσης
  • WP XACT Closed Cartridge πιρούνια
  • Πίσω αμορτισέρ WP XACT με CFD έμβολο και ρύθμιση χωρίς εργαλεία
  • Ελαστικά Metzeler Racetec SM K1
  • Ατσάλινο πλαίσιο από χρωμομολυβδαίνιο για ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και ευελιξίας
  • Ελαφρύς κινητήρας SOHC 450 κ.εκ. με υψηλής απόδοση
  • Quickshifter για τάχιστες αλλαγές σχέσεων
  • Υδραυλικό σύστημα συμπλέκτη και φρένων από την Brembo
  • Υβριδικό υποπλαίσιο αλουμινίου-πολυαμιδίου με υπολογισμένη ακαμψία
  • Map Select διακόπτης με ενεργοποίηση Quickshifter, Traction Control, Launch Control και δύο χαρτογραφήσεων κινητήρα
  • Τιμόνι ProTaper και grips ODI
  • Ηλεκτρική μίζα με μπαταρία Li-Ion 2,0 Ah

Η παραγωγή του νέου FS 450 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2025. Η διαθεσιμότητα ενδέχεται να διαφέρει ανά χώρα. Για λεπτομέρειες σχετικά με τιμές και διαθεσιμότητα, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Husqvarna Mobility.

 

Ετικέτες