Husqvarna Norden 901: Νέες πληροφορίες και φωτογραφίες

Δοκιμάζουν δύο εκδόσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/3/2021

Μια σειρά από νέες φωτογραφίες του Husqvarna Norden 901 και μάλιστα με δύο διαφορετικά εμπρός φτερά δημοσίευσε το γερμανικό MOTORRAD Magazine, δίνοντας ταυτόχρονα και μερικές επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την on-off μοτοσυκλέτα που βασίζεται στα μηχανικά μέρη της KTM 890 Adventure, όμως θα έχει αρκετά στοιχεία που θα την διαφοροποιούν, όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά κυρίως στη χρήση.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς δημοσιογράφους, η μητρική KTM θέλει να δώσει στο Norden περισσότερο τουριστικό χαρακτήρα σε σχέση με το 890 Adventure και μέσω της διαφορετικής εργονομίας της θέσης οδήγησης, της σέλας και της ρύθμισης των ηλεκτρονικών του κινητήρα, το Norden 901 θα υπερέχει στον τομέα της άνεσης.

Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, η μία μοτοσυκλέτα έχει ψηλό εμπρός φτερό και φορά ελαστικά με χοντρά και αραιά τακούνια, ενώ η άλλη έχει χαμηλό φτερό και φορά τα κλασσικά on-off ελαστικά που έχουν οι περισσότερες μοτοσυκλέτες σε αυτή την κατηγορία.

 Όπως δηλαδή το 890 Adventure έχει δύο εκδόσεις, με την R να είναι η πιο off-road (υπάρχει και η hardcore Rally) έτσι και το Norden 901 θα ακολουθεί το ίδιο σκεπτικό.

Η σέλα είναι εμφανώς πιο παχιά και αφράτη, ενώ τα μεταλλικά προστατευτικά στο κάτω τμήμα του ρεζερβουάρ κρύβουν τον όγκο του στο μάτι. Επίσης βλέπουμε πως οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν διαφορετικές εξατμίσεις και σχάρα (υπάρχουν βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες).

Οι Γερμανοί επίσης επιμένουν πως μερικές από αυτές τις αλλαγές (όπως το νέο σχήμα του ρεζερβουάρ) θα τις δούμε και  στο 890 Adventure του 2022 στην έκδοση της EICMA. Πράγματι τον Ιανουάριο είχε κυκλοφορήσει μια φωτογραφία με ένα 890 Adventure που είχε ολόκληρο φαίρινγκ και διαφορετικού σχήματος ρεζερβουάρ, όμως δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα το δούμε στην παραγωγή στον επόμενο χρόνο ή αν θα πάει για το 2023. 

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες