Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Η Kawasaki επαναφέρει την Meguro και το W800!

Κατοχύρωσε το εμπορικό όνομα και στην Ευρώπη

Πρώτα μάθαμε πως η Kawasaki θα παρουσιάσει στην αγορά των ΗΠΑ μια νέα μοτοσυκλέτα που θα ονομάζεται Meguro K3. Η είδηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία, όπου ξεκάθαρα έδειχνε το γνωστό μας W800 με ένα πολύ όμορφα βαμμένο μαύρο ρεζερβουάρ με φιλέτα χρωμίου στο πλάι και ανάγλυφο το σήμα της Meguro, δηλαδή της εταιρείας που αγόρασε ο όμιλος Kawasaki μετά τον Β’ΠΠ για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον κλάδο της βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως χωρίς την Meguro εμείς δεν θα ξέραμε την Kawasaki γιατί η Kawasaki δεν θα είχε μοτοσυκλέτες. Και δεν θα την ξέραμε γιατί ο όμιλος δεν έφτιαχνε ξυριστικές μηχανές, όπως η Ducati όταν την ίδια εποχή αποφάσιζε να μπει στα δίκυκλα για να σωθεί από την καταστροφή... Η Kawasaki φτιάχνει από πλοία μέχρι πυραύλους και οι μοτοσυκλέτες έγιναν μία αγαπημένη της γωνιά μετά τον πόλεμο, εξαιτίας της Meguro.

Η Meguro είχε ήδη ιστορία 30 ετών πριν την εξαγορά από την Kawasaki και κατασκεύαζε μεγάλου κυβισμού δικύλινδρες μοτοσυκλέτες πολύ πριν την ίδρυση της Honda. Μάλιστα αυτή η εξειδίκευσή της στις μεγάλες και ακριβές μοτοσυκλέτες ήταν που την ανάγκασε να ενσωματωθεί με την Kawasaki μετά τον πόλεμο, διότι ο κόσμος ήταν φτωχός και ζητούσε μικρές και φτηνές μοτοσυκλέτες. Μετά τον γάμο με την Kawasaki, τα μοντέλα K1 και Κ2 ήταν τα τελευταία που είχαν το όνομα της Meguro στο ρεζερβουάρ και η επόμενη γενιά ήταν σειρά W. Το W ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που είχε το όνομα της Kawasaki πάνω στο ρεζερβουάρ και έως τότε ήταν η μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα που κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία. Οι μοντέρνες W650 και τώρα πια η W800 αποτελούν φόρο τιμής σε εκείνη την πρώτη μοτοσυκλέτα της Kawasaki, που όπως είπαμε ήταν στην πραγματικότητα μια Meguro K2. Όλα αυτά εξηγούν γιατί διάλεξαν την W800 για να επαναφέρουν στη ζωή το όνομα της Meguro, αλλά δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τους λόγους που το κάνουν.

Kawasaki Meguro Brand History

Οι τελευταίες ειδήσεις επί του θέματος λένε πως η Kawasaki έχει κατοχυρώσει το όνομα της Meguro ως ξεχωριστής εταιρείας σε όλες τις μεγάλες αγορές, ανάμεσά τους και στην Ευρώπη. Άρα εδώ δεν μιλάμε απλώς για μια ειδική έκδοση της W800, αλλά για κανονική αναβίωση της Meguro ως εταιρείας. Και μια εταιρεία δεν γίνεται να έχει μόνο ένα μοντέλο, το οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη στη γκάμα της Kawasaki, έστω και με μικρές αισθητικές διαφορές. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τον σκοπό αυτής της απόφασης, είναι το teaser-video που έφτιαξε η Kawasaki και όχι μόνο αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του γάμου με την Meguro, αλλά φτάνει έως τις μέρες μας και την H2R με ενδιάμεσους σταθμούς το Z900, το GPz900R και το ZZ-R 1100. Όσοι αρέσκονται σε συγγραφή σεναρίων, πιθανόν να βάλουν στο ίδιο καζάνι και την πρόσφατη ανακοίνωση της Kawasaki για αποκοπή του τμήματος μοτοσυκλετών από τον όμιλο και δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας. Βέβαια στο παρελθόν ο όμιλος Kawasaki έχει επαναλάβει πολλές φορές αυτή την πρακτική (spin-off), στα τμήματα αεροναυπηγικής, ρομποτικής και χαλυβουργικής.

Όμιλος Kawasaki: Ανεξάρτητες πλέον οι μοτοσυκλέτες - Χωρίζουν οι δρόμοι με τη μητρική εταιρεία

Σε κάθε περίπτωση, η Kawasaki έχει ετοιμάζει ένα καινούριο εμπορικό πλάνο για το μέλλον του κλάδου μοτοσυκλέτας και η Megura δεν θα είναι ένα όνομα που θα ξεχαστεί γρήγορα. Αντιθέτως θα αποτελεί σημαντικό μέρος του και ήδη ετοιμάζει μπλουζάκια και καπελάκια για τους φανατικούς οπαδούς της Meguro!!!!!