Η Kawasaki επαναφέρει την Meguro και το W800!

Κατοχύρωσε το εμπορικό όνομα και στην Ευρώπη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

20/11/2020

Πρώτα μάθαμε πως η Kawasaki θα παρουσιάσει στην αγορά των ΗΠΑ μια νέα μοτοσυκλέτα που θα ονομάζεται Meguro K3. Η είδηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία, όπου ξεκάθαρα έδειχνε το γνωστό μας W800 με ένα πολύ όμορφα βαμμένο μαύρο ρεζερβουάρ με φιλέτα χρωμίου στο πλάι και ανάγλυφο το σήμα της Meguro, δηλαδή της εταιρείας που αγόρασε ο όμιλος Kawasaki μετά τον Β’ΠΠ για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον κλάδο της βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως χωρίς την Meguro εμείς δεν θα ξέραμε την Kawasaki γιατί η Kawasaki δεν θα είχε μοτοσυκλέτες. Και δεν θα την ξέραμε γιατί ο όμιλος δεν έφτιαχνε ξυριστικές μηχανές, όπως η Ducati όταν την ίδια εποχή αποφάσιζε να μπει στα δίκυκλα για να σωθεί από την καταστροφή... Η Kawasaki φτιάχνει από πλοία μέχρι πυραύλους και οι μοτοσυκλέτες έγιναν μία αγαπημένη της γωνιά μετά τον πόλεμο, εξαιτίας της Meguro.

Η Meguro είχε ήδη ιστορία 30 ετών πριν την εξαγορά από την Kawasaki και κατασκεύαζε μεγάλου κυβισμού δικύλινδρες μοτοσυκλέτες πολύ πριν την ίδρυση της Honda. Μάλιστα αυτή η εξειδίκευσή της στις μεγάλες και ακριβές μοτοσυκλέτες ήταν που την ανάγκασε να ενσωματωθεί με την Kawasaki μετά τον πόλεμο, διότι ο κόσμος ήταν φτωχός και ζητούσε μικρές και φτηνές μοτοσυκλέτες. Μετά τον γάμο με την Kawasaki, τα μοντέλα K1 και Κ2 ήταν τα τελευταία που είχαν το όνομα της Meguro στο ρεζερβουάρ και η επόμενη γενιά ήταν σειρά W. Το W ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που είχε το όνομα της Kawasaki πάνω στο ρεζερβουάρ και έως τότε ήταν η μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα που κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία. Οι μοντέρνες W650 και τώρα πια η W800 αποτελούν φόρο τιμής σε εκείνη την πρώτη μοτοσυκλέτα της Kawasaki, που όπως είπαμε ήταν στην πραγματικότητα μια Meguro K2. Όλα αυτά εξηγούν γιατί διάλεξαν την W800 για να επαναφέρουν στη ζωή το όνομα της Meguro, αλλά δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τους λόγους που το κάνουν.

Οι τελευταίες ειδήσεις επί του θέματος λένε πως η Kawasaki έχει κατοχυρώσει το όνομα της Meguro ως ξεχωριστής εταιρείας σε όλες τις μεγάλες αγορές, ανάμεσά τους και στην Ευρώπη. Άρα εδώ δεν μιλάμε απλώς για μια ειδική έκδοση της W800, αλλά για κανονική αναβίωση της Meguro ως εταιρείας. Και μια εταιρεία δεν γίνεται να έχει μόνο ένα μοντέλο, το οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη στη γκάμα της Kawasaki, έστω και με μικρές αισθητικές διαφορές. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τον σκοπό αυτής της απόφασης, είναι το teaser-video που έφτιαξε η Kawasaki και όχι μόνο αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του γάμου με την Meguro, αλλά φτάνει έως τις μέρες μας και την H2R με ενδιάμεσους σταθμούς το Z900, το GPz900R και το ZZ-R 1100. Όσοι αρέσκονται σε συγγραφή σεναρίων, πιθανόν να βάλουν στο ίδιο καζάνι και την πρόσφατη ανακοίνωση της Kawasaki για αποκοπή του τμήματος μοτοσυκλετών από τον όμιλο και δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας. Βέβαια στο παρελθόν ο όμιλος Kawasaki έχει επαναλάβει πολλές φορές αυτή την πρακτική (spin-off), στα τμήματα αεροναυπηγικής, ρομποτικής και χαλυβουργικής.

Όμιλος Kawasaki: Ανεξάρτητες πλέον οι μοτοσυκλέτες - Χωρίζουν οι δρόμοι με τη μητρική εταιρεία

Σε κάθε περίπτωση, η Kawasaki έχει ετοιμάζει ένα καινούριο εμπορικό πλάνο για το μέλλον του κλάδου μοτοσυκλέτας και η Megura δεν θα είναι ένα όνομα που θα ξεχαστεί γρήγορα. Αντιθέτως θα αποτελεί σημαντικό μέρος του και ήδη ετοιμάζει μπλουζάκια και καπελάκια για τους φανατικούς οπαδούς της Meguro!!!!! 

 

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες