KTM 1290 SUPER DUKE R/EVO 2022: Η εξέλιξη του κτήνους! [VIDEO]

2ης γενιάς WP APEX ημι-ενεργητικές
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/11/2021

Το κτήνος της KTM ανανεώνεται για το 2022: Η μοτοσυκλέτα που ξύπνησε τον πόλεμο της ιπποδύναμης και επανάφερε τις Streetfighter στο προσκήνιο, εκείνη δηλαδή την υποκατηγορία των γυμνών που τώρα οι ιταλικοί V4 έχουν κάνει σοβαρή αντεπίθεση, βάζει πλέον στόχο για το 2022 να κρατήσει έντονη την μάχη.

Έχει προηγηθεί η special RR έκδοση, ειδικά για παιχνίδι στην πίστα, η πιο δυνατή δικύλινδρη παραγωγής και με εξαιρετικλη σχέση κιλών και ιπποδύναμης, ακριβώς 1 προς 1. Εκείνη η έκδοση ουσιαστικά προανήγγειλε και την επικείμενη αλλαγή των πολιτικών εκδόσεων και πλέον η KTM τις παρουσίασε:
KTM 1290 SUPER DUKE R και KTM 1290 SUPER DUKE R EVO:

Το 2020 ο μεγάλος Δούκας ανανεώθηκε ριζικά και έγινε μία από τις πιο απολαυστικές μοτοσυκλέτες τόσο για track days όσο και για σπορ οδήγηση σε άδειους επαρχιακούς δρόμους. Η δοκιμή στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρώτη γεύση που είχαμε πάρει στην απίστευτη πίστα του Portimao και το 1290 Super Duke R στάθηκε με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό που μόλις είχε σκληρύνει την στάση του. Για το 2022 η KTM παρουσιάζει την έκδοση EVO που εστιάζει στην χρήση της δεύτερης γενιάς ημι-ενεργητικών αναρτήσεων WP Apex, που στόχο έχουν να ξεπεράσουν τα όρια ενός ηλεκτρονικού βοηθήματος, και γενικά την έννοια του βοηθήματος στην οδήγηση. Απεναντίας θέλουν να είναι ο καλύτερος δρόμος για να κάνεις γρήγορες ρυθμίσεις και παράλληλα να παίξουν τον ρόλο ενός μηχανικού που μπορεί να επέμβει στην μοτοσυκλέτα σου ενώ οδηγείς. Με λίγα λόγια στόχος είναι έχεις κάθε στιγμή την ανάρτηση που χρειάζεσαι για να οδηγείς γρήγορα.

Αυτό δεν σημαίνει πως η KTM ξέχασε την χρηστικότητα και έτσι οι ομάδες ρυθμίσεων που έχει στην διάθεσή του ο αναβάτης είναι οι COMFORT, STREET και SPORT στον βασικό εξοπλισμό και οι TRACK, ADVANCED, και AUTO διαθέσιμες με έξτρα εξοπλισμό.

Ο αναβάτης επίσης μπορεί να ρυθμίσει την προφόρτιση στο αμορτισέρ σε δέκα βήματα των 2mm με μέγιστη λοιπόν διαφορά στα 20mm, ή αλλιώς από 0% στο 100% με βήμα 10% κάθε φορά.

Στην πρόσθετη λειτουργία TRACK, οι αναρτήσεις έχουν την πιο σφιχτή αίσθηση που θα μπορούσαν και έχουν ρυθμιστεί από τους αναβάτες εξέλιξης της KTM για χρήση στην πίστα και σωστή συμπεριφορά χωρίς μεγάλη αλλαγή γεωμετρίας κατά το ακραίο φρενάρισμα στην είσοδο των στροφών.

Στην λειτουργία ADVANCED ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τις αποσβέσεις σε πιρούνι και αμορτισέρ σε 8 διαφορετικά επίπεδα, ώστε ο κάθε ένας που θέλει να ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του, να μπορεί να την φέρει στα μέτρα του.

Στην κατάσταση AUTO οι αναρτήσεις διαβάζουν την επιθυμία του αναβάτη με βάση όχι μόνο το πόσο ανοίγει το γκάζι, αλλά και τον ρυθμό που περιστρέφει την γκαζιέρα και αντίστοιχα ανταποκρίνονται προσαρμόζοντας αυτόματα την λειτουργία τους. Πιο μαλακές αποσβέσεις λοιπόν μέσα στην πόλη και σε αντίστοιχες συνθήκες και πιο σφιχτή λειτουργία σε επιθετική οδήγηση. Η δεύτερη γενιά υπόσχεται εκτός από μεγάλη προσαρμοστικότητα απέναντι στις συνθήκες και αμεσότητα στην επέμβασή της ώστε κάθε στιγμή να είναι σε αρμονία με τον αναβάτη.

Επίσης διαθέσιμες στο πακέτο SUSPENSION PRO είναι και τρία επίπεδα προφόρτισης LOW, STANDARD και HIGH που έχουν στόχο να ρυθμίζουν την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας αντίστοιχα, με την STANDARD να είναι πιο κοντά στα δεδομένα της συμβατικής ανάρτησης. Η AUTO LOW μειώνει την απόσταση της σέλας από το έδαφος και δίνει μία γεωμετρία κατάλληλη για πιο χαμηλές ταχύτητες με έμφαση στην άνεση, όταν η AUTOI-HIGH φορτίζει περισσότερο τον εμπρός τροχό και τοποθετεί τον αναβάτη σε διαφορετική κλίση. Επιπρόσθετα η ημι-ενεργητική λειτουργία κρατά την σέλα παράλληλη με το έδαφος, ιδιαίτερα κατά το δυνατό φρενάρισμα, πράγμα όμως που είναι το αντίθετο από αυτό που χρειάζεσαι κατά την σπορ οδήγηση! Η KTM γνωρίζει ήδη καλά από τις Adventure πως η αλλαγή γεωμετρίας είναι απαραίτητη για να οδηγείς γρήγορα και υπόσχεται πως η anti-diving λειτουργία δεν αντιστέκεται στην αλλαγή γεωμετρίας με απόλυτο τρόπο αλλά επιτρέπει την φόρτιση του εμπρός τροχού «τόσο-όσο». Σε κάθε περίπτωση ο αναβάτης μπορεί και να την απενεργοποιήσει βέβαια.

Από εκεί και πέρα παραμένουν οι γνωστές ρυθμίσεις για την ρύθμιση της απόκρισης που αντίστοιχα επεμβαίνουν και στα υπόλοιπα συστήματα: RAIN, STREET, SPORT, και στον πρόσθετο εξοπλισμό TRACK και PERFORMANCE. Η αλλαγή ανάμεσα στις διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας μπορεί να γίνει και όσο η μοτοσυκλέτα κινείται. Στο νέο Super Duke έχει αλλάξει και η γκαζιέρα με εύρος κίνησης 7ο–65ο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα και το τέρμα γκάζι να έρχεται με μικρότερη κλίση του καρπού.

Τα νέα ηλεκτρονικά έχουν ελάχιστα επηρεάσει το βάρος της μοτοσυκλέτας, μόλις 2 κιλά συγκριτικά με πριν, φτάνοντας την ζυγαριά της KTM στα 191 κιλά χωρίς υγρά για μία ονομαστική απόδοση 180 ίππων με σχεδόν 15Kg.m ροπής! Νούμερα που πολύ θέλουμε να πλησιάζουν την πραγματικότητα στην ζυγαριά αλλά και στο δυναμόμετρο του ΜΟΤΟ.

Οι νέες εκδόσεις δείχνουν και την κατεύθυνση του χρωματισμού που θα επικρατήσει στην KTM από εδώ και πέρα με ένα διαφορετικό μπλε στην αντίθετη πλευρά της χρωματικής παλέτας με το πορτοκαλί που είναι και το χρώμα του σκελετού σε κάθε μοντέλο με το “R” στην ονομασία του.

Το νέο Super Duke R / EVO θα είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο του 2022.

Ετικέτες

KTM 990 RC R - Το RC επιστρέφει με πινακίδες το 2025, και με συμμετοχή στο WorldSSP [VIDEO]

Μετά από 17 χρόνια θα ξαναδούμε supersport μοτοσυκλέτα για χρήση και στον δρόμο στην γκάμα της ΚΤΜ
KTM 990 RC R Proto
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/5/2024

Η ΚΤΜ εδώ και καιρό είχε κάνει γνωστό πως στην παραγωγή θα έμπαινε ένα πολιτικό 990 RC R το οποίο όπως φαίνεται θα είναι και το μοντέλο με το οποίο θα λάβει μέρος η αυστριακή εταιρεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport στο WSBΚ. Τώρα, οι "πορτοκαλί" μας αποκαλύπτουν την πρωτότυπη έκδοση της μοτοσυκλέτας, κομπλέ με φαίρινγκ με το γνωστό καμουφλάζ.

Μετά το KTM 1190 RC8 το οποίο μπήκε στην παραγωγή το 2008 (και μεταξύ άλλων είχε κερδίσει και δυο τίτλους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας -2012 και 2013- στην κατηγορία StockSport με τον Λευτέρη Πίππο) ήρθε η στιγμή να ξαναδούμε supersport μοντέλο της αυστριακής εταιρείας να κυκλοφορεί στον δρόμο με πινακίδες. O λόγος για το 990 RC R το οποίο πρόκειται να μπει στην παραγωγή στις αρχές του 2025 σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΚΤΜ, με την αυστριακή εταιρεία να εξελίσσει το μοντέλο μέσα από τους ευρωπαϊκούς αγώνες πριν αυτό φτάσει στην εκθέσεις των καταστημάτων της.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Η έκδοση παραγωγής 990 RC R βασίζεται φυσικά στη γνωστή μας έκδοση πίστας RC 8C, όμως θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα Euro 5+ του 990 Duke βάρους 57 κιλών, ο οποίος στην περίπτωση του νέου μοντέλου θα αποδίδει 128 ίππους (αντί των 135 του πισταδόρικου RC 8C) και 10,5 κιλά ροπής στις 10.500 σ.α.λ. (αντί των 9,9 kgm του RC 8C) με την εξάτμιση της Akrapovic να χαρίζει έναν ιδιαίτερο ήχο στην μοτοσυκλέτα. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα είναι και αυτό το οποίο θα δούμε λίαν συντόμως όπως φαίνεται και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport στο WSBΚ με την ΚΤΜ να θέλει να ανταγωνιστεί κυρίως την Ducati που πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή εκεί με το Panigale V2.

Το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα διαθέτει γωνία κάστερ 25 μοιρών ενώ το υποπλαίσιο είναι από χυτό αλουμίνιο και είναι φυσικά αφαιρούμενο.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Η εργονομία είναι το κλειδί για τη συμπεριφορά της KTM 990 RC R. Οι άνθρωποι της ΚΤΜ μετά από έρευνα βελτίωσαν τα έξι σημεία επαφής στο ρεζερβουάρ για καλύτερη στήριξη του αναβάτη ο οποίος “κουμπώνει”, παρέχοντας του μεγαλύτερη άνεση αλλά και στήριξη στα γόνατα και στα μπράτσα, ενώ έχει μειωθεί η πίεση στα χέρια. Το νέο ρεζερβουάρ παίζει και αυτό ρόλο στον τομέα της εργονομίας όπως και τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ -υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το κιβώτιο και να έχει αγωνιστική διάταξη. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP APEX Open Cartridge Suspension, οι ελαφριές ζάντες από χυτό αλουμίνιο και τα ελαστικά Michelin συμπληρώνουν το πακέτο.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Τα αεροδυναμικά φτερά τα οποία έχουν κατασκευαστεί μετά από έρευνα στην αεροδυναμική σήραγγα προσφέρουν σταθερότητα στο φρενάρισμα, στις στροφές καθώς και στην ευθεία.

Αν κάποιος πάλι θέλει να κάνει την έκδοση πιο σκληροπυρηνική και να μπει στην πίστα τότε υπάρχει το KTM 990 RC R Track. Στην έκδοση Track αφαιρούνται τα απαραίτητα για τον δρόμο -φλας, καθρέφτες κλπ.- ενώ παρέχονται αγωνιστικό φαίρινγκ καθώς και ένα πλήρες σύστημα αγωνιστικής εξάτμισης.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Καθώς μπαίνουμε στην αντίστροφη μέτρηση για την παραγωγή του 990 RC R, η ΚΤΜ ξεκινά επίσης ένα ντοκιμαντέρ αρκετών επεισοδίων “πίσω από τα παρασκήνια” στα οποία θα δούμε τo ταξίδι της έρευνας και της ανάπτυξης της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας καθώς και την είσοδο της στους αγώνες Supersport.

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ οι φίλοι της αυστριακής εταιρείας και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να δουν πράγματα τα οποία δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν.

Μέχρι να φτάσει η ώρα της πλήρους αποκάλυψης της KTM 990 RC R κομπλέ με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, ας δούμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΚΤΜ.

Ετικέτες