TSS RS500GP: Δεν είναι νέο, αλλά είναι ωραίο

Από το

Μαύρο Σκύλο

23/3/2011

Οι μοτοσυκλέτες με δίχρονους κινητήρες έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους πια, αν και στις off road πληθαίνουν. Οι αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους είναι πολλές αν και οι κανονισμοί των αγώνων έχουν σημαντική συμβολή σε αυτό. Διανύουμε άλλωστε και την τελευταία χρονιά όπου θα συμμετάσχουν σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας, στα GP125, δίχρονες μοτοσυκλέτες 125 κυβικών. Παρά την αποδιχρονοποίηση των κινητήρων υπάρχουν κάποιοι “ταγμένοι” σε αυτούς που ζουν και δουλεύουν με τους δίχρονους και για αυτούς. Στην Αυστραλία έχει την έδρα του το “The Two - Stroke Shop” με αντικείμενο εργασίας τους όχι μόνο την απλή συντήρηση δίχρονων αερόψυκτων ή υγρόψυκτων, αλλά και την εξέλιξή τους. Επιστέγασμα των κατορθωμάτων τους είναι η TSS RS500GP, μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα αποκλειστικά και μόνο για διασκέδαση. Ήθελαν να φτιάξουν μια μοτοσυκλέτα με το στυλ των GP250, αλλά με 500 κυβικά και το κατάφεραν αν και χρειάστηκε να φθάσουν πραγματικά πολύ μακριά. Αρχίζουν με ένα από τα καλύτερα σύνολα που παρήχθησαν ποτέ, ένα Aprilia RS250. Ο κινητήρας του πάει στην άκρη και τοποθετείται ο δικός τους. Βασίζεται σε αυτόν του ATV Yamaha Banshee, τον κινητήρα που κινούσε τα θρυλικά RD350. Στη συνέχεια φτιάχνουν δικό τους στρόφαλο με τέσσερα χιλιοστά μεγαλύτερη διαδρομή έχοντας μάλιστα επιλογή ανάμεσα σε 180ο ή 270ο , screamer ή Big Bang δηλαδή. Συνεχίζουν με δικής τους κατασκευής ενιαίο μπλοκ για τους δυο κυλίνδρους, όπου μπαίνουν σφυρήλατα Wossner διαμέτρου 74 χιλιοστών. Δικής του κατασκευής είναι τα power valve, οι reed, οι κεφαλές και η ανάφλεξη. Αυτή μάλιστα είναι παραμετροποιήσιμη, ενώ χάρη στα δυο πικάπ της δεν δίνει σπινθήρα κάθε φορά που βρίσκεται το έμβολο στο άνω νεκρό σημείο. Στον κινητήρα τους βάζουν δυο Keihin FCR γιατί έχουν μεγάλες δυνατότητες ρυθμίσεων, όπως λένε, ενώ φτιάχνουν τις δικές τους εξατμίσεις, γρανάζια πρωτεύουσας με ίσια δόντια, καμπάνα συμπλέκτη και ό,τι άλλο χρειαστεί. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο: 112 ίπποι στις 9.800 στροφές. Η συνέχεια προς την ολοκλήρωση περιλαμβάνει σύγχρονα φρένα της Brembo, ζάντες Marchesini πλάτους 3,75 ιντσών μπροστά και 5,85 πίσω, κιτ για τηn τοποθέτηση του κινητήρα στο πλαίσιο του Aprilia RS250, διαφορετικό μοχλικό και τελειώνουν με τις δικές τους πλάκες που στηρίζουν ένα πιρούνι της HRC που προορίζεται για τις αγωνιστικές δίχρονες Honda RS250. Με τελειωμένες όλες τις δουλειές και γεμάτη με ό,τι χρειάζεται για να είναι πλήρης και έτοιμη για χρήση η RS500GP ζυγίζει 115 κιλά. Η τιμή της έτοιμης είναι 22.000 δολάρια, ενώ εάν τους στείλεις ένα Aprilia RS250 θέλουν δεκαπέντε χιλιάδες και εάν σου στείλουν αυτοί τα απαραίτητα για να τα βάλεις εσύ στο RS θέλουν δέκα τέσσερις χιλιάδες. Αυτό με τη σημερινή ισοτιμία μας κάνει κάτι πάνω από δέκα χιλιάδες ευρώ.

Honda XL750 Transalp 750 - Οι τιμές του στην Ελλάδα

Επίσημη ανακοίνωση, στα επίπεδα που είχε προβλέψει το ΜΟΤΟ
Honda XL750 Transalp, οι τιμές της στην Ελλάδα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/2/2023

Στο site της επίσημης αντιπροσωπείας της Honda στην Ελλάδα, δημοσιεύτηκαν οι τιμές για το νέο XL750 Transalp, τόσο στη βασική του έκδοση, όσο και για την έκδοση Sp. Color, τιμές που είναι σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες που είχαμε προβλέψει πριν λίγες ημέρες.

Έτσι, το Transalp 750 στην Ελλάδα ξεκινά από τα 11.500 ευρώ για τη βασική έκδοση, και από τα 11.750 ευρώ για την έκδοση SP. Color με την τριχρωμία λευκό-κόκκινο-μπλε της Honda. Πρώτη αναμενόμενη άφιξη των μοτοσυκλετών στο δίκτυο dealer της Honda ειναι στα μέσα Απριλίου 2023. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Honda στην Ελλάδα ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της τιμής του -επίσης νέου για το 2023-, Suzuki V-Strom 800DE που ξεκινά από τα 12.195 ευρώ. 

Η εκτίμηση του ΜΟΤΟ για την τιμή της Transalp 750 στη χώρα μας ήταν απολύτως συγκεκριμένη (11.600-11.750 ευρώ), έχοντας ως αφετηρία την ανακοίνωση της τιμής του πολυαναμενόμενου On-Off στην Αυστρία, όπου ξεκινάμε από τα 11.590 ευρώ. Η επιλογή μας για την Αυστρία δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η χώρα έχει -όπως και η δική μας- υψηλή φορολογία στις μοτοσυκλέτες.

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθούν επίσημα οι τιμές του Transalp στην Ελλάδα σήμερα, ανακοινώθηκε η τιμή της μοτοσυκλέτας και στην Ισπανία, όπου θα ξεκινά από τα 10.500 ευρώ ανεξαρτήτως χρώματος -ίδια τιμή και για το Sp. Color όπως μπορείτε να δείτε στο screenshot από κάτω-, ενώ στην Ιταλία θα ξεκινά από τα 10.690 ευρώ, και πάλι χωρίς διαφοροποίηση για το Sp. color.

Honda Transalp τιμή στην Ισπανία

Κι αν στην Ισπανία, μια χώρα που η κυβέρνηση της δεν φορολογεί τόσο άδικα και βαριά τις μοτοσυκλέτες, οι Ισπανοί μοτοσυκλετιστές ήδη διαμαρτύρονται έντονα για τη μεγάλη άνοδο τιμής μεταξύ Hornet (7.650 ευρώ στην Ισπανία) και Transalp, τι να πούμε και εμείς στην Ελλάδα, όπου με τους γνωστούς φόρους μας το Hornet 750 ξεκινά από τα 8.750 ευρώ, και το Transalp ανεβαίνει στα 11.500 ευρώ. Οι διαφορές τιμών μεταξύ της naked και της On-Off μοτοσυκλέτας είναι πάντως σχεδόν ίδιες στις δύο χώρες, με 2.850 ευρώ υψηλότερη τιμή για το Transalp στην Ισπανία, και 2.750 ευρώ υψηλότερη τιμή για τη βασική έκδοση του Transalp στην Ελλάδα. Η διαφορά Hornet-Transalp στην Ελλάδα πάντως μεγαλώνει αν επιλέξεις το Sp. Color, καθώς φτάνει τα 3.000 ευρώ.