TSS RS500GP: Δεν είναι νέο, αλλά είναι ωραίο

Από το

Μαύρο Σκύλο

23/3/2011

Οι μοτοσυκλέτες με δίχρονους κινητήρες έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους πια, αν και στις off road πληθαίνουν. Οι αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους είναι πολλές αν και οι κανονισμοί των αγώνων έχουν σημαντική συμβολή σε αυτό. Διανύουμε άλλωστε και την τελευταία χρονιά όπου θα συμμετάσχουν σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας, στα GP125, δίχρονες μοτοσυκλέτες 125 κυβικών. Παρά την αποδιχρονοποίηση των κινητήρων υπάρχουν κάποιοι “ταγμένοι” σε αυτούς που ζουν και δουλεύουν με τους δίχρονους και για αυτούς. Στην Αυστραλία έχει την έδρα του το “The Two - Stroke Shop” με αντικείμενο εργασίας τους όχι μόνο την απλή συντήρηση δίχρονων αερόψυκτων ή υγρόψυκτων, αλλά και την εξέλιξή τους. Επιστέγασμα των κατορθωμάτων τους είναι η TSS RS500GP, μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα αποκλειστικά και μόνο για διασκέδαση. Ήθελαν να φτιάξουν μια μοτοσυκλέτα με το στυλ των GP250, αλλά με 500 κυβικά και το κατάφεραν αν και χρειάστηκε να φθάσουν πραγματικά πολύ μακριά. Αρχίζουν με ένα από τα καλύτερα σύνολα που παρήχθησαν ποτέ, ένα Aprilia RS250. Ο κινητήρας του πάει στην άκρη και τοποθετείται ο δικός τους. Βασίζεται σε αυτόν του ATV Yamaha Banshee, τον κινητήρα που κινούσε τα θρυλικά RD350. Στη συνέχεια φτιάχνουν δικό τους στρόφαλο με τέσσερα χιλιοστά μεγαλύτερη διαδρομή έχοντας μάλιστα επιλογή ανάμεσα σε 180ο ή 270ο , screamer ή Big Bang δηλαδή. Συνεχίζουν με δικής τους κατασκευής ενιαίο μπλοκ για τους δυο κυλίνδρους, όπου μπαίνουν σφυρήλατα Wossner διαμέτρου 74 χιλιοστών. Δικής του κατασκευής είναι τα power valve, οι reed, οι κεφαλές και η ανάφλεξη. Αυτή μάλιστα είναι παραμετροποιήσιμη, ενώ χάρη στα δυο πικάπ της δεν δίνει σπινθήρα κάθε φορά που βρίσκεται το έμβολο στο άνω νεκρό σημείο. Στον κινητήρα τους βάζουν δυο Keihin FCR γιατί έχουν μεγάλες δυνατότητες ρυθμίσεων, όπως λένε, ενώ φτιάχνουν τις δικές τους εξατμίσεις, γρανάζια πρωτεύουσας με ίσια δόντια, καμπάνα συμπλέκτη και ό,τι άλλο χρειαστεί. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο: 112 ίπποι στις 9.800 στροφές. Η συνέχεια προς την ολοκλήρωση περιλαμβάνει σύγχρονα φρένα της Brembo, ζάντες Marchesini πλάτους 3,75 ιντσών μπροστά και 5,85 πίσω, κιτ για τηn τοποθέτηση του κινητήρα στο πλαίσιο του Aprilia RS250, διαφορετικό μοχλικό και τελειώνουν με τις δικές τους πλάκες που στηρίζουν ένα πιρούνι της HRC που προορίζεται για τις αγωνιστικές δίχρονες Honda RS250. Με τελειωμένες όλες τις δουλειές και γεμάτη με ό,τι χρειάζεται για να είναι πλήρης και έτοιμη για χρήση η RS500GP ζυγίζει 115 κιλά. Η τιμή της έτοιμης είναι 22.000 δολάρια, ενώ εάν τους στείλεις ένα Aprilia RS250 θέλουν δεκαπέντε χιλιάδες και εάν σου στείλουν αυτοί τα απαραίτητα για να τα βάλεις εσύ στο RS θέλουν δέκα τέσσερις χιλιάδες. Αυτό με τη σημερινή ισοτιμία μας κάνει κάτι πάνω από δέκα χιλιάδες ευρώ.

Leoncino Bobber 400 – Η πρώτη V2 μοτοσυκλέτα της Benelli έφτασε Ελλάδα [Τιμή]

Νέα cruiser μοτοσυκλέτα με 33,5 ίππους στα 165 κιλά χωρίς υγρά
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/12/2025

Η Leoncino Bobber 400 είναι μία cruiser μοτοσυκλέτα μικρομεσαίων κυβικών με V2 κινητήρα, που μάλιστα είναι ο πρώτος στην ιστορία της Benelli.

Να αναφέρουμε εδώ πως την μοτοσυκλέτα την είχαμε δει από κοντά στην έκθεση EICMA του 2024. Ο V2 κινητήρας 60 μοιρών 385 κυβικών είναι υγρόψυκτος και 8-βάλβιδος και αποδίδει 33,5 ίππους στις 8.000 στροφές και 3,57 kg.m ροπής στις 5.000 στροφές, ενώ το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό.

Την ανάρτηση αναλαμβάνει ανεστραμμένο πιρούνι με διαδρομή 125 mm και δύο αμορτισέρ με διαδρομή 100 mm. Στο σύστημα πέδησης συναντάμε μονό δίσκο 300 mm με τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα μπροστά και μονό δίσκο 240 mm με μονοπίστονη δαγκάνα πίσω.

Leoncino

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 165 κιλά χωρίς υγρά, με την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ καυσίμου να είναι στα 15 λίτρα. Το ύψος της σέλας είναι στα 730mm και το μεταξόνιο στα 1.520 mm, ενώ εντύπωση προκαλεί η διάσταση του μπροστινού ελαστικού που είναι 130/90 με τους τροχούς να είναι 16 ιντσών τόσο μπροστά, όσο και πίσω.

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει Traction Control με δυνατότητα απενεργοποίησης, καθρέπτες bar-end και ABS της Bosch.

Η μοτοσυκλέτα είναι διαθέσιμη σε χρώματα Desert Tan και Midnight Black και η τιμή της έχει οριστεί στα 5.690 ευρώ.