MOTUL WSBK 2026 - Honda HRC: Οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της [Video]
Μόνες τους οι μοτοσυκλέτες, χωρίς τους αναβάτες στη φωτογράφηση
Από τον
Παύλο Καρατζά
5/2/2026
Η Honda HRC παρουσίασε σήμερα τη νέα εμφάνιση της Honda CBR1000RR-R SP, με την οποία οι εργοστασιακοί αναβάτες Jake Dixon και Somkiat Chantra θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike 2026.
Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Honda HRC, με την εμφάνιση να συνοδεύετε από μπλε, λευκά και μαύρα κομμάτια.
Το δίδυμο της Honda HRC αποτελούταν πέρυσι από τους Xavi Vierge και Iker Lecuona που πήραν την 7η και 13η θέση αντίστοιχα και δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε ένα βάθρο. Φέτος, οι Ιάπωνες άλλαξαν και τους δύο τους αναβάτες και έφεραν δύο rookies στον θεσμό, περιμένοντας καλύτερα αποτελέσματα. Πρόκειται για τον Ταϊλανδό Somkiat Chantra που είχε μία απογοητευτική σεζόν στο MotoGP και δεν κατάφερε να πείσει σε καμία στιγμή και για τον Βρετανό Jake Dixon που έκανε μία αρκετά καλή σεζόν στη Moto2 και τερμάτισε στην 5η θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Chantra θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού από τον πρώτο γύρο που διεξάγεται 20 – 22 Φεβρουαρίου στο Phillip Island και θα αντικατασταθεί από τον Tetsuta Nagashima.
Η παρουσίαση των μοτοσυκλετών έγινε χωρίς τους αναβάτες! Έτσι, θα υπάρξει και δεύτερη παρουσίαση στις 14 Φεβρουαρίου με τους Jake Dixon και Somkiat Chantra να είναι τότε παρόντες.
WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030
Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
3/8/2026
Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.
Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.
Τι έρχεται
Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.
Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρειμε τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.
Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.
Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.
Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.
Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.