Turbo τρικύλινδρο Yamaha με 180 ίππους

Το δοκιμάζουν με το βλέμμα στο μέλλον
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/11/2020

Αυτή τη στιγμή μόνο η Kawasaki -και η Bimota πλέον με τον κινητήρα της Kawasaki- έχει στην παραγωγή ένα κινητήρα με υπερτροφοδότηση, όπου στην έκδοση δρόμου είναι ρυθμισμένη στους 200 (Z-H2 και H2-SX) και 231 (H2/H2 Carbon) ίππους, ενώ η έκδοση χωρίς προδιαγραφές για χρήση στο δρόμο (H2R) φτάνει τους 300 ίππους. Όμως και οι άλλοι τρεις Ιάπωνες “ψάχνονται” με τα συστήματα υπερπλήρωσης, χωρίς όμως να έχουν ξεπεράσει το στάδιο των πρωτότυπων. Η Suzuki ήταν εκείνη που περιμέναμε να δείξει πρώτη έναν δικύλινδρο εν σειρά turbo κινητήρα, όμως τα τελευταία νέα θέλουν να βγάζει στην παραγωγή την ατμοσφαιρική έκδοση, αφήνοντας για το (μακρινό…) μέλλον την turbo έκδοση. Πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είδαν και οι πατέντες της Honda για έναν επίσης δικύλινδρο εν σειρά με έναν κλασικό μηχανικό υπερσυμπιεστή (χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων και με δύο “λοβούς” τύπου βίδας, αντί για το κιβώτιο και την φτερωτή που χρησιμοποιεί η Kawasaki).

Τώρα είναι η σειρά της Yamaha να μας δείξει την άποψή της για το θέμα. Η Yamaha ακολουθεί το δρόμο του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα, προσπαθώντας να περιορίσει το συνολικό πλάτος για να βρει χώρο για τα εξαρτήματα που συνοδεύουν τον υπερσυμπιεστή καυσαερίων. Η Yamaha έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες λεπτομέρειες που σχετίζονται με το πρωτότυπο που δοκιμάζει.

Η μοτοσυκλέτα είναι ένα MT-10, όμως ο κινητήρας είναι ο τρικύλινδρος του MT-09, με πολλές αλλαγές εσωτερικά. Πέρα από τη μείωση της σχέσης συμπίεσης, αυτός ο κινητήρας είναι υποτετράγωνος, δηλαδή έχει μικρότερη διάμετρο (67,5mm) και μεγαλύτερη διαδρομή (73mm). Η μέγιστη ιπποδύναμη είναι στους 180 ίππους στις μόλις 8.500 στροφές και η ροπή φτάνει τα εξωφρενικά 18kg/m με το 90% να βρίσκεται μεταξύ 3.000 και 7.000 στροφών. Εξίσου εντυπωσιακά χαμηλότερες είναι και οι εκπομπές ρύπων, κατά 50% από εκείνες που ορίζουν οι προδιαγραφές Euro5. Το μόνο πρόβλημα με τους υπερσυμπιεστές καυσαερίων είναι η χρονική καθυστέρηση στην αύξηση της πίεσης (turbo-lag) και γι΄αυτό η Kawasaki με την Honda διάλεξαν το δρόμο των μηχανικών υπερσυμπιεστών που μειώνουν στο ελάχιστο αυτή την καθυστέρηση.

Η Yamaha πάντως λέει πως οι δοκιμές στον πρωτότυπο κινητήρα έδειξαν ότι με τρίτη σχέση στις 3.000 στροφές χρειάστηκε μόλις ένα δευτερόλεπτο για να φτάσει η ροπή στο 90%. Για ένα βαρύ αυτοκίνητο ίσως αυτό να μην είναι πρόβλημα, όμως για μια ελαφριά μοτοσυκλέτα δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν οδηγείς σε επαρχιακούς δρόμους ανοιγοκλείνοντας το γκάζι…  Ένα κοινό πρόβλημα όλων των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του συμπιεσμένου αέρα. Τα intercooler είναι απαραίτητα, αλλά μέχρι στιγμής εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεταβολές στις απόδοση του κινητήρα όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν ψηλά (π.χ. γρήγορη οδήγηση στην πίστα).  

Triumph Speed Triple 1200 RX  2025 - Νέα έκδοση σε περιορισμένη παραγωγή

Streetfighter με track-ready πακέτο, προηγμένα ηλεκτρονικά και μοτέρ στους 183 ίππους
Speed Triple 1200 RX 2026 - Νέα έκδοση
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/5/2025

Η Triumph παρουσίασε για το 2025 την περιορισμένης παραγωγής Speed Triple 1200 RX που θα παραχθεί σε 1.200 μονάδες με σημαντικές διάφορες από την έκδοση RS που έχουν στόχο να τονώσουν περαιτέρω τον sport χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας με αναβαθμίσεις σε εργονομία, αναρτήσεις και κινητήρα και όλα αυτά μέσα σε ένα εντυπωσιακό “περιτύλιγμα”.

Οι διαφορές γίνονται γρήγορα εμφανείς έναντι της στάνταρ μοτοσυκλέτας με την εργονομία να είναι επιθετικότερη και στοχευμένη στην sport οδήγηση, τα clip-ons να οδηγούν τα χέρια 69mm χαμηλότερα και 52mm πιο μπροστά, ενώ τα μαρσπιέ έχουν μετακινηθεί 14,5mm ψηλότερα και 25,5mm πίσω σε σχέση με το RS. Η σέλα φέρει το λογότυπο RX και είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και δυνατότητα κίνησης στον αναβάτη.

Ο αναβαθμισμένος τρικύλινδρος κινητήρας των 1.160cc αποδίδει τρεις ίππους παραπάνω και φτάνει στους 183 στις 10.750 rpm και τα 13,05 κιλά ροπής στις 8.750 rpm. Το νέο τελικό της Akrapovič είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακόνημα συμβάλλοντας στη βελτιωμένη απόδοση και τον χαρακτηριστικό τρικύλινδρο ήχο του κινητήρα.

Speed Triple 1200 RX 2025 - Νέα έκδοση

Με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Öhlins SmartEC3 και νέο, επίσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο, σταμπιλιζατέρ (Öhlins SD EC), η μοτοσυκλέτα προσαρμόζει τις αποσβέσεις της ανάρτησης σε πραγματικό χρόνο. Οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo Stylema συνδυάζονται με ακτινική τρόμπα MCS, ενώ τα ελαστικά είναι τα Pirelli Diablo Supercorsa SP V3.

Η RX ξεχωρίζει οπτικά από την έντονη χρωματική επιλογή “Performance Yellow”, τα πάνελ του ντεπόζιτου και το εμπρός φτερό είναι από ανθρακονήματα και την εικόνα συμπληρώνουν τα λογότυπα RX και τα νέα γραφικά. Το πίσω τροχό κοσμεί μια διακριτική κίτρινη πινελιά, ενώ η σπορ σιλουέτα της μοτοσυκλέτας παραμένει ως είχε.

Speed Triple 1200 RX 2025 - Νέα έκδοση

Η TFT οθόνη είναι 5 πέντε ιντσών και προσφέρει άμεσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ ελέγχεται από joystick που βρίσκεται στους φωτιζόμενους διακόπτες. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει πλήρη φαρέτρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με συστήματα όπως ρυθμιζόμενο front wheel lift control, brake slide assist, engine braking control, 5 riding modes, cornering ABS και TC, cruise control και Triumph Shift Assist quickshifter. Παρούσα είναι και η δυνατότητα σύνδεσης Smartphone από το My Triumph Connectivity System που παρέχει διαχείριση λειτουργιών πλοήγησης, μουσικής και τηλεφώνου.

Με 199 kg βάρος πλήρες υγρών, το Speed Triple 1200 RX είναι διαθέσιμο ήδη έναντι 18.995 λιρών, ενώ η “δική μας” τιμή πώλησης αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από την ελληνική αντιπροσωπία.