VIDEO της νέας Ducati Panigale V4R 2019 από την EICMA 2018!

Ο Domenicali και ο Villia μας μιλάνε για την δυνατότερη Ducati παραγωγής
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/11/2018

Είμαστε στο Μιλάνο, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων για το 2019, πριν καν γίνουν τα εγκαίνια της EΙCMA 2018. Όπως είδατε χθες με τις πρώτες εικόνες των νέων Ducati. Για άλλη μία χρόνια την αυλαία των παρουσιάσεων άνοιξε η Ducati με μια ξεχωριστή εκδήλωση, παρουσιάζοντας την δυνατότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής που έχει φτιάξει έως σήμερα. Μιλάμε φυσικά για την έκδοση R της Panigale V4 των 221 ίππων από “μόλις” 998 που την κάνουν ταυτόχρονα και την δυνατότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής με ατμοσφαιρικό κινητήρα που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη μας ότι βγάζει κανονικά πινακίδα και είναι προδιαγραφών Euro 4, τότε είναι και η δυνατότερη μοτοσυκλέτα στην ιστορία που μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στο δρόμο.

Δείτε την σε video που ετοιμάσαμε από την πρώτη της επίσημη παρουσίαση, μόλις λίγες ώρες πριν:

Βέβαια η Panigale V4R δεν προορίζεται για βόλτες στην παραλιακή, έστω κι αν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για καλύπτει την νομοθεσία και να βγάλει πινακίδα.  

Όπως μας είπε ο ίδιο ς ο Claudio Domenicali, η Panigale V4R πρεσβεύει την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Ducati μέσα από τους αγώνες των MotoGP και ο λόγος που την κατασκεύασαν είναι σαφώς η συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK το 2019.

Γι΄αυτό και οι διαφορές που έχει από την Panigale V4/V4S των 1103 κυβικών δεν περιορίζονται μόνο στο μέγεθος του θαλάμου καύσης. Η αεροδυναμική της έκδοσης R, καθώς και η εργονομία της θέσης οδήγησης έχουν διαφοροποιηθεί, με στόχο την μέγιστη απόδοση καθ΄όλη την διάρκεια ενός αγώνα. Τι εννοούν όμως λέγοντας μέγιστη απόδοση; Σίγουρα όχι μόνο την δύναμη του κινητήρα… Όπως είχαμε γράψει στο τεστ που είχαμε κάνει στις Σέρρες της V4S, η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχαν μέχρι σήμερα οι V2 superbike της Ducati. Κάθεσαι πιο “μέσα” στη μοτοσυκλέτα και έχεις καλύτερη αεροδυναμική κάλυψη από τον αέρα, κάτι που το νοιώθεις στις υψηλές ταχύτητες. Ταυτόχρονα, οι αποστάσεις μεταξύ τιμονιού, μαρσπιέ και σέλας, έχουν διαφοροποιηθεί ώστε να δημιουργείται μια άνετη θέση οδήγησης για αναβάτη με ύψος 1,80μ σε αντίθεση με το παρελθόν που η εργονομία ήταν φτιαγμένη με γνώμονα αναβάτες 1,70μ.

Σύμφωνα με τον δοκιμαστή Alessandro Vilia, το σχήμα του ρεζερβουάρ στην έκδοση R είναι ειδικά μελετημένο για να βοηθάει το σώμα του αναβάτη στα δυνατά φρεναρίσματα, αλλά και μέσα στη στροφή όταν έχει βγάλει το σώμα του από το κέντρο της σέλας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Vilia και στην σταθερότητα τις μοτοσυκλέτας, που… του θύμισε την 998! Λογικό αν σκεφτείς ότι οι αναρτήσεις της Ohlins (συμβατικές και όχι ημι-ενεργητικές που έχει το S) είναι ρυθμισμένες από τους μηχανικούς του αγωνιστικού τμήματος της Ducati.

Τα δύο αεροδυναμικά φτερά προσθέτουν το απαραίτητο down force και στόχος τους είναι να κρατήσουν όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται τον εμπρός τροχό, όταν το γκάζι ανοίγει τέρμα στις εξόδους των στροφών. Φυσικά έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται αρμονικά με τα ηλεκτρονικά της Bosch και την κεντρική μονάδα IMU 6D, που ενσωματώνει το wheelie control και το traction control.

Τα 221 άλογα (που γίνονται 234 με την αγωνιστική εξάτμιση…) βγάζουν βεβαίως και ΠΟΛΥ ζέστη. Ο Domenicali λέει ότι ναι μεν μέσα στην κίνηση της πολύς είναι λογικό να ζεσταίνεται μια τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα, όμως με τις Panigale V4 έχουν πολύ λιγότερα παράπονα για την ζέστη σε σχέση με τις V2 Panigale από τους πελάτες τους. Παρ’ όλα αυτά, το θηρίο πρέπει να μένει δροσερό έως τον τελευταίο γύρο του αγώνα για να διατηρήσει την μέγιστη απόδοσή του ο κινητήρας, και έτσι έχει δύο μεγαλύτερους αεραγωγούς στο πλάι.

Η εξέλιξη της έκδοσης R διήρκησε δύο ολόκληρα χρόνια και ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Panigale V4/V4S. Σύμφωνα με τον Vilia, το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης έγινε στην πίστα της Valencia στην Ισπανία.

Όμως το καλύτερο σας το κρατήσαμε για το τέλος. Ο Domenicali μας υποσχέθηκε ότι στην επόμενη EICMA στο τέλος του 2019 θα μας δείξουν και μια φτηνότερη έκδοση της Panigale V4 με τον κινητήρα των 998 κυβικών. Κι όταν λέμε φτηνότερη εννοούμε στο εύρος τιμής των ιαπωνικών superbike. Προφανώς όχι με αυτόν τον κινητήρα που έχει η R με τις μπιέλες τιτανίου και τον κόφτη στις 16.500 στροφές, αλλά μια πιο φτηνή έκδοσή του με ατσάλινες μπιέλες και μικρότερο εύρος στροφών, πιθανότητα στις 14.000-15.000 όπως έχουν τα υπόλοιπα superbike των ανταγωνιστών από την Ιαπωνία και την Γερμανία. Ουσιαστικά θα είναι μια μοτοσυκλέτα όπως η δικύλινδρη 959, κάτι που ίσως σημαίνει και το τέλος των V2 superbike για την Ducati…  

Δείτε εδώ το video της παρουσίασης που έχει γυριστεί στην πίστα του Mugello και πολλές-πολλές φωτογραφίες στο photo gallery που έχουμε φτιάξει για εσάς

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες