Η Ducati θα κατασκευάζει τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για την MotoE!

Επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας Ducati-Dorna για την περίοδο 2023-2026
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/10/2021

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως η Energica πως σταματά να είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών για την MotoE, έρχεται η επίσημη ανακοίνωση της Ducati να ταράξει τα νερά, ενημερώνοντάς μας πως την περίοδο 2023-2026 θα κατασκευάζει εκείνη της ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της MotoE.

Τα λόγια του προέδρου της Ducati κύριου Claudio Domenicali δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Αυτή η συμφωνία (με την Dorna) είναι ιστορικής σημασίας για την εταιρεία μας… Ξεκινάμε την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών από την κορυφαία κατηγορία της MotoE ώστε οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε και που θα αναπτύξουμε στο απαιτητικό περιβάλλον των αγώνων και μετά θα φτιάξουμε ποθητά από τους Ducatisti μοντέλα παραγωγής… Υποσχόμαστε στους αναβάτες και τις ομάδες της MotoE πως οι μοτοσυκλέτες μας θα χαρακτηρίζονται από τις υψηλές επιδόσεις και το πολύ χαμηλό βάρος… Ως μέλος του Ομίλου της Volkwagen που ήδη πρωτοπορεί τεχνολογικά στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχουμε τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις στο χώρο της ηλεκτροκίνησης…

Όπως βλέπουμε δηλαδή, η Ducati ακολουθεί τον μοναδικό δρόμο που είχε για να γίνει αποδεκτή μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από το σκληροπυρηνικό κοινό της… την επιτυχία στους αγώνες! Το έκανε και πέτυχε με τους V4 κινητήρες και ελπίζει να κάνει το ίδιο με τις αγωνιστικές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. 

MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.