MotoGP: Άμεση αλλαγή κανονισμών για τους κινητήρες

Επιπλέον ένας κινητήρας υπό προϋποθέσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/5/2022

Με επίσημη ανακοίνωσή η αγωνιστική επιτροπή των MotoGP (GPC) που απαρτίζεται από τις Dorna, FIM, IRTA και MSMA αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό που αφορά τον μέγιστο αριθμό κινητήρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Έως τώρα, ο κάθε αναβάτης είχε στη διάθεσή του 7 κινητήρες (9 αν ήταν σε εταιρεία που συμμετείχε υπό ειδικό καθεστώς, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια η ΚΤΜ και έως πέρσι η Aprilia), με τους οποίους έπρεπε να βγάλει τους 19 αγώνες που είχε συνήθως το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε περισσότερους κινητήρες, τότε υπήρχε ποινή για τον αναβάτη (π.χ. εκκίνηση από το τέλος του Grid).

Όμως φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερους από 21 αγώνες, κάτι που σημαίνει πως οι κινητήρες θα πρέπει να δουλέψουν για περισσότερες ώρες και οι συγκεκριμένοι κινητήρες δεν είναι σχεδιασμένοι για τόσο μακρά χρήση.

Έτσι οι κατασκευαστές ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός των κινητήρων από τώρα, κάτι που η αγωνιστική επιτροπή δέχτηκε.

Συγκεκριμένα επιτρέπει τη χρήση ενός ακόμα κινητήρα όταν το πρωτάθλημα έχει περισσότερους από 21 αγώνες και με την προϋπόθεση πως θα χρησιμοποιηθεί από τον 19ο αγώνα και μετά. Αν το πρωτάθλημα έχει έως 21, τότε ισχύει ο περιορισμός των 8 κινητήρων.

Οπότε από φέτος ο μέγιστος αριθμός κινητήρων αυξάνεται στους 8 ((10 για τις εταιρείες που συμμετέχουν υπό ειδικό καθεστώς).


 

 

MotoGP – Η Pramac Racing ενισχύεται με τον Ross Brawn στο ΔΣ της – Προσθέτει εμπειρία 22 τίτλων Formula 1

Το έμπειρο στέλεχος με προϋπηρεσία άνω των τεσσάρων δεκαετιών γίνεται στρατηγικός σύμβουλος της ομάδας.
ross-brawn
Ross Brawn αριστερά, Paolo Campinoti δεξιά
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/5/2026

Η Pramac Racing Limited ανακοίνωσε την ένταξη του Ross Brawn στο διοικητικό της συμβούλιο, επιφορτισμένο επιπλέον με τον ρόλο στρατηγικού συμβούλου του διευθυντή της ομάδας, Paolo Campinoti.

Ο Brawn μετρά εμπειρία άνω των 40 ετών στη F1, έχοντας θητεύσει ως τεχνικός διευθυντής των Benetton και Ferrari, διευθυντής της ομάδας της Honda και αργότερα της δικής του ομάδας BrawnGP με οδηγό τον Jenson Button, ενώ από το 2017 ως και το 2022 κατείχε τις θέσεις του διευθύνοντα συμβούλου και αγωνιστικού και τεχνικού διευθυντή της Formula One Management.

Η εισροή πρώην στελεχών της F1 στο MotoGP συνεχίζεται, καθώς από τον τετράτροχο χώρο προέρχεται ο Massimo Rivola της Aprilia, o Guenther Steiner που μόλις απέκτησε την ομάδα Tech3, καθώς και ο Davide Brivio που μετά την απόσυρση της Suzuki από το MotoGP μετακόμισε ως αγωνιστικός διευθυντής της Alpine F1 Team πριν επιστρέψει στους δύο τροχούς για λογαριασμό της Trackhouse Racing (και σύντομα της εργοστασιακής Honda HRC, ως φημολογείται).

Αν μη τι άλλο, η ενίσχυση με στελέχη από έναν διαφορετικό χώρο μπορεί να φέρει φρέσκιες ιδέες και τεχνογνωσία, στοιχεία που στην περίπτωση της Aprilia και του Rivola απέδωσαν καρπούς εν αφθονία με την ιταλική εταιρεία να είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP.

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό πιθανότατα δουλεύει και η Pramac Racing, καθώς στη μακρά θητεία του Brawn στη F1 οι ομάδες του έχουν καταφέρει 22 τίτλους, 11 Οδηγών και 11 Κατασκευαστών.

Ετικέτες