MotoGP Assen: Αναγεννημένος ο Vinales και παρ’ ολίγον δράμα για Marquez

Όπως τους ξέραμε!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/6/2021

Αν ξεχάσουμε όσα έγιναν στο προηγούμενο αγώνα της Γερμανίας, τότε η πρώτη ημέρα των ελεύθερων δοκιμαστικών στο Assen μοιάζει σαν μια φυσιολογική συνέχεια από το τέλος του πρωταθλήματος του… 2019! Ο Maverick Vinales έβαλε το όνομά του πάνω-πάνω στη λίστα με τους ταχύτερους χρόνους των FP1 και FP2.

Με εξαίρεση τον Pol Espargaro που ήταν μόλις 0,111” πίσω από τον Vinales στα FP1, οι υπόλοιποι αναβάτες είχαν σχεδόν μισό δευτερόλεπτο διαφορά από τον κύριο “Top Gun”. Ο Αμερικανός αναβάτης των WSBK Garrett Gerloff που ήρθε εκτάκτως για να αντικαταστήσει τον τραυματία Franco Morbidelli είχε και αυτός πτώση.

 

 

Τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά ξεκίνησαν με τους αναβάτες να βιάζονται να κάνουν έναν καλό χρόνο, διότι ο ουρανός απειλούσε τους πάντες με βροχή. Αυτή η βιασύνη ίσως ήταν και η αιτία που ο Marc Marquez είχε (άλλη μια….) εντυπωσιακή τούμπα από hi-siding στην Κ11, που στις οθόνες έμοιαζε πολύ επώδυνη, αλλά ευτυχώς δεν είχε τις επιπτώσεις που αρχικά φαινόταν και έφυγε περπατώντας προς τα πιτς. Λίγα λεπτά αργότερα και η δεύτερη Repsol Honda του Pol Espargaro θα έπεφτε πάνω στην ολλανδική άσφαλτο, χωρίς και εδώ να υπάρξει τραυματισμός.

Η βροχή τελικά έκανε την μίζερη εμφάνισή της περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη των FP2 και όλοι οι αναβάτες αποφάσισαν να μείνουν στην ασφάλεια των box τους μέχρι τη λήξη.

Έως εκείνη τη στιγμή ο Olivaira είχε καταφέρει να ανεβάσει για άλλη μια φορά την μοτοσυκλέτα της KTM στη δεύτερη θέση των FP2, σημειώνοντας τον τρίτο καλύτερο χρόνο της ημέρας πίσω από τους Vinales και Pol Espargaro.

O Alex Rins ήταν ελάχιστα πιο αργός σε απόλυτο χρόνο από τον Quartararo και ακριβώς πίσω τους φιγουράρει ο Marquez. Η πιο γρήγορη Ducati της ημέρας είναι στην 7η θέση στα χέρια του Joan Zarco και τη δεκάδα κλείνει η Aprilia του Aleix Espargaro.

Τα προγνωστικά του καιρού για το πρωϊνό Σάββατο αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση που θα συναντήσουν οι αναβάτες, κάτι που σημαίνει πως αν αύριο ο καιρός είναι βροχερός, ίσως η σημερινή ημέρα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της λίστας των αναβατών για τα χρονομετρημένα των Q1 και Q2.

 

 

Eλεύθερα δοκιμαστικά FP1/FP2 Top 10 (συνδυασμένοι χρόνοι):


1. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1:33.072
2. Pol Espargaro (Repsol Honda Team) + 0.111
3. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.328
4. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 0.419
5. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 0.429
6. Marc Marquez (Repsol Honda Team) 0.488
7. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.629
8. Johann Zarco (Pramac Racing) + 0.636
9. Danilo Petrucci (Tech3 KTM Factory Racing) + 0.867
10. Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) + 0.921

 


 

MotoGP Αυστρία: Εκκωφαντική νίκη Marc Marquez στον ιστορικό 1000ο αγώνα

Πρώτη του νίκη στο Red Bull Ring
MotoGP Αυστρία: Εκκωφαντική νίκη Marc Marquez στον ιστορικό 1000ο αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/8/2025

Λίγα κάστρα είχαν μείνει δίχως κατάκτηση από τον Marc Marquez και σήμερα έπεσε άλλο ένα από τα τελευταία μαζί με μία σειρά από πρωτιές, καθώς έχουμε την 6η κατά σειρά διπλή νίκη και νίκη στον χιλιοστό αγώνα των MotoGP.

Για αρχή να πούμε πως η στήλη του Σάκη Συνιώρη για τα MotoGP του MOTO, δικαιώνεται για ακόμη μία φορά από την σημερινή επίδοση του Aldeguer που όχι απλά ανέβηκε στην δεύτερη θέση αλλά έκανε μερικές φανταστικές προσπεράσεις για να φτάσει έως εκεί.

Η σημερινή εκκίνηση δεν είχε τα χθεσινά προβλήματα του Sprint, ο Bezzecchi ξεκίνησε όπως θα ήθελε εκμεταλλευόμενος σωστά την pole position, ο Bagnaia έμεινε εμπρός χωρίς προβλήματα όπως και ο Marc Marquez προσπέρασε θέσεις και από τους πρώτους μόνο ο Alex Marquez δεν θα ήταν ικανοποιημένος καθώς έπρεπε να εκτελέσει ποινή μακρύτερου γύρου και όσο είχε πίσω του όλο το grid κολλημένο, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο βαρύ.

Η μικρή μάχη των δύο εργοστασιακών Ducati δεν κράτησε πολύ αλλά έδωσε μία όμορφη νότα για την αρχή του αγώνα, με τον Bagnaia να αντιστέκεται στον Marquez ενώ πίσω ο Alex Marquez πάλευε με τον Acosta πριν εκτελέσει την ποινή του.

Με καθαρό και πανεύκολα στον επόμενο γύρο ο Marc Marquez πέρασε τον Bagnaia και αμέσως άρχισε να κόβει την απόσταση από τον Bezzecchi ο οποίος είχε καταφέρει να ανοίξει λίγο όσο οι Ducati πάλευαν.

Ο Bastianini άνοιξε γραμμή στα φρένα μετά την ευθεία ενώ αμέσως μετά ο Alex Marquez εκτελεί την ποινή του και φεύγει στην 11η θέση από εκεί που θα μπορούσε να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο εμπρός.

Ο Acosta έχει ανοικτό πεδίο για τον Bagnaia, έναν Bagnaia που σε τίποτα δεν θυμίζει τον πρωταθλητή που ξέρουμε και έτσι η KTM αργά αλλά σταθερά θα έρθει σε στιγμή επίθεσης η οποία όμως ποτέ δεν φτάνει τροχό με τροχό εκείνη την ώρα αλλά πολύ αργότερα. Το ελπίζει κανείς να έρθει σύντομα όμως γιατί δεν είχε τίποτα άλλο να δει εμπρός.

Ο Marc Marquez απλά περιμένει να περάσουν οι γύροι πριν κάνει την επίθεσή του, ο Bezzecchi το ξέρει και έχει έναν τεταμένο αγώνα από εκείνους όμως που δεν περνάνε την αγωνία στον θεατή γιατί ο Marquez δεν είναι κολλημένος στον τροχό του. Αφήνει το εμπρός ελαστικό να επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία μετά την αρχική μάχη, είναι η λογική εξήγηση ενώ έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να πάρει το ρίσκο για να παλέψει από τώρα από την στιγμή που πίσω του δεν έχει καμία επικινδυνότητα.

Ο Martin με τον Quartararo είναι στην 15η θέση και 17η θέση όταν ο Martin στον 15ο γύρο πέφτει και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα. Η μοτοσυκλέτα έχει πάρει το πόδι του μαζί και φαίνεται να έχει χτυπήσει για αυτό και μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο έχοντας τις αισθήσεις του για να εξεταστεί.

Επιστρέφει στο box δείχνοντας πολύ καλύτερα λίγο πριν την λήξη του αγώνα.

Στον 19ο γύρο είναι που τελικά ο Marc Marquez θα αποφασίσει πως έχει έρθει η ώρα, κάνει την επίθεση του και ο Bezzecchi αντιστέκεται. Ευτυχώς γιατί έτσι έχουμε μία μάχη για έναν γύρο εμπρός η οποία λήγει με ξεκάθαρη επικράτηση του Marc Marquez στον 20 γύρο και αμέσως ανοίγει και διαφορά.

Η μάχη όχι απλά έχει τελειώσει αλλά πριν ολοκληρωθεί ένας γύρο με τον Marc Marquez εμπρός είναι σίγουρο πλέον πως η εμπρός θέση έχει τελειώσει για τον Bezzecchi.

Στο μεταξύ το θέαμα δεν έχει χωριστεί όπως θα έπρεπε γιατί όσο συμβαίνουν αυτά ο Bagnaia είναι στην 5η θέση, έχοντας δεχτεί -επιτέλους- την επίθεση του Acosta που τον βγάζει εκτός γραμμής τελείως και αφήνει και τον Aldeguer να περάσει εμπρός.

Στον 21ο πρώτο γύρο η Ducati του Di Giannantonio σπάει με την εξάτμιση να παίρνει φωτιά και τον φόβο για υγρά στην πίστα να είναι άμεσος, ευτυχώς όμως δεν χρειάστηκε η διακοπή. Συγχαρητήρια στον Ai Ogura που χώθηκε στον λευκό καπνό της Ducati χωρίς να χάσει την στροφή εμπρός του.

Ο Bagnaia κάνει το λάθος και χάνει θέση από τον Bastianini αλλά τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν εκεί.

Με 5 γύρους να τελειώνουν ο Aldeguer που στο μεταξύ είχε ήδη τα βλέμματα επάνω του γιατί γυρνούσε στον χρόνο του Marc Marquez, περνά με εντυπωσιακό block-pass τον Bezzecchi και όπως έκανε και ο Marquez στον 19ο γύρο και αυτός ανοίγει την ψαλίδα από την τρίτη θέση και εντυπωσιάζει με το να οδηγεί πίσω από τον Marc Marquez μαζεύοντας και δέκατα από την διαφορά τους!

Ο Binder με τον Mir κυνηγά τον Bagnaia που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις KTM μέχρι που ο Mir, τώρα που δεν τον έχει ρίξει κανείς, προσπερνά τον Binder και μπαίνει πίσω από τον Bagnaia.

Οι τρεις τους κάνουν έναν όμορφο αγώνα αλλά ο Bagnaia πρέπει να δώσει την θέση του στον Mir γιατί πάτησε εκτός πίστας, που έτσι και αλλιώς θα τον προσπερνούσε η Honda, το θέμα ήταν να καταφέρει να κρατήσει τον Binder πίσω. Τα καταφέρνει όταν δίνει την θέση του στον Mir, αλλά αμέσως μετά τον περνά και ο Binder, που σημαίνει ότι θα συνέβαιναν αυτές οι προσπεράσεις και χωρίς την εκτέλεση της ποινής.

Με τον Aldeguer σε απόσταση πίσω του ο Marc Marquez παίρνει άλλη μία φανταστική νίκη σε μία σεζόν που είναι δική του και απλά περιμένουμε πότε θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής!

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

42:11.006

2

20

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.118

3

16

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.426

4

13

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+6.864

5

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+8.731

6

10

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+10.132

7

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+10.476

8

8

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+12.486

9

7

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+15.472

10

6

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+15.537

11

5

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.185

12

4

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+16.241

13

3

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.478

14

2

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+18.491

15

1

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+25.256

16

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+30.316

17

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+34.008

18

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+37.478

ΠΤΩΣΕΙΣ / ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

   

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

20 Laps

   

1J. Martin

Aprilia Racing

13 Laps