MotoGP: Δοκιμές Sepang

Άνοιξε η αυλαία για το 2023
sepang
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/2/2023

Όπως πάντα οι τρεις πρώτες μέρες των επισήμων δοκιμαστικών της νέας σεζόν των MotoGP είναι αποκλειστικά για τους δοκιμαστές των εργοστασίων και τους rookies της κατηγορίας. Οπότε και φέτος η πίστα της Μαλαισίας άνοιξε τις πύλες της και οι ήχοι των εξατμίσεων από τους κινητήρες του 2023 αναστάτωσαν την περιοχή.

Μέχρι να κάνουν τις πρώτες βόλτες τους οι εργοστασιακοί αναβάτες τις επόμενες ημέρες, τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον Cal Crutchlow και το box της Yamaha, καθώς μετά τις δοκιμές της Valencia την επόμενη ημέρα του τελευταίου αγώνα του 2022, ο Fabio Quartararo είχε δηλώσει πως ο κινητήρας του 2023 δεν είχε καμία βελτίωση, ενώ όταν των είχαν δοκιμάσει για πρώτη φορά στο Misano λίγους μήνες πριν έμοιαζε πολύ πιο ανταγωνιστικός.

1

Και όταν λέμε ανταγωνιστικός για την περίπτωση της Yamaha, εννοούμε φυσικά την δύναμη ψηλά και την επίτευξη υψηλής τελικής ταχύτητας χωρίς τη βοήθεια slipstreaming. Στους υπόλοιπους τομείς η M1 ήταν άκρως ανταγωνιστική και έως το 2021 αποτελούσε την πιο ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα. Όμως το 2022 φάνηκε πως σε συνθήκες χρονομετρημένων και αγώνα ήταν αναγκασμένοι σε πολλές πίστες να θυσιάζουν την ομοιογένεια της μοτοσυκλέτας για την επίτευξή υψηλότερης τελικής και αυτό είναι σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ελαστικών. Τα παράπονα όλων των αναβατών για έλλειψη πρόσφυσης του πίσω τροχού, αλλά και η υπερπροσπάθεια του Fabio Quartararo από τη μέση του πρωταθλήματος και μετά να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας ήταν εξόφθαλμη.

Τώρα στη Sepang ο Cal Crutchlow κατάφερε να επιτύχει τελική ταχύτητα 330km/h που είναι 3km/h παραπάνω από τα 327km/h που πέτυχαν την προηγούμενη σεζόν στη Μαλαισία. Υπολείπονται ακόμα 8km/h τελικής από την μέγιστη των Ducati, όμως οι συνθήκες στην πίστα δεν ήταν ιδανικές καθώς ήταν βρεγμένη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι χρόνοι ήταν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί από πέρσι λόγω της βρώμικης πίστας και της βροχής, οπότε αναμένουμε να δούμε ακόμα υψηλότερη τελικής ταχύτητα από τις Yamaha όταν η πρόσφυση της ασφάλτου επιτρέψει μεγαλύτερες ταχύτητες εξόδου και πιο οριακά φρεναρίσματα στις ευθείες.

2

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη υψηλότερης τελικής ταχύτητας είναι ένα καλό δείγμα βελτίωσης της δύναμη του κινητήρα για το 2023, αλλά και της αεροδυναμικής του φαίρινγκ. Ο βρετανός αναβάτης έχει να δοκιμάσει δύο μοτοσυκλέτες με τον καινούριο κινητήρα του 2023 και μία με κινητήρα του 2022. Προφανώς οι δύο καινούριες με τον κινητήρα του 2023 έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις ηλεκτρονικών και διαχείρισης της τροφοδοσίας ώστε να δουν πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά των ελαστικών στη διάρκεια του αγώνα και τον έναν γρήγορο γύρο των χρονομετρημένων και η μοτοσυκλέτα του 2022 είναι εκεί για να έχουν άμεση σύγκριση στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Πέρα από την Yamaha, ενδιαφέρον είχε και η πρώτη παρουσία του πρωταθλητή 2022 της Moto2 Augousto Fernandez πάνω στη σέλα της κόκκινης GASGAS, σημειώνοντας μάλιστα τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο μετά τον Crutchlow με μόλις 0,185’ διαφορά. Το παρόν στη Μαλαισία έδωσαν και οι δύο δοκιμαστές της KTM, όπου η δουλειά του Dani Petrosa ήταν να βρίσκεται στην ομάδα του Jack Miller βοηθώντας την προσαρμογή του Αυστραλού στη εντελώς διαφορετική αυστριακή μοτοσυκλέτα.

3

Στη Honda είχε πολύ δουλειά προετοιμασίας να κάνει ο Stefan Bradl πριν καβαλήσουν τις νέες μοτοσυκλέτες ο Marc Marquez, ο Alex Rins και ο Joan Mir. Όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, το HRC είχε για τον Bradl δύο μοτοσυκλέτες του 2023, όπου η κάθε μία από αυτές είχε διαφορετικό πλαίσιο και ένα νέο φαίρινγκ και εξατμίσεις που δεν τα είχαμε δει στα δοκιμαστικά της Valancia.

Για την Aprilia τα δοκιμαστικά δεν ξεκίνησαν καλά, καθώς αντιμετώπισαν αρκετά τεχνικά προβλήματα που κράτησαν τις μοτοσυκλέτες για αρκετή ώρα εκτός πίστας. Οπότε πέραν του νέου φαίρινγκ δεν είχαν την ευκαιρία να μας δείξουν τι άλλο καινούριο έχουν για το 2023.

Όμως ακόμα η Ducati που θεωρητικά έχει το μικρότερο άγχος για την βελτίωση των μοτοσυκλετών της, έφερε ένα νέο φαίρινγκ και σίγουρα θα δούμε να δοκιμάζει διάφορα εξαρτήματα τις επόμενες ημέρες με τους αναβάτες της, όπως είχε κάνει και πέρσι τέτοια εποχή.

4

    

MotoGP: LCR Honda - Ακόμη χωρίς αντικαταστάτη του Johann Zarco για το Mugello

O Takaaki Nakagami εμφανίζεται ως επικρατέστερη επιλογή
Zarco
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/5/2026

Η LCR Honda επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τον αντικαταστάτη του Johann Zarco για το Grand Prix Ιταλίας στο Mugello, καθώς ο Γάλλος αναρρώνει από τους τραυματισμούς που υπέστη στο σοβαρό ατύχημα της Καταλονίας.

Ο Zarco θα απουσιάσει από τον αγώνα της Ιταλίας μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο γύρο του Grand Prix Καταλονίας στις 17 Μαΐου, όταν υπέστη ρήξη στους συνδέσμους του γονάτου αλλά και κάταγμα στο κάτω μέρος της περόνης. Ο Γάλλος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Λόγω του διαστήματος δύο εβδομάδων ανάμεσα στους αγώνες της Καταλονίας και του Mugello, οι κανονισμοί υποχρεώνουν τη LCR Honda να χρησιμοποιήσει αντικαταστάτη, ωστόσο η ομάδα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα καλύψει τη θέση του Zarco στην ομάδα.

Zarco

Σε επίσημη ενημέρωση μέσω social media στις 25 Μαΐου, η ομάδα ανέφερε: "Ενώ ο Johann Zarco περιμένει να υποβληθεί σε επέμβαση, η Castrol Honda LCR συνεχίζει να εργάζεται για την εύρεση αντικαταστάτη για τους επόμενους αγώνες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα, μόλις οριστικοποιηθούν όλα."

O Zarco θα απουσιάσει σίγουρα από τους δύο επόμενους αγώνες σε Mugello και Balaton Park, αλλά η φύση των τραυματισμών του και κυρίως οι ρήξεις πρόσθιων και οπίσθιων συνδέσμων στο γόνατο μάλλον θα χρειαστούν περισσότερο καιρό για να θεραπευτούν, ειδικά αν σκεφτούμε πως ακόμη ο Γάλλος δεν έχει εγχειριστεί γι' αυτά τα τραύματα.

Το επικρατέστερο όνομα για τη θέση θεωρείται ο Takaaki Nakagami, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη δομή της LCR Honda μετά την πολυετή παρουσία του στην ομάδα από το 2019 έως και το 2024.

Nakagami

Ο Ιάπωνας είχε πετύχει τρεις τέταρτες θέσεις με τη Honda, ενώ το 2020 κατέκτησε και pole position στο δεύτερο Grand Prix του Aragon. Παρότι το Mugello δεν συγκαταλεγόταν ποτέ στις πιο δυνατές του πίστες, είχε τερματίσει πέμπτος εκεί το 2019, στη δεύτερη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία.

Το 2026 ο Nakagami έχει επικεντρωθεί κυρίως στον ρόλο του δοκιμαστή της Honda και στην εξέλιξη της νέας MotoGP μοτοσυκλέτας των 850 κυβικών για το 2027. Ωστόσο, χρειάστηκε να επιστρέψει και στο πρόγραμμα της υπάρχουσας RC213V μετά τον τραυματισμό του Aleix Espargaro στις δοκιμές της Sepang τον Απρίλιο.

Nakagami

Η τελευταία αγωνιστική συμμετοχή του Nakagami στα MotoGP ήταν ως wildcard στην Ιαπωνία πέρυσι, όπου εγκατέλειψε τον αγώνα, ενώ είχε αγωνιστεί και στο Mugello το 2025 ως αντικαταστάτης του Luca Marini μετά τον τραυματισμό του Ιταλού στις δοκιμές για τον 8ώρο αγώνα της Suzuka.