MotoGP Portimao: Zarco pole position στην δραματικότερη κατάταξη των τελευταίων ετών!

Ακυρώθηκε ο χρόνος Marquez & Quartararo από τον Pol Espargaro – Πτώσεις στην Q1
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/4/2022

Οι αλλαγές στις συνθήκες του Portimao μας έδωσαν την πιο δραματική κατάταξη εδώ και πολλά χρόνια, απλά παρακολουθώντας την μία πτώση μετά την άλλη, πριν υπολογίσει κανείς την αγωνία στα box καθώς το παράθυρο για τον γύρο που θα καθόριζε τον πρώτο, φαινόταν πως θα είναι μόνο ένα και πάρα πολύ μικρό.

Στην FP4 οι συνθήκες έδειχναν πως θα αρχίσουν να βελτιώνονται και το μεγάλο ερώτημα ήταν αν θα προλάβει η πίστα να στεγνώσει πριν τελειώσει η Q1. Στην FP3 και στην FP4 τον καλύτερο χρόνο είχε ο Oliveira, ο Πορτογάλος οδηγούσε εντός έδρας και όπως ακριβώς και στον πρώτο αγώνα που έκαναν εδώ τα MotoGP και ήταν ο μόνος που είχε δεδομένα της πίστας, έτσι και τώρα, ο Oliveira μπόρεσε να κάνει την διαφορά γνωρίζοντας καλύτερα το περιθώριο ρίσκου.

Στην FP3 ξεχώρισε η πτώση του Marquez όχι για την σφοδρότητά της, αλλά για την αυξημένη πιθανότητα παρενεργειών που μπορεί να δημιουργήσει στον μεγάλο πρωταθλητή.

Και τότε ξεκίνησε η Q1, μία από τις πιο δύσκολες κατατακτήριες διαδικασίες των τελευταίων ετών για ομάδες και οδηγούς, καθώς καμία απόφαση δεν έδειχνε σωστή.

Το θέμα ήταν πως υπήρχαν τελείως στεγνά σημεία της πίστας και ολότελα βρεγμένα, κάτι περισσότερο από βρεγμένα: Υπήρχαν σημεία της πίστας στα οποία έρεε το νερό. Γνωρίζοντας προσωπικά την πίστα πάρα πολύ καλά, παρέχει εξαιρετική πρόσφυση στο όταν βρέχει και είναι εκπληκτική να οδηγείς εκεί μέσα εξαιτίας των υψομετρικών διαφορών, οι οποίες όμως δημιουργούν σημεία που κρατούν περισσότερο νερό, παρόλο που η απορροή της πίστας και η άσφαλτος στεγνώνει γρήγορα. Χρειαζόταν απλά μερικά λεπτά ακόμη. Κι αυτό ήταν το πρόβλημα, τα λεπτά που κυλούσαν.

Ο Nakagami μπαίνει με slick πρώτος και ο Dovizioso λαμβάνει αμέσως, μόλις που είχε βγει ο Nakagami στην πίστα πως ο ανταγωνιστής του έχει μπει με slick. Το θέμα τώρα είναι πως δεν επικρατούν οι συνθήκες για slick ελαστικό.

Ο Remy Gardner κάνει το ίδιο και αμέσως σημειώνει μία άσχημη πτώση, ξεκάθαρα εξαιτίας της επιλογής που έκανε.

Ο Nakagami επιστρέφει στα pit και αλλάζει σε βρόχινα, και θα πίστευε κανείς πως με αυτά τα δύο παραδείγματα θα έπαιρναν όλοι το μάθημα που έπρεπε.

Η Ducati δεν μαθαίνει από τα λάθη των άλλων όμως. Ενώ ακόμη οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, μόλις δύο λεπτά αφότου ο Nakagami επέστρεψε για να αλλάξει ελαστικό κι ενώ υπάρχει χρόνος για να βάλει κανείς τα slick πιο μετά, ο Bagnaia μπαίνει στην πίστα με slick.

Δεν είναι ο μόνος που έχει slick εκείνη την στιγμή αλλά κανείς δεν τα πάει καλά με slick και το γιατί φαίνεται αμέσως, ο Bagnaia πέφτει χωρίς να συμπληρώσει χρόνο!

 

 

 

Η πτώση του Bagnaia πατώντας το πίσω ελαστικό σε ένα βρεγμένο σημείο και χάνοντας πρόσφυση πετώντας τον από την σέλα, τον στέλνει με τον ώμο στην άσφαλτο και παρόλο που σηκώνεται και περπατά, είναι εμφανές πως έχει χτυπήσει. Μεταφέρεται για εξετάσεις και μέχρι αυτή την στιγμή δεν είναι σίγουρο αν θα αγωνιστεί. Αν το κάνει, θα ξεκινήσει τελευταίος.

Η πίστα στεγνώνει σιγά – σιγά και τα slick αρχίζουν να λειτουργούν στην πίστα, απλά πέντε λεπτά μετά την καταστροφική πτώση του Bagnaia!

Η πίεση στα box για την pole position είναι τέτοια, που σίγουρα θα γίνουν και λάθος αποφάσεις. Ο Vinales μπαίνει στο box φωνάζοντας για slick ελαστικά, αλλά η μοτοσυκλέτα του δεν είναι έτοιμη. Επικρατεί πανικός σε όλες τις ομάδες γιατί εκείνοι που θα πάρουν τα δύο εισιτήρια για να συνεχίσουν στην Q2 θα έχουν πολύ λίγο χρόνο να παλέψουν.

Ο Alex Marquez γιορτάζει τα γενέθλια του και τον καλύτερο χρόνο εκείνη την στιγμή. Ένα χρόνο που σταδιακά διορθώνει και κατεβάζει προς τα κάτω, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, παίρνοντας τελικά το ένα από τα δύο εισιτήρια. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν απλά τυχερός, αλλά ο χρόνος που έκανε δεν ήταν από τύχη και αμέσως μετά στην Q2 έδειξε πως απλά είχε μία καλή ημέρα. Ας μην ξεχνάμε πως τα MotoGP έχουν τεράστιο ποσοστό ψυχολογίας του αναβάτη, σε κάθε τους αποτέλεσμα.

Ο Remy Gardner πέφτει ξανά, πέφτει και ο Fernandez και οι κίτρινες σημαίες ακυρώνουν προσπάθειες, αλλά ακριβώς στο τέλος του χρόνου πέφτει και ο πρώτος στο πρωτάθλημα, ο Bastianini δεν μπορεί να το πιστέψει, καθώς ο Martin χάνει την ευκαιρία να πάει στην Q2.

Πρόκειται για δέκα δραματικά λεπτά για όλους και διπλά για την Ducati. Στο μεταξύ η στροφή που έπεσε ο Bastianini δεν ήταν βρεγμένη αλλά είχε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία και είναι μία στροφή στην οποία κόβεις αρκετά.

ακόμη πιο φανταστικό το γραφικό της Dorna μετά από μία τέτοια Q1 αν είχε αλλάξει μία λέξη, μιλώντας για πόνο...

Ο Luca Marini παίρνει τελικά το εισιτήριο για την συνέχεια με τον Rossi να είναι στον βοηθητικό δρόμο παρακολουθώντας από πολύ κοντά, την πορεία του αδερφού του.

Ήταν μία δραματική Q1, όμως τα πράγματα θα συνέχιζαν με ένταση παρόλο που οι συνθήκες είχαν πλέον καλυτερέψει.

Ο Quartararo γλιστρά και λαμβάνει το μήνυμα πως πρέπει να αφήσει τον χρόνο να κυλίσει, καθώς τότε θα είναι η πίστα έτοιμη για καλύτερο χρόνο. Η απόφαση δεν είναι τόσο δύσκολη για τις ομάδες όπως πριν, αλλά δεν είναι και εύκολο να βασιστείς σε έναν γύρο στο τέλος γιατί μία κίτρινη σημαία μπορεί να σου ακυρώσει τον χρόνο. Ακριβώς όπως και τελικά έγινε…

Στο μεταξύ ο Alex Marquez είναι ο πιο γρήγορος στην αρχή της Q2 περνώντας πάνω από τα ελάχιστα νερά που έχουν απομείνει, με τον Mir να ακολουθεί και να παίρνει τον καλύτερο χρόνο.

Οι Ducati δεν βρίσκουν το πάτημα που πρέπει, ο Miller γλιστρά και φαίνεται πως ο Zarco είναι πολύ ταχύτερός του και ο μόνος που θα μπορούσε να φέρει την Ducati στην πρώτη γραμμή.

Ο Quartararo αρχίζει την επίθεσή του και κάνει χρόνους για πρώτη σειρά, με τον Zarco και τους αδερφούς Marquez μαζί με τον Mir να είναι όλα τα ονόματα που μπορούν να κυνηγήσουν την pole position.

Ο Miller για πολύ λίγο βρίσκεται τελικά στην pole position με χρόνο στα μισά του 1:42, ένας χρόνος που τελικά θα τον φέρει στην 4η θέση, καθώς εκείνη την στιγμή που βρέθηκε μπροστά, όλοι βρίσκονταν σε φάση επίθεσης. Πρώτος και καλύτερος ο Marquez. Είναι ταχύτερος παντού και πάει για την pole position όταν πέφτει ο Pol Espargaro.

Θα είναι κομμάτι αρχαίας ελληνικής τραγωδίας αν μία άλλη Honda τον κρατούσε μακριά από την pole position, κι αυτό ακριβώς συμβαίνει! Παρηγοριά για την Honda το γεγονός πως αυτός ο χρόνος θα τον έστελνε τελικά στην 4η θέση αντί για την 9η αλλά σίγουρα όχι την pole position.

Αυτή αλλάζει χέρια στην καρό σημαία σαν μπίλια σε ρουλέτα που επιβραδύνει και τελικά κάθεται στον Zarco που έχει καταφέρει να κάνει το χρονόμετρο να σταματήσει σχεδόν πάνω στο 1:42!

Δεύτερος ο Mir και τρίτος ο Aleix Espargaro που αργότερα θα έλεγε «ευτυχώς που δεν βρέθηκα στην Q1».

Έτσι για να τελειώσει η ημέρα αυτή για τα MotoGP πιο θεαματικά, ο Alez Marquez πέφτει με τον κεφάλι κάτω ενώ επιστρέφει στα pit, τόσο οριακά είναι τα πράγματα εξαιτίας της θερμοκρασίας!

Ο Quartararo είναι τυχερός που κρατά την 5η θέση μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει με τον καιρό να είναι ο πρώτος που θα μιλήσει για την αυριανή εκκίνηση, σε έναν αγώνα που δύσκολα θα ξεπεράσει την κατάταξη, από πλευράς πληθώρας περιστατικών!

Αποτελέσματα Q2

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

1

Johann Zarco

Ducati

1:42.003

2

Joan Mir

Suzuki

1:42.198

3

Aleix Espargaro

Aprilia

1:42.235

4

Jack Miller

Ducati

1:42.503

5

Fabio Quartararo

Yamaha

1:42.716

6

Marco Bezzecchi

Ducati

1:42.716

7

Alex Marquez

Honda

1:42.903

8

Luca Marini

Ducati

1:43.179

9

Marc Marquez

Honda

1:43.575

10

Pol Espargaro

Honda

1:43.832

11

Miguel Oliveira

KTM

1:44.066

12

Brad Binder

KTM

1:44.710

Αποτελέσματα Q1

Q2

Alex Marquez

Honda

1:46.316

Q2

Luca Marini

Ducati

1:47.199

13

Jorge Martin

Ducati

1:47.936

14

Maverick Viñales

Aprilia

1:49.332

15

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:49.639

16

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:49.695

17

Takaaki Nakagami

Honda

1:49.889

18

Enea Bastianini

Ducati

1:50.618

19

Franco Morbidelli

Yamaha

1:50.702

20

Remy Gardner

KTM

1:50.953

21

Lorenzo Savadori

Aprilia

1:51.308

22

Darryn Binder

Yamaha

1:51.639

23

Alex Rins

Suzuki

1:52.300

24

Raul Fernandez

KTM

1:53.603

25

Francesco Bagnaia

Ducati

 

 

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."