MotoGP Silverstone FP1: Πρώτος ο Marc Marquez παρά την τρομακτική πτώση

Επιστροφή στο άγνωστο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/8/2021

Η βρετανική πίστα δεν είχε καταφέρει πέρσι να φιλοξενήσει αγώνες των MotoGP λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά της πανδημίας του Covid-19, οπότε τα ερωτηματικά είναι πολλά, όχι μόνο για τους νεοφερμένους αναβάτες αλλά και για τους πιο παλιούς, αφού τα δεδομένα και οι εμπειρίες τους από το Silverstone έρχονται από τον αγώνα που έγινε πριν δύο χρόνια, με εντελώς διαφορετικής συμπεριφοράς ελαστικά και αρκετά διαφορετικών δυνατοτήτων μοτοσυκλέτές. Βέβαια και το ίδιο το Silverstone είναι μια πίστα που επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις για όλους, αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε δει διαφορετικές μοτοσυκλέτες και διαφορετικούς αναβάτες να πρωταγωνιστούν. Την τελευταία φορά η νίκη πήγε στη Suzuki και τον Alex Rins μετά από μια συγκλονιστική μονομαχία έως την τελευταία στροφή με τον Marc Marquez.

Ο κύριος Marc Marquez ήταν και σήμερα το πρωί, ο αναβάτης που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, όχι μόνο επειδή έκανε τον ταχύτερο χρόνο στα FP3, αλλά επειδή λίγα λεπτά πριν είχε μια (άλλη μία…) τρομακτική πτώση με 5η και 270km/h, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί. Πτώση είχε και ο Jorge Martin και ο αδερφός του Marc Marquez, ο Alex Marquez.

Θυμίζουμε πως σε αυτόν τον αγώνα ο Cal Crutchlow τρέχει με τα εργοστασιακά χρώματα της Yamaha και την μοτοσυκλέτα του 2021, ενώ στην Petronas μετακόμισε ο επίσης Βρετανός Dixon από την Moto2.

 

Αποτελέσματα FP1    

MotoGP 2024, Jerez Sprint - Ρεκόρ πτώσεων, με τον Jorge Martin να κερδίζει τον αγώνα

Δεκαέξι αναβάτες έπεσαν - Δεύτερος στο βάθρο ο rookie Acosta, απίστευτη επίδοση Quartararo, από 23ος… 3ος!
Jorge Martin - Νικητής στο Sprint της Jerez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/4/2024

Μακελειό! Δεν θυμόμαστε από πότε έχουμε να δούμε τόσες πτώσεις μαζεμένες σε έναν αγώνα, και μάλιστα μικρής διάρκειας όπως του Sprint. Σε μια πίστα στεγνή, που λες όμως και ήταν αλειμμένη με γράσο (αργότερα μάθαμε πως κάποια νερά από τη βροχή του πρωινού ξαναβγήκαν στην φαινομενικά στεγνή επιφάνεια κατά τον αγώνα... ευθυνόμενα για τις πτώσεις), οι αναβάτες έπεφταν δυο-δυο, τρεις-τρεις, με πολλούς από αυτούς να ξαναμπαίνουν στον αγώνα, αλλά και με εννέα να εγκαταλείπουν. Τελικά, το χάος ευνόησε τον Jorge Martin, που είχε τρομάξει από ένα γλίστρημα και είχε ρίξει τον ρυθμό του, τον rookie Acosta που διατήρησε την ψυχραιμία του, χωρίς να δώσει μάχες, και τον απίστευτο Quartararo που με το σπαθί του (αλλά και εκμεταλλευόμενος τις πτώσεις των άλλων) ανέβηκε… 20 θέσεις για να πάρει την τελευταία θέση του βάθρου.

Στην αρχή του αγώνα το γράφημα της Dorna μας δείχνει πως και οι 25 αναβάτες που ξεκινούν τον αγώνα έχουν επιλέξει medium slick μπροστά και soft πίσω γόμα. Ο καιρός είναι καλός, με την πίστα εντελώς στεγνή.

Ο pole-man του αγώνα Marc Marquez κάνει κακή εκκίνηση, για να στρίψει τρίτος, πίσω από τον Brad Binder που οδηγεί τον αγώνα, και τον δεύτερο Jorge Martin. O Alex Marquez δείχνει δυνατός νωρίς, περνάει τον Pecco και βρίσκεται πίσω από τον αδελφό του.

A Espargaro

Δεν περνάει καν ο πρώτος γύρος και ο Martin έχει περάσει τον Binder, ενώ πέφτει ο A Espargaro με πολλά -ευτυχώς δεν χτυπάει!

Δεύτερη πτώση, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο της KTM, με τον Miller να βρίσκεται στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει και αυτός.

Στον δεύτερο γύρο ο MM93 καραδοκεί, και κάνει την κίνηση του στην 9 για να περάσει τον Binder και να βρεθεί 2ος!

Marquez

Ο Binder απαντά άμεσα περνώντας σκληρά αλλά καθαρά τον Marc, ομως ανοίγεται πολύ και τον περνάνε και τα δυο αδέλφια Marquez.

Στη συνέχεια ο Binder που έχει μείνει πιο πίσω, ορμά απο την εσωτερική στην ένα, μην αφήνοντας χώρο στον Bagnaia ο οποίος γίνεται σάντουιτς μεταξύ του αναβάτη της ΚΤΜ και του Bezzechi, με αποτέλεσμα να πέσει!

Bagnaia

Την ώρα που πέφτει ο Bagnaia, ενώ οι αδελφοί Marquez που έχουν περάσει τον Binder και βρίσκονται στο κυνήγι του Martin.

Πτώση έχουμε όμως εδώ και από τον Digia, που αποχωρεί έτσι άδοξα από το ισπανικό Sprint.

Οκτώ γύρους πριν το τέλος, ο Martinator έχει δημιουργήσει διαφορά από τον Marc Marquez, που έχει με τη σειρά του κάνει μικρή διαφορά από τον Alex.

Quartararo

Φοβερή είναι όμως η άνοδος του Quartararo που απο 23ος βρίσκεται... 9ος -κέρδισε πολλές θέσεις στον 1ο γύρο! Θα καταφέρει κάτι καλύτερο ή η Yamaha του δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο;

Πίσω από τον Martin και τους αδελφούς Marquez η μάχη μαίνεται μεταξύ Binder και Bastianini, ενώ 6ος είναι ο Pedro Acosta και 7ος ο Vinaels.

Έναν γύρο αργότερα, πτώση έχουμε από τον Savadori της Aprilia, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει.

Έξι γύρους πριν το τέλος, και ο Marc Marquez γράφει τον ταχύτερο γύρο, πλησιάζοντας κι άλλο τον Martin. Μια ισπανική μάχη, στον ισπανικό γύρο, με τους θεατές να παραληρούν, με τις φωνές τους να ακούγονται καθαρά στη μετάδοση.

Προσπέραση MARC

Ένα λάθος του Martin στην 7 κάνει τον Marquez να πλησιάσει τον αναβάτη της Prima Pramac και να τον περάσει χωρίς καθυστέρηση. Το κοινό τρελαίνεται.

Με 5 γύρους να απομένουν η πρώτη πεντάδα είναι Marc Marquez, Martin, Alex Marquez, Brad Binder και Enea Bastianini. Κάπου εδώ έχουμε μια ακόμα πτώση με τον Alex Rins να χάνει το μπροστινό και να εγκαταλείπει.

Τριπλή πτώση

Ο Marc Marquez έχει ξεκινήσει να χτίζει διαφορά από τον Martin, ενώ με 4 γύρους να απομένουν, έχουμε μια ακόμα επεισοδιακή στιγμή, με μια... τριπλή πτώση των Binder, Bastianini και A Marquez να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο στην ίδια στροφή, χωρίς να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλο!

Marc marquez

Και, αμέσως μετά έρχεται η μεγάλη ανατροπή, με τον Marc Marquez να πέφτει και αυτός!

Τρεις γύροι απομένουν, και η πρώτη τριάδα αποτελείται από τους Jorge Martin, Pedro Acosta και M Vinales. Και ξαφνικά πέφτει και ο Vinales! Αυτά δεν γίνονται. Τι καταιγίδα από πτώσεις είναι η σημερινή!

Και κάπως έτσι ο Quartararo είναι... τρίτος! Πρώτος ο Martin, δεύτερος ο Akosta! Τέταρτος ο Pedrosa και πέμπτος ο Zarco!

Marquez Mir

Ο Marc Marquez έχει ξαναμπεί στον αγώνα και βρίσκεται 9ος, ενώ από τη λύσσα του πέφτει πάνω στον Mir, με το συμβάν να είναι υπό διερεύνηση από τους κριτές, που τελικά αποφασίζουν πως ο Marquez πρέπει να χάσει μια θέση -όπως και γίνεται.

Τον τελευταίο γύρο ο Martin είναι μόνος μπροστά χωρίς να απειλείται, πίσω του μοναχικό αγώνα κάνει ο Acosta, ενώ μαίνεται η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Quartararo και Pedrosa με τον αναβάτη της Yamaha να καταφέρνει να κρατήσει την τελευταία θέση του βάθρο!

Εντωμεταξύ πέφτουν τόσο ο Marini όσο και ο Bradl! Πόσοι έχουν μείνει; Δεκαέξι αναβάτες τερματίζουν από τους αρχικά 25, με 7 από όσους τερμάτισαν να έχουν πέσει και να έχουν ξαναμπεί στον αγώνα, ενώ 9 ακόμα αναβάτες που έπεσαν έχουν εγκαταλείψει!

Martin

Και ενώ ο Martin έχει περάσει τη γραμμή του τερματισμού πρώτος με όρθια σούζα, χτίζοντας ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στη βαθμολογία, λίγες στροφές πριν το τέλος του αγώνα… πέφτει και ο Zarco! Μακελειό!

Αυτό δεν ήταν Sprint, αγώνας επιβίωσης ήταν...

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα Sprint της Jerez.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ / ΔΙΑΦΟΡΑ
1 89J. Martin Prima Pramac Racing 19:52.682
2 31P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 2970
3 20F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ 7052
4 26D. Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing 7102
5 21F. Morbidelli Prima Pramac Racing 8481
6 25R. Fernandez Trackhouse Racing 15882
7 93M. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 18131
8 37A. Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 18278
9 88M. Oliveira Trackhouse Racing 18418
10 36J. Mir Repsol Honda Team 18553
11 30T. Nakagami LCR Honda 21136
12 5J. Zarco LCR Honda 21948
13 49F. Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 23478
14 43J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 37901
15 42A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ 62288
16 32L. Savadori Aprilia Racing 82979

Και τέλος δείτε πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία στην κορυφή μετά το ισπανικό Sprint.

Βαθμολογία
Ετικέτες