MotoGP Valencia – FP1: Ο Lecuona κυρίαρχος στο βρεγμένο!

Ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/11/2021

Ο Iker Lecuona αποδείχθηκε ότι μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα από όλους τις βρεγμένες συνθήκες που επικράτησαν στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, του τελευταίου αγώνα της σεζόν στην Valencia. Η βροχή άρχισε να πέφτει πυκνή στο διάστημα μεταξύ των δοκιμαστικών της Moto3 και των MotoGP και την ώρα που μπήκαν μέσα οι μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας, η πίστα ήταν ήδη βρεγμένη.

Όσο πέρναγε η ώρα, οι συνθήκες άρχισαν να χειροτερεύουν, με τον Miguel Oliveira όμως να βελτιώνει το γυρολόγιό του και να γράφει ταχύτερους χρόνους από τον jack Miller Που είχε ξεκινήσει δυνατά το session. Μετά από λίγο όμως, ο νικητής του περσινού αγώνα, ο Francesco Bagnaia κατάφερε να "¨γυρίσει" πιο γρήγορα και να τεθεί επικεφαλής στον πίνακα των χρόνων, ενώ ο Danilo Petrucci –που είναι και γι' αυτόν ο τελευταίος αγώνας MotoGP- είχε μια δύσκολη πτώση. Ο Bagnaia συνέχισε να βελτιώνει τους χρόνους του, μέχρι που είχε κι αυτός μια πτώση  στην δεύτερη στροφή της πίστας.

Πέραν όμως της πτώσης του Petrucci, φαίνεται πως αυτές οι συνθήκες βοήθησαν τους αναβάτες της ΚΤΜ, καθώς και οι τρεις (Lecuona, Oliveira και Petrucci) ήταν μέσα στην εξάδα με τους ταχύτερους αναβάτες, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα των δοκιμαστικών.

Ο Valentino Rossi, στον οποίο ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα μιας και είναι το κύκνειο άσμα και γι' αυτόν ως αναβάτης των MotoGP, δεν κατάφερε να πετύχει κάτι ιδιαίτερο, αφού οι γύροι του ήταν εκτός του ορίου των εφτά δευτερολέπτων που καθορίζουν οι κανονισμοί. Στην ίδια μοίρα ήταν και ο Enea Bastianini, αλλά στο τέλος κατάφερε να γράψει τον 19ο χρόνο.

Ο Bagnaia στο μεταξύ ήταν πρωτοπόρος, αλλά ο Miller προς το τέλος πέτυχε καλύτερο χρόνο ο πρώτος αναβάτης που κατάφερε να κατέβει κάτω από το 1:41., ενώ και ο χρόνος που πέτυχε ο Jorge Martin έκανε το 3 στα 3 για την Ducati, έστω και προσωρινά.

Λίγο αργότερα, ο Miller πρόσθεσε κι αυτός το όνομά του στα "θύματα" της βρεγμένης Valencia, την ώρα που ο Luca Marini έκανε τέσσερις τις μοτοσυκλέτες της Ducati στις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Τότε όμως ήταν η ώρα του Iker Lecuona που έγραψε γύρος 1:40.569, θέτοντας το σημείο αναφοράς για τα FP1. Ο Franco Morbidelli, ο οποίος ήταν καλός στο βρεγμένο μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό που υπέστη στο Misano, μπήκε κι αυτός στην πρώτη πεντάδα των χρόνων για λίγο, αλλά τελικά έκλεισε το session σδτην όγδοη θέση λόγω των πολύ κακών γύρων από τους Johann Zarco και Joan Mir.

 

 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες