Ο αντι-Rossi

Πολλά τα ονόματα των υποψηφίων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/9/2017

Όπως γνωρίζουμε ήδη, o Valentino Rossi δεν θα τρέξει στον αγώνα της πατρίδας του, στο Misano, λόγω του τραυματισμού σε προπόνηση enduro, ο οποίος τον οδήγησε στο χειρουργικό κρεβάτι. Η επιλογή της Yamaha για το Misano ήταν να μην αντικατασταθεί ο Rossi, και η ομάδα να συμμετάσχει με έναν μόνο αναβάτη, τον team mate του, Maverick Vinales.

Τα πλάνα όμως είναι διαφορετικά για τον επόμενο αγώνα στην Aragon στις 24 Σεπτεμβρίου. Εκεί, αν ο Rossi δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό δράση, η Yamaha θα χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο αναβάτη στη θέση του, με πολλά ονόματα να έχουν προστεθεί στη λίστα των υποψήφιων μνηστήρων για μια θέση πάνω στο εργοστασιακό Μ1.

Ο εργοστασιακός αναβάτης δοκιμών, Katsuyuki Nakasuga και ο αναβάτης της Yamaha στα WSBK, Alex Lowes, για παράδειγμα, είχαν τρέξει και οι δύο με το YZR-M1 στα MotoGP της περασμένης χρονιάς. Οι φήμες όμως που κυκλοφορούν πιο έντονα στα paddock του Misano, κάνουν λόγο για έναν άλλο αναβάτη, ο οποίος μάλιστα ήταν και μέλος της ομάδας της Yamaha που κέρδισε το οκτάωρο αγώνα αντοχής στην Suzuka: ο Michael van der Mark.

Αυτή τη στιγμή ο Ολλανδός είναι team mate του Lowes στην Yamaha WorldSBK Team και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως έχει… προτεραιότητα στην ουρά με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γιατρού, σε περίπτωση απουσίας του και από την Aragon. Ένα από τα στελέχη της Yamaha δήλωσε πως "σκεφτόμαστε όλες τις εναλλακτικές και η τελική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα".

Από την άλλη μεριά, ο Rossi δήλωσε αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στην Aragon, αλλά όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος –καθώς θα έχουν περάσει μόλις 22 ημέρες μετά το ατύχημά του- είναι πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από τις 40 ημέρες που υπολογίζουν οι γιατροί που τον παρακολουθούν.

 

MotoGP – Πλημμύρισε η πίστα στη Goiania, σε κίνδυνο ο αγώνας λόγω συνεχών βροχοπτώσεων

Ο καιρός βάζει εμπόδια στην επιστροφή του MotoGP στη Βραζιλία και η πρόγνωση του σαββατοκύριακου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη
goiania flood
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Ενόσω όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή του MotoGP στην πίστα Autódromo Internacional Ayrton Senna στην πόλη Goiania της κεντρικής Βραζιλίας, ο καιρός αποφάσισε να γίνει παράγοντας του αγώνα του σαββατοκύριακου 20-22/3.

Το βράδυ της Δευτέρας 16/3 άρχισε μια δυνατή βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία εντάθηκε την Τρίτη συνεχίζοντας να ρίχνει ακατάπαυστα. Ως αποτέλεσμα προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, τα οποία επιδεινώθηκαν από την υπερχείλιση τοπικού ποταμού.

Το απόγευμα της Τρίτης 17/3 η πίστα είχε αρκετό όγκο νερού σε διάφορα σημεία της, λ.χ. η υπόγεια διάβαση που οδηγεί στην είσοδο των paddocks ήταν εντελώς βυθισμένη στα νερά, ενώ λάσπες γέμισαν και διάφορα σημεία της πίστας.

Το καλό είναι πως, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, γύρω τους 30 βαθμούς Κελσίου, η άσφαλτος στεγνώνει γρήγορα μετά τον καθαρισμό της, όπως αποδείχθηκε και χτες μετά τις προσπάθειες των ιθυνόντων, ωστόσο τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να υφίστανται και η βροχή δεν έχει σταματήσει, απλώς έχει λιγοστέψει.

Μάλιστα το βράδυ της Τρίτης η Πολιτική Προστασία της Βραζιλίας εξέδωσε προειδοποίηση για ενδεχόμενη πλημμύρα στη συνοικία Senador Canedo, η οποία είναι ακριβώς δίπλα στην πίστα στα ανατολικά περίχωρα της πόλης Goiania.

Σύμφωνα τώρα με τις προγνώσεις καιρού, η βροχή δεν πρόκειται να σταματήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα βρέχει ολημερίς και με τις ποσότητες που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πάντως είναι πολλές οι πιθανότητες όλη η δράση του Βραζιλιάνικου MotoGP να διεξαχθεί σε βρόχινες συνθήκες και ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως το νερό που θα πέσει δεν θα είναι ξανά τόσο ώστε να βυθιστούν ολόκληρα κομμάτια της πίστας ή να αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτή, ως συνέβαινε την Τρίτη 17/3.