Ο αντι-Rossi

Πολλά τα ονόματα των υποψηφίων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/9/2017

Όπως γνωρίζουμε ήδη, o Valentino Rossi δεν θα τρέξει στον αγώνα της πατρίδας του, στο Misano, λόγω του τραυματισμού σε προπόνηση enduro, ο οποίος τον οδήγησε στο χειρουργικό κρεβάτι. Η επιλογή της Yamaha για το Misano ήταν να μην αντικατασταθεί ο Rossi, και η ομάδα να συμμετάσχει με έναν μόνο αναβάτη, τον team mate του, Maverick Vinales.

Τα πλάνα όμως είναι διαφορετικά για τον επόμενο αγώνα στην Aragon στις 24 Σεπτεμβρίου. Εκεί, αν ο Rossi δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό δράση, η Yamaha θα χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο αναβάτη στη θέση του, με πολλά ονόματα να έχουν προστεθεί στη λίστα των υποψήφιων μνηστήρων για μια θέση πάνω στο εργοστασιακό Μ1.

Ο εργοστασιακός αναβάτης δοκιμών, Katsuyuki Nakasuga και ο αναβάτης της Yamaha στα WSBK, Alex Lowes, για παράδειγμα, είχαν τρέξει και οι δύο με το YZR-M1 στα MotoGP της περασμένης χρονιάς. Οι φήμες όμως που κυκλοφορούν πιο έντονα στα paddock του Misano, κάνουν λόγο για έναν άλλο αναβάτη, ο οποίος μάλιστα ήταν και μέλος της ομάδας της Yamaha που κέρδισε το οκτάωρο αγώνα αντοχής στην Suzuka: ο Michael van der Mark.

Αυτή τη στιγμή ο Ολλανδός είναι team mate του Lowes στην Yamaha WorldSBK Team και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως έχει… προτεραιότητα στην ουρά με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γιατρού, σε περίπτωση απουσίας του και από την Aragon. Ένα από τα στελέχη της Yamaha δήλωσε πως "σκεφτόμαστε όλες τις εναλλακτικές και η τελική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα".

Από την άλλη μεριά, ο Rossi δήλωσε αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στην Aragon, αλλά όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος –καθώς θα έχουν περάσει μόλις 22 ημέρες μετά το ατύχημά του- είναι πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από τις 40 ημέρες που υπολογίζουν οι γιατροί που τον παρακολουθούν.

 

MotoGP: Στα άκρα η σχέση Quartararo και Yamaha – Δηλώσεις εκατέρωθεν

Ο Γάλλος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να εμπλέκεται πλέον στην ανάπτυξη της νέας μοτοσυκλέτας - Οι Ιάπωνες διαφωνούν
Quartararo
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/9/2026

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Yamaha στο MotoGP συμβούλεψε τον Fabio Quartararo να ακολουθήσει το παράδειγμα του Jack Miller, αφού ο Γάλλος δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει πλέον την ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας για την ομάδα.

Ο Quartararo παραδέχτηκε νωρίτερα φέτος ότι δεν είχε συζητήσει την παράταση της συνεργασίας του με τη Yamaha πέρα από το 2026, καθώς τελικά υπέγραψε συμβόλαιο με τη Honda.

Εν μέσω μιας δύσκολης σεζόν με τη νέα V4 της Yamaha, η απογοήτευση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή του 2021 απέναντι στην εταιρεία έχει αυξηθεί, καθώς θεωρεί ότι οι Ιάπωνες έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα για να βελτιώσουν τη μοτοσυκλέτα από την πρώτη της εμφάνιση πέρυσι. Μάλιστα ο Γάλλος είπε στο GP της Aragon πως δεν θα βοηθά πλέον την ιαπωνική εταιρεία στην ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας της και πως αυτό οφείλεται στην απόφαση της Yamaha να μην τον αφήσει να δοκιμάσει ελαστικά Pirelli στην M1 μετά το GP της Αυστρίας, κάτι που θεωρεί άδικο δεδομένης της εξέλιξης που του έχει ζητηθεί να κάνει με στόχο το 2027.

Τα στελέχη της Yamaha, Paolo Pavesio και Massimo Meregalli, απάντησαν στον Quartararo σε συνέντευξη που έδωσαν στην L’Equipe. Ο Pavesio δήλωσε: “Ο Fabio παραπονιέται συνεχώς ότι δεν εξελίσσουμε τη μοτοσυκλέτα, και όταν του ζητάμε να δοκιμάσει νέα εξαρτήματα, μας επικρίνει γι’ αυτό, λέγοντας ότι χάνει τον προσανατολισμό του.

Του λείπει λίγη αντικειμενικότητα. Φυσικά, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που θα θέλαμε. Όμως, όπως και οι αντίπαλοί μας, προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά.”

Ο Meregalli ήταν πιο ευθύς στην εκτίμησή του, καθώς κάλεσε τον Quartararo να συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο Jack Miller, ο οποίος, κατά τη γνώμη του, συνεχίζει να προωθεί το αναπτυξιακό έργο παρά την απώλεια της θέσης του στη γραμμή εκκίνησης με τους Ιάπωνες.

Ο Fabio πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Jack – δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό και φροντίζει ώστε, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, όλοι να διατηρούν το καλό τους κέφι.

Θα χρησιμοποιήσουμε τον Razgatlioglu και σίγουρα τον Guevara για τις δοκιμές στην Αυστρία, επειδή θα είναι μαζί μας το επόμενο έτος.

Όλοι οι κατασκευαστές έχουν λάβει αυτή την απόφαση. Ο Martin και ο Ogura δεν θα δοκιμάσουν την Aprilia, ο Bagnaia δεν θα δοκιμάσει τη Ducati, ο Acosta δεν θα δοκιμάσει την KTM, και ούτε εμείς θα αφήσουμε τον Miller να δοκιμάσει τη δική μας 850cc.”

Βέβαια, στην πρώτη δοκιμή της σεζόν για τα ελαστικά Pirelli και τις μοτοσυκλέτες 850 κυβικών για αγωνιζόμενους, η KTM επέλεξε να βάλει τον Acosta, παρά το γεγονός ότι θα μετακομίσει στη Ducati τον επόμενο χρόνο.