Jonathan Rea – Δεν μπορούμε να αφήσουμε μοτοσυκλέτες που κοστίζουν 50.000 να αγωνίζονται εναντίον αυτών που κοστίζουν 20.000 ευρώ

Φωτογραφίζει ξεκάθαρα την Ducati Panigale V4 R
motomag Jonathan Rea – Δεν μπορούμε να αφήσουμε μοτοσυκλέτες που κοστίζουν 50.000 να αγωνίζονται εναντίον αυτών που κοστίζουν 20.000 ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/11/2023

Ο Rea ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες αποτελεί τον νέο αναβάτη της Pata Yamaha Prometeon WSBK, στην EICMA εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον νέο κανονισμό του ελάχιστου συνολικού βάρους ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως η διαφορά κόστους που υπάρχει μεταξύ των μοτοσυκλετών παραγωγής που χρησιμοποιούνται ως βάση για τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του θεσμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο από την διοργανώτρια αρχή.

O Ιρλανδός πολυπρωταθλητής αναφερόμενος στον νέο κανονισμό του ελάχιστου συνολικού βάρους αναβάτη/μοτοσυκλέτας που κυρίως πλήττει τον Alvaro Bautista, με τον Ισπανό να πρέπει να προσθέσει 7 κιλά στην Panigale V4 R δήλωσε: “Ο Alvaro έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και με την Ducati θα βρουν μια λύση για να παραμείνουν μπροστά.” Όμως ο Rea έβαλε και ένα ακόμα ζήτημα στην έκθεση του Μιλάνου, εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τη διαφορά κόστους μεταξύ των μοτοσυκλετών παραγωγής οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάση για τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες. “Αποτελεί πρόβλημα που υπάρχουν μοτοσυκλέτες οι οποίες κοστίζουν 50.000 ευρώ και αγωνίζονται ενάντια σε άλλες που κοστίζουν 20.000. Η Dorna σε συνεργασία με την διοργανώτρια αρχή του WSBK πρέπει να βρει μία λύση σε αυτό το ζήτημα ώστε να μειωθεί η ψαλίδα.”

WSBK

Φυσικά οι δηλώσεις του Rea φωτογραφίζουν την Ducati Panigale V4 R (αλλά και την νέα BMW M1000RR που ξεπερνά τα 30.000€) καθώς αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που όλοι θέλουν να κερδίσουν στο WSBK, ωστόσο όταν ρωτήθηκε γιατί η Yamaha δεν βγάζει και αυτή στην παραγωγή μία ανάλογη έκδοση δεν είχε να δώσει κάποια απάντηση... Πριν εφαρμοστεί στο WSBK ο κανονισμός για την τιμή λιανικής πώλησης, η Honda έτρεχε με τα RC-30/RC-45 που κόστιζαν όσο δύο Fireblabe, η Yamaha με τα OW-01 και R7 που επίσης είχαν αστρονομικές τιμές και η Kawasaki με τα περιορισμένης παραγωγής και εξίσου πανάκριβα ZXR750RR. Επίσης τότε οι κανονισμοί ήταν πολύ πιο χαλαροί ως προς τις μηχανολογικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες να μην έχουν ούτε μια βίδα ίδια με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Ο κανονισμός για την τιμή λιανικής πώλησης ήρθε από την κατηγορία Superstock 1000, σε μια εποχή όπου στα WSBK είχαν σοβαρές εργοστασιακές ομάδες μόνο η Aprilia και αργότερα η Kawasaki, με σαφή στόχο να κάνουν φτηνότερους τους αγώνες για τις εταιρείες που ξόδευαν ήδη τεράστια ποσά για τα MotoGP, όπως και έγινε. Μόνο που όταν ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, αυτομάτως εκτοξεύεται και το κόστος, διότι στους αγώνες πάντα κερδίζει στο τέλος όποιος δίνει τα περισσότερα λεφτά για R&D, τα περισσότερα λεφτά για δοκιμές, τα περισσότερα λεφτά για καλούς μηχανικούς, τα περισσότερα λεφτά για καλούς αναβάτες... Κι όσο πιο αυστηροί γίνονται οι κανονισμοί, τόσο πιο ακριβή γίνεται στο τέλος μια κατηγορία, διότι όλοι ψάχνουν την διαφορά στις λεπτομέρειες. Αυτό έγινε και στα WSBK τώρα. Έφτιαξαν κανονισμούς που επιτρέπουν ελάχιστες αλλαγές στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, οπότε και οι κατασκευαστές δημιούργησαν μοντέλα παραγωγής με αγωνιστική τεχνολογία, τα οποία είναι φυσικά πανάκριβα. Ο Rea λοιπόν, έρχεται και να πει αυτό που λένε όλοι όταν η αγαπημένη τους εταιρεία δυσκολεύεται στους αγώνες (επειδή δεν χώνει τα λεφτά που χώνουν οι πρώτοι...) και ήταν η αιτία που πήγε άπατη η κατηγορία Superstock 1000. Λέει λοιπόν να γίνουν οι μοτοσυκλέτες όσο πιο "normal" γίνεται για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αναβατών. Μόνο που στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να δει αγώνες με μοτοσυκλέτες που μπορεί να δει και στην καφετέρια της πόλης του. Θέλει να βλέπει εξωτικές μοτοσυκλέτες στους αγώνες! Θέλει δίχρονα V4 να εκτοξεύουν τους αναβάτες στο διάστημα, θέλει τετράχρονα να στροφάρουν στις 20.000 με φτερά και τουρμπίνες... Αν ήθελε normal μοτοσυκλέτες τότε τα Superstock 1000 θα ήταν τώρα ο βασιλιάς των αγώνων και όχι τα MotoGP... Έστω η Moto2 που έχουν όλοι τον ίδιο κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να απέχουμε αρκετούς μήνες από το ξεκίνημα της νέας σεζόν στο WSBK, ωστόσο τα παιχνίδια τακτικής και ψυχολογίας έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Καλές οι δοκιμές αλλά τα αγωνιστικά τριήμερα κρύβουν την πραγματική ουσία
motomag Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Η αγωνιστική χρονιά του Motul WSBK ξεκίνησε με τα FP1 & FP2 στο Philip Island με τον Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK να είναι ο ταχύτερος όλων και τους Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) και Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) να βρίσκονται από κοντά.

Στα πρώτα στάδια του FP1 δεν είχαμε καθόλου δράση στην πίστα καθώς μια σύντομη μπόρα άλλαξε για τα καλά τα πλάνα αναβατών και ομάδων. Ο πιο θαρραλέος αναβάτης ήταν ο Adam Norrodin (PETRONAS MIE Racing Honda), ο οποίος θέλησε να δει σε τι κατάσταση είναι η πίστα. Ο Norrodin μετά το τέλος του γύρου του ήταν 30 δευτερόλεπτα μακριά από το ρεκόρ πίστας ωστόσο κατάφερε να σημειώσει τον πρώτο γύρο της νέας φετινής χρονιάς… οπότε θα δει το όνομα του γραμμένο σε κάποιο βιβλίο της ιστορίας του WSBK.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Με την πίστα σιγά σιγά να στεγνώνει φτάσαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο της διαδικασίας του FP1. Σχεδόν όλοι οι αναβάτες όρμησαν για να γράψουν γύρους με τις μοτοσυκλέτες τους καθώς οι μηχανικοί των ομάδων χρειάζονται τα δεδομένα για τη συνέχεια του αγωνιστικού τριημέρου. Αυτός που βρέθηκε λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας στην κορυφή ήταν ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), ωστόσο o Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) με έναν τελευταίο γρήγορο γύρο θα έκλεβε την μπουκιά από το στόμα του Βρετανού αναβάτη.

O Locatelli με χρόνο 1’29.197 βρέθηκε στην πρώτη θέση του FP1, με τον Lowes τελικά να αρκείται στη δεύτερη. Την έκπληξη έκανε ένας ακόμη Lowes. Ο Sam Lowes αδερφός του Alex στο ντεμπούτο του στο WSBK πέτυχε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στο FP1 με την Ducati Panigale R της ELF Marc VDS Racing Team.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Το καλό ξεκίνημα της Yamaha στο Philip Island συνέχισε ο Remy Gardner της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team. Ο Gardner ο οποίος αγωνίζεται εντός έδρας κατάφερε να φέρει την R1 στην τέταρτη θέση, κρατώντας πίσω του τον στην πέμπτη Andrea Iannone της Team GoEleven. Ο “The Maniac” από την ημέρα που έχει επιστρέψει στην αγωνιστική δράση ελέω του αποκλεισμού του λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ δείχνει πως δεν έχει χάσει την φλόγα του ανταγωνισμού… καθώς το οδηγικό του ταλέντο είναι αποδεδειγμένο.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Στην έκτη θέση βρέθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2023 Alvaro Bautista, με τον αναβάτη της (Aruba.it Racing – Ducati) να βρίσκει σιγά σιγά με την ομάδα του όπως φαίνεται την χρυσή τομή όσον αφορά τον νέο κανονισμό βάρους. Αν κάποιος ψάχνει για τους χρόνους των Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) και Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) στο FP1 τότε θα πρέπει να κοιτάξει πιο χαμηλά. Ο Toprak πραγματοποίησε μόλις 5 γύρους με την M 1000 RR ολοκληρώνοντας το FP1 στην δέκατη θέση, ενώ ο Rea δεν κατάφερε να πετύχει κάτι καλύτερο από την δωδέκατη θέση.

Αποτελέσματα FP1 Philip Island

 

Pos

Rider

Nat

Team

Time

1

Andrea Locatelli

ITA

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

1:29.197s

2

Alex Lowes

GBR

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+0.106s

3

Sam Lowes

GBR

Marc VDS Ducati

+0.520s

4

Remy Gardner

AUS

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.558s

5

Andrea Iannone

ITA

GoEleven Ducati

+0.688s

6

Michael Ruben Rinaldi

SPA

Motocorsa Ducati

+0.727s

7

Nicolo Bulega

ITA

Aruba.It Racing Ducati

+0.752s

8

Alvaro Bautista

SPA

Aruba.It Racing Ducati

+0.837s

9

Dominique Aegerter

SWI

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+1.153s

10

Toprak Razgatlioglu

TUR

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

+1.157s

11

Danilo Petrucci

ITA

Barni Spark Racing Team

+1.258s

12

Jonathan Rea

GBR

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+1.298s

13

Philipp Oettl

GER

GMT94 Yamaha

+1.555s

14

Michael Van Der Mark

NED

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

+1.611s

15

Scott Redding

GBR

Bonovo Action BMW

+1.699s

16

Xavi Vierge

SPA

Team HRC WorldSBK

+1.807s

17

Axel Bassani

ITA

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+1.833s

18

Garrett Gerloff

USA

Bonovo Action BMW

+2.240s

19

Bradley Ray

GBR

Motoxracing Yamaha WorldSBK Team

+2.246s

20

Iker Lecuona

SPA

Team HRC WorldSBK

+2.485s

21

Tito Rabat

SPA

Puccetti Kawasaki

+3.207s

22

Tarran Mackenzie

GBR

Petronas Mie Honda

+3.219s

23

Adam Norrodin

MAL

Petronas Mie Honda

+4.665s

motomag Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Στο FP2 οι συνθήκες στην πίστα ήταν καλύτερες ωστόσο και πάλι δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Η άγρια ζωή της περιοχής αποφάσισε να κάνει την εμφάνιση της στο Philip Island και ως εκ τούτου είδαμε να κάνουν βόλτα εντός πίστας κάποιες άγριες χήνες. Οι αγωνοδίκες σταμάτησαν την διαδικασία με κόκκινη σημαία και μόλις απομακρύνθηκαν τα συγκεκριμένα πτηνά είχαμε και πάλι δράση.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Όπως και στο FP1 έτσι και στο FP2, οι περισσότεροι αναβάτες ξεκίνησαν τους γρήγορους γύρους προς το τέλος της διαδικασίας. Ταχύτερος όλων μετά το τέλος του FP2 αναδείχθηκε ο Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK ο οποίος έδειξε πως οι αναβαθμίσεις που έκανε η ομάδα στα προηγούμενα τεστ έχουν πιάσει τόπο ωστόσο μένει τώρα να δούμε αν ο Lowes μπορεί να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Philip Island όπως είχε κάνει και το 2020.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Πίσω από τον αναβάτη της Kawasaki, βρέθηκε ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati). Ο νεοεισερχόμενος στο WSBΚ έμεινε μόλις 59 χιλιοστά από τον πρωτοπόρο Lowes δείχνοντας πως θα αποτελέσει απειλή για τα “μεγάλα παιδιά” φέτος. Στην τρίτη θέση στο FP2 βρέθηκε ο Danilo Petrucci. Ο αναβάτης της Barni Spark Racing Team με την Panigale V4 R όπως είπε μετά το τέλος της διαδικασίας θέλει φέτος να είναι πιο κοντά στους πρώτους ώστε να παλεύει σε κάθε αγώνα για το βάθρο.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Στην τέταρτη θέση στο τέλος του FP2 βρέθηκε ο Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), ο οποίος στα τελευταία λεπτά βρέθηκε πίσω από τον teammate του Toprak Razgatlioglu με αποτέλεσμα να έχει το slip streaming και να γράψει τον συγκεκριμένο χρόνο. Στον αντίποδα ο Toprak ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του FP2 ήταν μέσα στην πεντάδα κατάφερε να σημειώσει τον ένατο χρόνο ωστόσο ο νέος αναβάτης της BMW κατάφερε να πραγματοποιήσει περισσότερους γύρους σε σχέση με το FP1.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Μία θέση πιο πίσω στην πέμπτη βρέθηκε ο Sam Lowes, ο οποίος στο ντεμπούτο του στο WSBK με την ομάδα της ELF Marc VDS Racing Team δείχνει πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Ο Andrea Iannone στο FP2 υποχώρησε μία θέση σε σχέση με το FP1, με τον αναβάτη της Team GοEleven να είναι σχεδόν τρία δέκατα πίσω από τον πρωτοπόρο Alex Lowes.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Όσον αφορά τους Alvaro Bautista και Jonathan Rea το FP2 δεν κύλησε όπως θα ήθελαν. Ο Bautista ήταν προβληματισμένος από την συμπεριφορά της Panigale V4 R, με τον Ισπανό να τερματίζει και πάλι στην δωδέκατη θέση. Από την άλλη ο Rea που ακόμη όπως είπε συνηθίζει την νέα του μοτοσυκλέτα ολοκλήρωσε το FP2 στην δέκατη έκτη θέση. Στο FP2 όμως δεν ήταν ανταγωνιστικός ούτε ο teammate του Andrea Locatelli, με τον αναβάτη της Pata Prometeon Yamaha να σημειώνει τον ενδέκατο χρόνο.

Motul WSBK, Philip Island FP1 & FP2 – Lowes και Kawasaki στην κορυφή, Bautista, Rea, Razgatlioglu στο ψάξιμο

Αποτελέσματα FP2 Philip Island

 

Pos

Rider

Nat

Team

Time

1

Alex Lowes

GBR

Kawasaki Racing Team WorldSBK

1:29.042s

2

Nicolo Bulega

ITA

Aruba.It Racing Ducati

+0.059s

3

Danilo Petrucci

ITA

Barni Spark Racing Team

+0.195s

4

Michael Van Der Mark

NED

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

+0.222s

5

Sam Lowes

GBR

Marc VDS Ducati

+0.250s

6

Andrea Iannone

ITA

GoEleven Ducati

+0.281s

7

Michael Ruben Rinaldi

SPA

Motocorsa Ducati

+0.301s

8

Remy Gardner

AUS

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.307s

9

Toprak Razgatlioglu

TUR

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

+0.365s

10

Philipp Oettl

GER

GMT94 Yamaha

+0.472s

11

Andrea Locatelli

ITA

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+0.480s

12

Alvaro Bautista

SPA

Aruba.It Racing Ducati

+0.530s

13

Dominique Aegerter

SWI

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.581s

14

Xavi Vierge

SPA

Team HRC WorldSBK

+0.773s

15

Axel Bassani

ITA

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+1.043s

16

Jonathan Rea

GBR

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+1.055s

17

Bradley Ray

GBR

Motoxracing Yamaha WorldSBK Team

+1.711s

18

Scott Redding

GBR

Bonovo Action BMW

+2.113s

19

Garrett Gerloff

USA

Bonovo Action BMW

+2.189s

20

Iker Lecuona

SPA

Team HRC WorldSBK

+2.273s

21

Tito Rabat

SPA

Puccetti Kawasaki

+2.299s

22

Tarran Mackenzie

GBR

Petronas Mie Honda

+2.821s

23

Adam Norrodin

MAL

Petronas Mie Honda

+3.607s

 

Ετικέτες