Motul WSBK 2019 Qatar FP1: Ο Rea στην κορυφή!

Άναψαν τα αίματα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

24/10/2019

Τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά για τον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκαν και δείχνουν πως θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον αγώνα στο Losail. Υπό το φως των προβολέων, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στο Qatar, οι αναβάτες των Superbikes μπήκαν στην πίστα και από την αρχή είδαμε στις πρώτες θέσεις του πίνακα να εναλλάσσονται πολλά ονόματα. Ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) ήταν εντός της πεντάδας καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών και μάλιστα ηγήθηκε της κατάταξης μέχρι λίγο πριν τη λήξη των FP1, αφού τότε ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) επωφελήθηκε το sleapstream στη μεγάλη ευθεία και ξεκίνησε έναν ταχύτατο γύρο. Έτσι, ο Τούρκος αναβάτης βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον φετινό πρωταθλητή να είναι πρώτος.

Τρίτος ήρθε την τελευταία στιγμή ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), μπροστά απ΄τον teammate του Alex Lowes, που είχε πέσει νωρίτερα στην Κ6 στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει τον ταχύτερο γύρο του. Την πεντάδα έκλεισε ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK), ενώ ο Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) ήρθε έκτος, αφήνοντας τους γρήγορους γύρους για το τέλος των FP1, ψάχνοντας πρώτα να βρει τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του, όπως οι περισσότεροι αναβάτες. Ο Alvaro Bautista (Aruba.IT Racing – Ducati) βρέθηκε στην έβδομη θέση και αποτελεί τον πιο γρήγορο αναβάτη της Ducati, καθώς ο ομόσταβλός του, Chaz Davies, είχε μια πτώση στην αρχή των δοκιμαστικών στην Κ4 και έκλεισε τα FP1 όγδοος. Τo Qatar θα είναι ο τελευταίος αγώνας του Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK), μιας και νωρίτερα της σεζόν ανακοίνωσε την απόσρυσή του από την ενεργό δράση κι έτσι μ' αυτό το βάρος να έχει φύγει από πάνω του ολοκλήρωσε τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στην ένατη θέση.

Ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) έκλεισε τη δεκάδα, ενώ τη λίστα με τις πτώσεις συμπλήρωσε ο Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura) που έπεσε στην Κ6 όπως και ο Lowes αργότερα. Η αυλαία του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος ετοιμάζεται να ανοιξεί και παρότι ο Rea έχεi στεφθεί πρωταθλητής για φέτος, το ενδιαφέρον δεν σταματά μιας και ελάχιστοι βαθμοί χωρίζουν τους Lowes, van der Mark και Razgatlioglu απ’ την τρίτη θέση της βαθμολογίας!

Αποτελέσματα FP1

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’58.010
  2. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) +0.130
  3. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) +0.392
  4. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) +0.286
  5. Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) +0.506
  6. Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) +0.556

 

Ετικέτες

WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030

Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα  concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.

Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Τι έρχεται

Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.

Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.

Petronas

Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφορά το 2030, όταν το ανώτατο όριο κυβισμού για τους τετρακύλινδρους κινητήρες θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.200 κυβικά εκατοστά.

Άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.

Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.

Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.