Motul WSBK 2019 Qatar FP1: Ο Rea στην κορυφή!

Άναψαν τα αίματα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

24/10/2019

Τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά για τον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκαν και δείχνουν πως θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον αγώνα στο Losail. Υπό το φως των προβολέων, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στο Qatar, οι αναβάτες των Superbikes μπήκαν στην πίστα και από την αρχή είδαμε στις πρώτες θέσεις του πίνακα να εναλλάσσονται πολλά ονόματα. Ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) ήταν εντός της πεντάδας καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών και μάλιστα ηγήθηκε της κατάταξης μέχρι λίγο πριν τη λήξη των FP1, αφού τότε ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) επωφελήθηκε το sleapstream στη μεγάλη ευθεία και ξεκίνησε έναν ταχύτατο γύρο. Έτσι, ο Τούρκος αναβάτης βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον φετινό πρωταθλητή να είναι πρώτος.

Τρίτος ήρθε την τελευταία στιγμή ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), μπροστά απ΄τον teammate του Alex Lowes, που είχε πέσει νωρίτερα στην Κ6 στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει τον ταχύτερο γύρο του. Την πεντάδα έκλεισε ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK), ενώ ο Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) ήρθε έκτος, αφήνοντας τους γρήγορους γύρους για το τέλος των FP1, ψάχνοντας πρώτα να βρει τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του, όπως οι περισσότεροι αναβάτες. Ο Alvaro Bautista (Aruba.IT Racing – Ducati) βρέθηκε στην έβδομη θέση και αποτελεί τον πιο γρήγορο αναβάτη της Ducati, καθώς ο ομόσταβλός του, Chaz Davies, είχε μια πτώση στην αρχή των δοκιμαστικών στην Κ4 και έκλεισε τα FP1 όγδοος. Τo Qatar θα είναι ο τελευταίος αγώνας του Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK), μιας και νωρίτερα της σεζόν ανακοίνωσε την απόσρυσή του από την ενεργό δράση κι έτσι μ' αυτό το βάρος να έχει φύγει από πάνω του ολοκλήρωσε τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στην ένατη θέση.

Ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) έκλεισε τη δεκάδα, ενώ τη λίστα με τις πτώσεις συμπλήρωσε ο Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura) που έπεσε στην Κ6 όπως και ο Lowes αργότερα. Η αυλαία του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος ετοιμάζεται να ανοιξεί και παρότι ο Rea έχεi στεφθεί πρωταθλητής για φέτος, το ενδιαφέρον δεν σταματά μιας και ελάχιστοι βαθμοί χωρίζουν τους Lowes, van der Mark και Razgatlioglu απ’ την τρίτη θέση της βαθμολογίας!

Αποτελέσματα FP1

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’58.010
  2. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) +0.130
  3. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) +0.392
  4. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) +0.286
  5. Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) +0.506
  6. Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) +0.556

 

Ετικέτες

Motul WSBK: "Βροντολόγιο" 2023 - Ποιός έπεσε περισσότερες φορές!

Ποιός αναβάτης είναι στην κορυφή, οι πίστες και οι στροφές-παγίδες
motomagMotul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/11/2023

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2023 του Motul WSBK, ήρθε η ώρα να δούμε ποιοι σημείωσαν τις περισσότερες πτώσεις, ποιες πίστες δυσκόλεψαν περισσότερο τους αναβάτες, αλλά και ποιες είναι οι στροφές που "παγίδεψαν" τους περισσότερους αναβάτες.

Στο σύνολό τους, οι πτώσεις και στις τρεις κατηγορίες WSBK, WSSP και WSSP300, φτάνουν τις 523. Από αυτές οι 172 ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία WSBK, ενώ οι 131 στην μικρότερη WSSP300. Στην κορυφή, όσον αφορά το σύνολο, βρίσκεται η μεσαία κατηγορία WSSP, η οποία έκλεισε την σεζόν του 2023 με 217 πτώσεις!

Όσον αφορά την WSBK βλέπουμε ότι ο αριθμός είναι αρκετά χαμηλότερος από τις 217 που είχαμε το 2022, ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται στις 14 πτώσεις ανά γύρο, αν τις διαιρέσουμε με τους 12 γύρους του πρωταθλήματος της φετινής αγωνιστικής σεζόν. Αντίθετα, στην WSSP έχουμε σχεδόν διπλάσιες πτώσεις από τις 120 πέρυσι. Τέλος, στην WSSP300 βλέπουμε 12 λιγότερες πτώσεις από τις 143 της σεζόν του 2022, με κατά μέσο όρο 16 πτώσεις σε κάθε έναν από τους 8 γύρους όπου έτρεξε η μικρή κατηγορία.

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Περνάμε τώρα στους αναβάτες, όπου βλέπουμε ότι στις πτώσεις δεν υπολογίζονται οι wildcard συμμετοχές, αλλά ούτε και οι αναβάτες που αντικατέστησαν τους τραυματίες. Ένα τέτοιο στοιχείο επηρεάζει και τον τελικό συνολικό αριθμό – συνήθως προς τα κάτω. Ξεκινώντας από την WSBK οι δύο πρώτοι ανήκουν σε εργοστασιακές ομάδες, με τον Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WSBK) να ηγείται με 15 πτώσεις και τον Iker Lecuona (Team HRC) πίσω του με δύο λιγότερες. Τρίτος έρχεται ο Lorenzo Baldassari (GMT94 Yamaha), με τον Iταλό να πέφτει 11 φορές, μία περισσότερη από τις 10 του Πρωταθλητη του 2023 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing Ducati). Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) είδε από κοντά την άσφαλτο 9 φορές, κάτι που τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση. Εκτός της πρώτης δεκάδας βρίσκεται ο Toprak Razgatlioglu, ο οποίος έπεσε μόλις δύο φορές σε όλη την σεζόν. Μία στην Αυστραλία, όπου ενεπλάκη σε μία σύγκρουση με τον Lowes και η άλλη ήταν στο Most, όταν ένα προβληματικό ελαστικό τον έβγαλε από το κυνήγι της πρώτης θέσης.

Στην κατηγορία WSSP, πρώτος είναι ο Bahattin Sofuoglu (MV Agusta Reparto Corse) με 15 πτώσεις, ενώ από κοντά τον ακολουθεί ο Glenn van Straalen (EAB Racing Team) με 14. Τρεις αναβάτες βρίσκουμε στην τρίτη θέση με 11 πτώσεις, οι Tom Edwards (Yart-Yamaha WorldSSP Team), Adrian Huertas (MTM Kawasaki) and Jorge Navarro (Ten Kate Racing Yamaha). Στην WSSP300 ο Ruben Bijman (Arco Motor University Team) σημείωσε 12 πτώσεις, παίρνοντας την πρώτη θέση, με τον φετινό rookie, Loris Veneman (MTM Kawasaki) στην δεύτερη με 10. Τέσσερις αναβάτες είχαν από 6 πτώσεις ο καθένας με τον Samuel Di Sora (ProDina Kawasaki Racing), τον ομόσταυλό του Mattia Martella, τον Fenton Seabright (Kawasaki GP Project) και τον Juan Pablo Uriostegui (Sublime Racing by MS Racing) να μοιράζονται την τρίτη θέση.

15

Alex Lowes

13

Iker Lecuona

11     

Lorenzo Baldassarri

10   

Alvaro Bautista

 9

Loris Baz, Garrett Gerloff, Jonathan Rea, Michael van der Mark

 8 

Michael Ruben Rinaldi

 7

Dominique Aegerter, Eric Granado, Xavi Vierge

 6

Axel Bassani, Remy Gardner, Oliver Konig

 5 

Philipp Oettl, Scott Redding, Tom Sykes

4

Andrea Locatelli, Tito Rabat, Bradley Ray

3

Danilo Petrucci

2

Toprak Razgatlioglu, Isaac Vinales

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Δύο πίστες με πάνω από 60 πτώσεις στο τριήμερο – Αυτή του Most στην κορυφή

Για το 2023 δύο ήταν οι πίστες που δυσκόλεψαν περισσότερο τους αναβάτες όλων των κατηγοριών, έχοντας καταγράψει πάνω από 60 πτώσεις στο τριήμερο η κάθε μία. Η πίστα του Most βρίσκεται στην κορυφή με 65, με 23 να έχουν οι WSBK και WSSP300 κατηγορίες, ενώ οι υπόλοιπες 19 ανήκουν στην WSSP. Λίγο πιο πίσω είναι η πίστα της Imola με συνολικά 63 πτώσεις, με τις 33 να ανήκουν στην WSSP, οι 16 στην WSBK και οι 14 στην WSSP300. Τρίτη η πίστα του Misano με 58 πτώσεις, που χωρίζονται σε 21 για την WSSP300, 20 για την WSSP και 17 για την WSBK.

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Οι πρώτες και οι τελευταίες στροφές είχαν τις περισσότερες πτώσεις – Η Imola στην κορυφή

Όσον αφορά τις στροφές με τις περισσότερες πτώσεις, πρώτη είναι εδώ η Imola με το δεύτερο κομμάτι στο τελευταίο εσάκι Variante Bassa πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού να έχει 17 πτώσεις, ενώ λίγο πιο πίσω με 16 έρχεται η κλειστή Στροφή 5 στην γαλλική πίστα Magny-Cours. Την τρίτη θέση μοιράζονται δύο στροφές με την 1 στο Most και τη 10 στην Βαρκελώνη να έχουν από 14 πτώσεις.

Ετικέτες