Ο Προμηθέας της Bimota - Χαρίζοντάς τη φωτιά των Θεών στους κοινούς θνητούς [VIDEO]

Απολαυστικό ντοκιμαντέρ 45 λεπτών για την επιστροφή των Ιταλών στους αγώνες WorldSBK
Bimota Prometeo
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/2/2026

Στη συναρπαστική ιστορία που αφηγείται το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, εμπλέκονται μια εταιρεία 15 μόλις ατόμων, στο Ρίμινι με μοναδική τεχνογνωσία πλαισίων, ένας ιαπωνικός κολοσσός μοτοσυκλετών και όχι μόνο, μια αγωνιστική ομάδα δυο Καταλανών αδελφών (Guim & Biel Roda) και δυο αγωνιζόμενοι -Βρετανός και Ιταλός- με τα ίδια 4 γράμματα στο πρώτο τους όνομα.

Το εξαιρετικά καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ της Bimota, αφορά στην επιστροφή του μικρού αλλά εμβληματικού κατασκευαστή πλαισίων στους αγώνες WorldSBK με τη βοήθεια της μητρικής εταιρείας Kawasaki που την αγόρασε το 2019, και στην κατάκτηση των πρώτων της βάθρων εδώ και 20 χρόνια!

Υπέροχα πλάνα, παραλειπόμενα, εντυπωσιακές ιστορίες, και αφήγηση από κορυφαίους πρωταγωνιστές του νέου κεφαλαίου της εταιρείας, όπως από τον Διευθυντή της Bimota, Pierluigi Marconi, τον Team Manager της αγωνιστικής ομάδας της bbkrt (Bimota by Kawasaki Racing TEAM) Guim Roda, και τους αγωνιζόμενους του WorldSBK Alex Lowes και Axel Bassani συνθέτουν ένα 45λεπτο διαμάντι, πάνω στην αγωνιστική αναγέννηση της εμβληματικής φίρμας των Valerino BIanchi, Giuseppe MOrri και Massimo TAmburini.

Η Bimota ιδρύθηκε το 1973 στο Ρίμινι, και ειδικεύτηκε στην παρουσίαση μοντέλων που χρησιμοποιούσαν κινητήρες άλλων εταιρειών, με πλαίσια Bimota. Ανάλογα ήταν και τα ονόματα των μοτοσυκλετών της: DB3, DB5, κλπ. αναφερόταν σε μοτοσυκλέτες με κινητήρα Ducati και πλαίσια της Bimota, YB με κινητήρες Yamaha, κ.ο.κ.

Το παρελθόν

Οι αγωνιστικές επιτυχίες της Bimota ξεκινούν το 1980, όταν ο Jon Ekerold κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 350 με μια YB μοτοσυκλέτα, ενώ ο Virginio Ferrari κέρδισε τον τίτλο του 1987 στη Formula TT και ο Davide Tardozzi κέρδισε τον παρθενικό αγώνα του WorldSBK με Bimota, ενώ κατετάγη 3ος στη σεζόν!

Το 2000 ο Anthony Gobert κέρδισε με Bimota σε βροχερές συνθήκες στο Phillip Island, ενώ η προσπάθεια της εταιρεία να λάβει μέρος στο WorldSBK του 2014 με τους Ayrton Badovini και Christian Iddon έπεσε στο κενό όταν η Bimota δεν κατάφερε να παράγει αρκετές BB3 ώστε να πάρει έγκριση τύπου για τη συμμετοχή της.

Θυμίζουμε πως το 2000 η Bimota χρεοκόπησε, ενώ κατοπινές προσπάθειες για αναβίωσή της δεν κατάφεραν να την αναστήσουν, μέχρι που το 2019 η Kawasaki αγόρασε το 49,9% της ιταλικής εταιρείας, και έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν όλοι οι άλλοι.

Bimota

Η Bimota ξεκίνησε το νέο κεφάλαιό της αρχικά με την παρουσίαση της φρέσκιας Tesi H2 που χρησιμοποιεί τον H2 κινητήρα των 231 hp της Kawasaki, συνδυάζοντάς τον με Hub-steering μπροστά, ενώ συνέχισε με την Tesi H2 Tera στην Adventure κατηγορία, την KB4 στα νέο-ρετρό Superbikes, την BX450 στα Enduro και τέλος με την KB998 Rimini η οποία ξεκίνησε ως Prometeo project – project Προμηθέας, και αποτελεί και το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ μας. Οι Ιταλοί έδωσαν το όνομα του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας στο project τους, θέλοντας να δείξουν πως η Bimota χαρίζει τις επιδόσεις του WorldSBK στους θνητούς, με την Rimini παραγωγής που μπορεί να αγοράσουν οι “κοινοί θνητοί”. Εντάξει, το διορθώνουμε, οι κοινοί θνητοί με χοντρά πορτοφόλια.

Να θυμίσουμε εδώ πως η Bimota αντιπροσωπεύεται και στη χώρα μας στη νέα της εποχή, από την KSR Hellas, η οποία έχει ανακοινώσει και τιμές για τα Tesi H2 Terra και KB998 Rimini, με την τελευταία να τιμάται στα 49.900 ευρώ.

Lowes

Στην πρώτη σεζόν της επιστροφή της στο WorldSBK η Bimota κατάφερε να δείξει ανταγωνιστική με το καλημέρα, παίρνοντας βάθρα, την 6η θέση γενικής του Πρωταθλήματος με τον Lowes (10ος ήταν ο Basani), και την 5η θέση στις εταιρείες, μία θέση πάνω από το HRC!

Bimota by Kawasaki Racing Team 2026

Η ομάδα της Bimota by Kawasaki συνεχίζει τώρα στο 2026, με πολύ δυνατές θέσεις στα πρώτα δοκιμαστικά πριν την έναρξη της σεζόν, ενώ οι επιδόσεις του 2025 οδηγούν στην εξάπλωση των Rimini και σε άλλα Πρωταθλήματα, με πιο σημαντική τη συμμετοχή της μοτοσυκλέτας στο BSB 2026 με την FS-3 Racing, πρώην ομάδα της Kawasaki, με τους Ιάπωνες να δουλεύουν στο ίδιο μοντέλο εξέλιξης που δούλεψαν στο WorldSBK.

Κι αν δεν ξέρετε ιταλικά, θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους του Youtube.

WSBK: Danilo Petrucci - Επιστρέφει στη δράση στο Donington Park μετά τον τραυματισμό του

Αισιόδοξη η BMW για την παρουσία του Ιταλού στον αγώνα της Βρετανίας
Petrux Returns
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/6/2026

Ο Danilo Petrucci είναι έτοιμος να επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία δοκιμές στο Donington Park με την BMW M 1000 RR. Ο Ιταλός αναβάτης, που απουσίασε από τους γύρους του Aragon και του Misano λόγω τραυματισμού, αναμένεται να βρεθεί ξανά στην εκκίνηση του βρετανικού γύρου στις 10-12 Ιουλίου.

Μετά την επιστροφή του Miguel Oliveira στη δράση στον αγώνα του Misano, η ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ετοιμάζεται να παραταχθεί με το αγωνιστικό της δίδυμο στον επόμενο γύρο του πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στο Donington Park.

Ο Danilo Petrucci σημειώνει σταθερή πρόοδο στην αποθεραπεία του μετά το ατύχημα που είχε στο Most, από το οποίο υπέστη μεταξύ άλλων κάταγμα στον κόκκυγα. Ο τραυματισμός τον ανάγκασε να απουσιάσει από τους αγώνες της Aragon και του Misano, όμως πλέον όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει.

Ο Ιταλός αναβάτης ανέβηκε ξανά στη σέλα της BMW M 1000 RR σε ιδιωτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Donington Park, με βασικό στόχο την αξιολόγηση της φυσικής του κατάστασης ενόψει του επόμενου αγωνιστικού τριημέρου. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ιδιαίτερα θετικά, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής του.

Η οριστική έγκριση για τη συμμετοχή του θα δοθεί μετά τον καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο που θα περάσει κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, ωστόσο η BMW εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Ο επικεφαλής της BMW Motorrad Motorsport, Sven Blusch, δήλωσε σχετικά:

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Petrux βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστροφή του στους αγώνες. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν δύσκολες για όλους μας, γι' αυτό και είναι ακόμη πιο ευχάριστο το γεγονός ότι στο Donington Park θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε ξανά με τους δύο βασικούς μας αναβάτες.

"Ο Danilo δοκίμασε στο Donington και τα σχόλιά του μάς κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους. Ο Miguel έδειξε ήδη στο Misano ότι επέστρεψε σε υψηλό επίπεδο. Και οι δύο έχουν ακόμη χρόνο μέχρι τον αγώνα ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω τη φυσική τους κατάσταση.

"Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε το ιατρικό προσωπικό που στήριξε τους αναβάτες μας το τελευταίο διάστημα, καθώς και τους Michael van der Mark και Hannes Soomer για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν ως αντικαταστάτες."

Από την πλευρά του, ο Petrucci δεν έκρυψε την ικανοποίησή του μετά την επιστροφή του στη μοτοσυκλέτα:

"Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πριν από τις δοκιμές δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος για τη φυσική μου κατάσταση. Ήταν φανταστικό να μπορέσω να ανέβω ξανά στη μοτοσυκλέτα και να νιώσω άνετα πάνω της.

"Πάνω απ' όλα χάρηκα που βρέθηκα ξανά με την ομάδα μου. Δουλέψαμε καλά, βελτιώσαμε το στήσιμο και κατάφερα να κινηθώ με καλό ρυθμό. Το σημαντικότερο για μένα ήταν ότι διασκέδασα ξανά οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα, κάτι που μου είχε λείψει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο.

"Θέλω να ευχαριστήσω όλη τη BMW για την ευκαιρία που μου έδωσε και ανυπομονώ να επιστρέψω στους αγώνες στο Donington."