WSBK - Aegerter και Gardner με GRT Yamaha και το 2025

Στην τρίτη τους σεζόν με την ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Aegerter και Gardner με GRT Yamaha και το 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/10/2024

Dominique Aegerter και Remy Gardner θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με την ομάδα της GRT Yamaha και την επόμενη σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Η GRT Yamaha αποφάσισε να διατηρήσει χωρίς αλλαγές το αγωνιστικό της δίδυμο στο WSBK επιβεβαιώνοντας ως αναβάτες τους Dominique Aegerter και Remy Gardner και για το 2025, για τρίτη σερί σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οι άνθρωποι της GRT Yamaha έμειναν ικανοποιημένοι φέτος από την απόδοση του Gardner που βρίσκεται στη 10η θέση της κατάταξης στο πρωτάθλημα Αναβατών έχοντας συγκεντρώσει 140 βαθμούς, με δεδομένη την κυριαρχία που έχουν επιδείξει οι πρωτοπόροι του WSBK. 

Ο Αυστραλός θα μπορούσε να είχε ανέβει περισσότερες φορές στο βάθρο -το κατάφερε μία στην Ολλανδία- με την τύχη να παίζει εδώ τον δικό της ρόλο, ενώ ο σπασμένος καρπός που αποκόμισε στο Estoril θα τον κρατήσει εκτός στον τελευταίο γύρο της χρονιάς με τη θέση του να παίρνει ο Alessandro Delbianco.

Από την άλλη ο Aegerter είναι 16ος, έναν γύρο πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος με τον Ελβετό δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή SSP να αφήνει πίσω του μια περίεργη χρονιά αφού έχασε τις χειμερινές δοκιμές λόγω ασθένειας και αυτό τον έριξε πολύ πίσω στην αρχή της σεζόν, ενώ ο τραυματισμός του κατά τη διάρκεια προπόνησης στα μέσα της σεζόν τον κράτησε εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Ήταν μια δύσκολη σεζόν για μένα με την ασθένεια και τον τραυματισμό μου και για αυτό τον λόγο είμαι ευγνώμων στη Yamaha και την ομάδα που συνεχίζουν να πιστεύουν σε μένα. Νιώθιω ότι έχω αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς στο πρωτάθλημα και για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω για έναν ακόμη χρόνο με την GYTR GRT Yamaha WorldSBK.", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ελβετός για την ανανέωση της συνεργασίας του.

Χαρούμενος δήλωσε και ο Gardner για την τρίτη σεζόν του με την ομάδα που διψά για περισσότερα όπως είπε χαρακτηριστικά και θέλει να χτίσει στα θετικά αποτελέσματα του 2024 και να παλέψει για καλύτερα πλασαρίσματα στους αγώνες την επόμενη σεζόν.

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.