Danilo Petrucci - Ξανά στο Dakar αλλά όχι με μοτοσυκλέτα

Νέα πρόκληση για τον Ιταλό που θα γίνει φορτηγατζής στον θρυλικό αγώνα
Danillo Petrucci στο Dakar 2025 με φορτηγό!
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/11/2024

Ο Danilo Petrucci θα λάβει μέρος στο ερχόμενο Dakar, όμως αυτή τη φορά δεν θα το κάνει στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας, όπως θα περιμέναμε.

Μπορεί να μην έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιο πρωτάθλημα, ωστόσο η ταχύτητα του Danilo Petrucci δεν αμφισβητείται, ακόμη περισσότερο ίσως η τρομερή ικανότητά του να προσαρμόζεται σε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους μοτοσυκλέτες, πρωταθλήματα αλλά και τερέν και να οδηγεί παντού σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Danillo Petrucci στο Dakar 2025 με φορτηγό!

Ο Petrux είναι ο μοναδικός αναβάτης στην ιστορία που έχει καταφέρει να πάρει νίκη σε MotoGP, WSBK, STK1000, STK600, MotoAmerica και Dakar, δείχνοντας τις ικανότητές του τόσο εντός πίστας όσο και στην έρημο.

O 34χρονος Ιταλός, τελείωσε τη χρονιά στο WSBK στην 5η θέση του πρωταθλήματος Αναβατών, με 307 βαθμούς για την ομάδα της Barni Spark. Ο Petrux που ανέβηκε 10 φορές συνολικά στο βάθρο και πήρε και μια απίστευτη τριπλή νίκη στον αγώνα της Cremona, θα δοκιμάσει τώρα την τύχη του ξανά στο Dakar όχι όμως με μοτοσυκλέτα.

Ο Petrucci θα αγωνιστεί στο ερχόμενο Dakar με φορτηγό (!) με τη ομάδα της Italtrans Prometeon. Την Italtrans τη γνωρίζετε από τη συμμετοχή της στην κατηγορία Μοτο 2 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, με αναβάτες τους Diogo Moreira και Dennis Foggia, ενώ η Prometeon, κατασκευαστής ελαστικών για βαρέα οχήματα, είναι γνωστή και από τις χορηγίες της στο WSBK και συγκεκριμένα στη Yamaha.

Danillo Petrucci στο Dakar 2025 με φορτηγό!

Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά του Petrucci ως φορτηγατζής αγωνιζόμενος, όχι όμως και για την Italtrans που έχει λάβει μέρος σε 16 Dakar, τερματίζοντας στο προηγούμενο στην 7η θέση, ενώ έχει επιτυχίες και σε άλλους rally raid αγώνες.

Ο Petrucci θα είναι ο δεύτερος οδηγός του αγωνιστικού φορτηγού, με τον Claudio Bellina ως τον βασικό οδηγό στην 17η συμμετοχή του στον αγώνα και τον Marco Arnoletti στον ρόλο του πλοηγού.

Danillo Petrucci στο Dakar 2025 με φορτηγό!

 

Hard Enduro, Ιταλία: Καλπάζει για τον τίτλο ο Manuel Lettenbichler

Ο Γερμανός οδεύει προς το 5ο του σερί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
lettenbichler
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/9/2026

Ο Manuel Lettenbichler κέρδισε το Abestone Hard Enduro με διαφορά άνω των έξι λεπτών, εξασφαλίζοντας το μέγιστο αριθμό βαθμών στον 5ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro της FIM 2026, που διεξήχθη στο Abetone της Ιταλίας.

Μόνο πέντε αναβάτες της κατηγορίας Gold ολοκλήρωσαν και τους έξι γύρους, ενώ ο Lettenbichler δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Red Bull KTM τερμάτισε περισσότερο από ένα λεπτό ταχύτερα από ό,τι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος στον καλύτερό του γύρο στο Abestone.

Ο Mitch Brightmore ήταν ο μόνος αναβάτης που παρέμεινε σχετικά κοντά και κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την X-Grip GASGAS. Ο πραγματικός αγώνας βέβαια διεξαγόταν πίσω τους. Ο Teodor Kabakchiev, ο James Moore και ο Mario Román πάλευαν για την τρίτη θέση. Τελικά ο Kabakchiev με Sherco ήταν εκείνος που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.

Την τέταρτη θέση πήρε ο Moore, που ήταν η πιο εντυπωσιακή επίδοση από την ομάδα των Gold Junior, ενώ ο Román ολοκλήρωσε την ομάδα των αναβατών που τερμάτισαν τους έξι γύρους στην πέμπτη θέση για την MR74 Racing. Το αποτέλεσμα του Moore είχε μεγάλη βαρύτητα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro Junior της FIM. Ο Νοτιοαφρικανός πήρε το μέγιστο αριθμό βαθμών στην κατηγορία Junior στο Abestone και έφτασε τους 147, πλησιάζοντας στους επτά βαθμούς τον Ashton Brightmore, ο οποίος προηγείται με 154.

Ο Lettenbichler φεύγει από την Ιταλία με 150 βαθμούς, 24 μπροστά από τον Mitch Brightmore που έχει 126. Ο Kabakchiev βρίσκεται τρίτος με 94, μόλις τρεις μπροστά από τον Ashton Brightmore, ενώ οι Bolt, Román, Moore και Karlsson παλεύουν για τις θέσεις του top-5. Με τρεις γύρους και 99 βαθμούς ακόμα να διακυβεύονται πάντως, ο τίτλος απέχει πολύ από το να έχει κριθεί.

Ο 6ος γύρος θα διεξαχθεί στη Στέγη της Αφρικής (Roof of Africa) στο Λεσότο, στις 24-26 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τον Οκτώβριο ο αγώνας Sea to Sky στην Τουρκία και ο τελικός του 24MX Hixpania στην Ισπανία. Παρακάτω μπορείτε τους δέκα πρώτους αναβάτες στη γενική κατάταξη (overall).

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Manuel Lettenbichler

150

2

Mitch Brightmore

126

3

Teodor Kabakchiev

94

4

Ashton Brightmore

90

5

Mario Roman

76

6

Billy Bolt

76

7

James Moore

69

8

Eddie Karlsson

62

9

Lorenzo Gandola

49

10

Matthew Green

38