Το Goodwood Festival of Speed γίνεται "πράσινο" - Ακόμη ένα κάστρο έπεσε

Τόσο οι μοτοσυκλέτες όσο και τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιούν βιώσιμα καύσιμα κατά 70%
motomag Ακόμη ένα κάστρο έπεσε, το Goodwood Festival of Speed γίνεται πράσινο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/11/2023

Το Goodwood Festival of Speed είναι η απόλυτη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο ιδιόκτητο κτήμα του Λόρδου March στο Chichester, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των φίλων των μοτοσυκλετών, των αυτοκινήτων αλλά και όσων αγαπούν τους αγώνες. Ωστόσο την επόμενη χρονιά θα έχουμε μία σημαντική αλλαγή για το μέλλον της διοργάνωσης καθώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της FΙΑ και της FIM, τόσο οι μοτοσυκλέτες όσο και τα αυτοκίνητα τα οποία λαμβάνουν μέρος στο Goodwood θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά 70% βιώσιμα καύσιμα.

Αρχικά οι περισσότεροι θα σκεφτούν πως η εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στο Goodwood θα σταματήσει να υφίσταται καθώς με αυτόν τον κανονισμό που αφορά τα καύσιμα το φεστιβάλ αλλάζει χαρακτήρα, ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Οι διοργανωτές μετά από ενημέρωση που είχαν από τους κατασκευαστές έκαναν γνωστό πως δεν χρειάζεται καμία μηχανική τροποποίηση στα μοντέλα -είτε μοτοσυκλέτες είτε αυτοκίνητα- αναφέροντας ως παράδειγμα τη νίκη της Bentley Speed Model του 1925 η οποία χρησιμοποιούσε βιώσιμα καύσιμα στον αγώνα Rudge-Whitworth Cup.

Ακόμη ένα κάστρο έπεσε, το Goodwood Festival of Speed γίνεται πράσινο

Όσον αφορά τον αγώνα Barry Sheene Memorial Trophy ο οποίος διεξάγεται στα πλαίσια του Goodwood Festival of Speed, οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του παρελθόντος οι οποίες θα λάβουν μέρος δεν θα εξαιρεθούν από τον σχετικό κανονισμό, ενώ και οι μοτοσυκλέτες του MotoGP οι οποίες θα βρεθούν στο Chichester θα χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, υιοθετώντας τον κανονισμό που θα ισχύει από το 2024 ο οποίος ορίζει πως θα πρέπει να χρησιμοποιούν στους αγώνες 60% παράγωγα από ορυκτό πετρέλαιο με το υπόλοιπο 40% να είναι συνθετικό καύσιμο, έχοντας ως στόχο το 2027 να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμα καύσιμα.

Ο Δούκας του Ρίτσμοντ δήλωσε: "Το Goodwood έχει μια λαμπρή ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την οποία με χαρά συνεχίζουμε με την ανακοίνωση ότι στο φεστιβάλ του επόμενου έτους, όλοι οι αγώνες μας θα διεξάγονται με βιώσιμα καύσιμα. Είμαι υπερήφανος που είμαστε οι πρώτοι που επιβάλλουμε τη χρήση βιώσιμων καυσίμων στην εκδήλωση μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες ιδιοκτήτες, οδηγούς και κατασκευαστές για την υποστήριξή τους”.

Ακόμη ένα κάστρο έπεσε, το Goodwood Festival of Speed γίνεται πράσινο

Toni Bou - ΔΕΝ νίκησε στον 2ο αγώνα TrialGP της Ιταλίας!

Πρώτος ο Jaime Busto της GASGAS, δεύτερος ο Ισπανός της Honda, που όμως κέρδισε τον 1ο αγώνα και προηγείται στη γενική
Toni Bou δεύτερος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/6/2024

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συνηθίσει τον Toni Bou να κερδίζει -ακόμα και τραυματισμένος- όλους τους αγώνες, και όλους τους γύρους των X-Trial (αγώνες σε κλειστές πίστες με τεχνητά εμπόδια) και TrialGP (outdoor αγώνες με φυσικά εμπόδια). Όμως στις 16/6/2024 ο Ισπανός αναβάτης του HRC με τα 34 Παγκόσμια Πρωταθλήματα είχε ένα σπάνιο “στραβοπάτημα”, τερματίζοντας 2ος στον αγώνα της Κυριακής! Παρόλα αυτά, σίγουρα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου για τον αδιαμφισβήτητο GOAT του αθλήματος, ο οποίος είχε κερδίσει τον αγώνα του Σαββάτου, και παραμένει πρώτος γενικής με διαφορά.

Ενώ λοιπόν στους 2 πρώτους γύρους της σεζόν του 2024 η κατάσταση εξελισσόταν στον ίδιο ρυθμό που μας έχει συνηθίσει ο GOAT Bou (1ος και στους 4 πρώτους αγώνες, με κάθε γύρο να έχει από δύο), στον 3ο γύρο της σεζόν TrialGP, στην Ιταλία, ενώ ο Ισπανός πήρε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του -το Σάββατο-, την Κυριακή δεν βρέθηκε στην γνωστή ανίκητη φόρμα του, τερματίζοντας 2ος πίσω από τον συμπατριώτη του, Jaime Busto της GASGAS.

GASGAS Busto

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Busto στη σεζόν του 24, και η πρώτη… δεύτερη θέση του Bou.

Toni Bou

Προς τιμήν του ο Bou δεν επικαλέστηκε καμία δικαιολογία για τη δεύτερη θέση, δηλώνοντας πως “σήμερα δεν ήταν η ημέρας μας, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα από μια δεύτερη θέση όταν δεν κάνεις έναν καλό αγώνα.”

Ακολουθεί η βαθμολογία του TrialGP 2024, μετά και τον 3ο γύρο της Ιταλίας.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΒΑΘΜΟΙ
1 BOU Toni Repsol Honda Team Montesa 117
2 MARCELLI Gabriel Repsol Honda Team Montesa 90
3 RAGA Adam Sherco Factory Team Sherco 81
4 BUSTO Jaime Gas Gas Factory Racing Gas Gas 79
5 GRATTAROLA Matteo Beta Factory Racing Beta 75
6 GELABERT Aniol TRRS Factory Team TRRS 57
7 GELABERT Miquel Vertigo Factory Team Vertigo 55
8 BINCAZ Benoit Sherco Factory Team Sherco 42
9 CASALES Jorge TRRS Factory Team TRRS 36
10 MARTYN Toby Montesa Montesa 35
Ετικέτες