Μετά από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το TrialGP του 2024 θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το Motegi, στις 17-19 Μαΐου. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στην Ανδόρα της Ισπανίας στις 7-9 Ιουνίου, με την Ιταλία να φιλοξενεί στις 14-16 Ιουνίου τον τρίτο γύρο του θεσμού στην αλπική κοιλάδα της Valsassina, με τον συγκεκριμένο αγώνα να αποτελεί νέα προσθήκη στο καλεντάρι.
Η τέταρτη στάση του πρωταθλήματος για τους αγωνιζόμενους του TrialGP θα γίνει στις 5- Ιουλίου στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Neunkirchen, με το Βέλγιο να φιλοξενεί τον πέμπτο γύρο του θεσμού στις 13-14 Ιουλίου. Μετά το καλοκαιρινό διάλλειμα το TrialGP επιστρέφει στη δράση και συγκεκριμένα στην Ιβηρική χερσόνησο. Στις 13-15 Σεπτεμβρίου στο Ripoll της νοτιοανατολικής Ισπανίας οι αγωνιζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς καθώς ο εν λόγω αγώνας είναι νέος. Στην ίδια τοποθεσία και στις ίδιες ημερομηνίες θα διεξαχθούν και τα FIM Trial Vintage Trophy / FIM Trial Vintage Motorcycle Trophy. Το Trial des Nations θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου, στην Pobladura de las Regueras της Ισπανίας.
Ακολουθεί το πρόγραμμα TrialGP 2024:
TrialGP
1ος Αγώνας: 17-19 Μαΐου – Motegi – Ιαπωνία
2ος Αγώνας: 7-9 Ιουνίου - Sant Julià de Lòria – Ανδόρα
3ος Αγώνας: 14-16 Ιουνίου – Valsassina – Ιταλία
4ος Αγώνας: 5-7 Ιουλίου – Neunkirchen – Γερμανία
5ος Αγώνας: 13-14 Ιουλίου – Comblain-au-Pont – Βέλγιο
6ος Αγώνας: 13-15 Σεπτεμβρίου – Ripoll – Ισπανία
FIM Trial Vintage Trophy / FIM Trial Vintage Motorcycle Trophy
13-14 Σεπτεμβρίου – Ripoll – Ισπανία
FIM Trial Des Nations / FIM Trial Des Nations Γυναικών /FIM International Trophy / FIM Challenge Des Nations
21-22 Σεπτεμβρίου – Pobladura de las Regueras – Ισπανία
Africa Eco Race 2026, stage 9 - Πέντε Tenere στην κορυφή, ο Cerutti χάνει κι άλλο χρόνο
Η Yamaha θα μπορούσε να κάνει podium lockout στο ράλι - Κρίσιμο το επόμενο σκέλος
Από τον
Κώστα Γκαζή
5/2/2026
Η διαδρομή του 9ου σκέλους του Africa Eco Race 2026 περιλάμβανε 65 km απλής και μια απαιτητική ειδική 426 km με αμμοθίνες και βαθιά άμμο. Ήταν ένα σκέλος που ενδυνάμωσε κι άλλο τη θέση της Yamaha στην κατηγορία των πολυκύλινδρων, με τον Kevin Gallas να τερματίζει πρώτος πίσω από τον Jean-Loup Lepan που τρέχει στα μονοκύλινδρα 450, ενώ πίσω του στα “μεγάλα” τερμάτισαν ο Antonio Maio (6 τερματισμοί στο Dakar) και ο γερόλυκος Alessandro Botturi, αμφότεροι με Yamaha.
Η Yamaha συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στο Africa Eco Race 2026, ολοκληρώνοντας το Σκέλος 9 με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού οι πρώτες 5 μοτοσυκλέτες στα πολλά κυβικά ήταν όλες δικές της! Ο “περιφερειακός” Kevin Gallas έκανε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε γιατί η Yamaha δεν τον επέλεξε σε κάποια από τις δυο εργοστασιακές θέσεις. Όπως και να έχει, η ιαπωνική εταιρεία έχει μέγα πλήθος κορυφαίων αγωνιζομένων στο ράλι, με αποτέλεσμα, πέρα από τα 5 Tenere που τερμάτισαν στις πρώτες 5 θέσεις του 9ου σκέλους, αυτή τη στιγμή κάνει podium lockout στη γενική της κατηγορίας, με τρία Tenere στις τρεις πρώτες θέσεις.
Ο Kevin Gallas, πρώην Junior Super Enduro World Champion και μόλις στο τρίτο του rally raid, ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής και με την Ténéré 700 Rally, σημείωσε τον 5ο του τερματισμό στο βάθρο (συμπεριλαμβανομένων δύο νικών), ολοκληρώνοντας τη μέρα σε 4 ώρες, 22 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Με τρία σκέλη να απομένουν, ο Gallas συνεχίζει να βρίσκεται πρώτος στην κατηγορία του στη γενική και 2ος ανεξαρτήτως κατηγορίας -εκεί προηγείται ο Lepan με KTM 450 Rally Replica. Μόλις 13 λεπτά πίσω από τον Galas στη γενική της κατηγορίας βρίσκουμε τον εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha Gautier Paulin, ενώ ο τρίτος (Mike Wiedemmann, Yamaha Tenere) απέχει περισσότερο, 49 λεπτά από τον Gallas.
Αντίθετα με τη Yamaha, το φετινό ράλι για την Aprilia είναι ένα που οι Ιταλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Πρώτος αναβάτης από το ιταλικό στρατόπεδο για το 9ο σκέλος ήταν ο Marco Menichini που έφερε το Tuareg Rally στην 6η θέση της ημέρας και βρίσκεται στην 7ος γενικής στην κατηγορία. Ο περυσινός νικητής του ράλι Jacopo Cerutti, ξεκίνησε δυνατά αλλά αναγκάστηκε να μειώσει ρυθμό λόγω τεχνικού προβλήματος (ξανά), τερματίζοντας 7ος στην κατηγορία και χάνοντας κι άλλο έδαφος. Τώρα βρίσκεται στην 4η θέση της κατηγορίας των πολυκύλινδρων, μία ώρα και 20 λεπτά πίσω από τον Gallas. Τέλος, από την ιταλική εργοστασιακή τριάδα, ο Francesco Montanari ολοκλήρωσε την ημέρα στην 11η θέση.
Το 10ο σκέλος είναι από τα πιο καθοριστικά του αγώνα, με 25 χλμ. απλής και 445 ειδικής, έχοντας στο μενού πολλή άμμο και δύσκολη πλοήγηση. Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη ειδική πριν το μικρότερο Σκέλος 11 και την παραδοσιακή διαδρομή στην παραλία στο Σκέλος 12 -που δεν μετράει στη γενική.
Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών στο 9ο σκέλος.
ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
1
LEPAN Jean-loup
KTM 450 RALLY REPLICA
4:16:23
2
GALLAS Kevin
YAMAHA TENERE 700
4:22:30
+6:07 +6:07
3
MAIO Antonio
YAMAHA TENERE 700
4:28:43
+12:20 +6:13
4
BOTTURI Alessandro
YAMAHA TENERE 700
4:30:20
+13:57 +1:37
5
SERTILHANGES Valentin
KTM 450 RALLY
4:32:01
+15:38 +1:41
6
PAULIN Gautier
YAMAHA TENERE 700
4:32:52
+16:29 +51
7
WIEDEMANN Mike
YAMAHA TENERE 700 JYTR
4:34:03
+17:40 +1:11
8
MENICHINI Marco
APRILIA TUAREG 660
4:39:16
+22:53 +5:13
9
KREJCI Roman
KTM 450 RALLY REPLICA
4:44:53
+28:30 +5:37
10
BARATIN Amaury
KTM 450 RALLY
4:47:16
+30:53 +2:23
Και τέλος η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών μετά από 9 σκέλη.