Rally Dakar 2021: Εγκατάλειψη Van Beveren - Έσπασε και ο τελευταίος κινητήρας της Yamaha!

Ολική η καταστροφή της Yamaha στο Dakar 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/1/2021

Μετά την διπλή κατάφορη αδικία, γιατί δύο είναι οι μεγάλες αδικίες απέναντι στην Yamaha φέτος, μία από την ASO και μία από την FIM, ούτε και η τελευταία ημέρα ήταν καλή για την Yamaha. Ο τελευταίος εργοστασιακός αναβάτης, ο Van Beveren εγκατέλειψε από σπασμένο κινητήρα πολύ κοντά στον τερματισμό εξαφανίζοντας έτσι το όνομα της Yamaha από την γενική κατάταξη του Rally. Σε μία εποχή που η Yamaha θέλει να αποτραβηχτεί από το Enduro μετακυλώντας της δραστηριότητα αυτή στην FANTIC και προμηθεύοντάς τους κινητήρες, ώστε να επικεντρωθούν περισσότερο στο Rally και το Motocross. Η φετινή τους όμως παρουσία στο Dakar θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για το μέλλον και αυτό ακριβώς το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για το 2022 μήνυμα, μετέφερε και ο πρόεδρος της Yamaha Europe κ. Eric de Seynes, μεταφέροντας τον μεγάλο εκνευρισμό που υπάρχει στην ομάδα: «πρέπει να καταλάβουμε τι έχει συμβεί και να επιστρέψουμε δυνατότεροι».

Από την ομάδα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να περιλαμβάνει όλους τους κινητήρες που έσπασαν σε διαφορετικές ημέρες. Επίσημη τοποθέτηση και αιτιολογία υπάρχει μόνο για τον σπασμένο κινητήρα του Branch που το πρόβλημα εντοπίστηκε στα ρουλεμάν στροφάλου. Η αντοχή τους επιδεινώθηκε από την πτώση που είχε ο Branch μαγκώνοντας την αλυσίδα του σε ένα σκέλος μάλιστα που δεν μπορούσε να δεχτεί τεχνική βοήθεια. Ωστόσο η σημερινή εγκατάλειψη του Van Beveren εκθέτει την Yamaha μιας και είχε τον χρόνο να εκτιμήσει το ζήτημα από τις εγκαταλείψεις των Caimi, Jamie McCanney και Ross Branch, αποφεύγοντας την αποκαρδιωτική αυτή εικόνα!

Κανονικά η Yamaha θα έπρεπε να παραμένει στο Dakar με τον Short που εγκατέλειψε από νερωμένη βενζίνη, ένα τεράστιο λάθος της ASO που θα μπορούσε να είχε διορθώσει η FIM ακυρώνοντας το σκέλος για όλους, όπως όφειλε. Η νερωμένη βενζίνη μπήκε σε πολλούς αναβάτες σε SSV, Quad κτλ αλλά περισσότερο από όλους τον Short.

Πρέπει να τονιστεί πως αυτό το πρόβλημα, η αντοχή των κινητήρων στις πολύ δύσκολες συνθήκες του Dakar, δεν είναι αποκλειστικό της Yamaha, όλοι οι κατασκευαστές που συμμετέχουν έχουν περάσει από αυτό το στάδιο. Επίσης δεν γίνεται να συνδεθεί η αντοχή των αγωνιστικών μοτοσυκλετών στο Dakar με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής με τις οποίες δεν υπάρχει καμία ομοιότητα. Το HRC, για παράδειγμα, επένδυσε πολύ χρόνο και χρήμα για να καταφέρει να κόψει το σερί της KTM, κι αντίστοιχα η KTM έψαξε πολύ καιρό να βρει τον τρόπο να δουλεύει ο κινητήρας με δείγματα άμμου μέσα στο λάδι, όπως ακριβώς μας έχουν δείξει πως συμβαίνει στο Dakar. Σειρά της Yamaha να βρει τι έγινε διαφορετικά φέτος και τι πρέπει να κάνει για το 2022.

Ετικέτες

Mε την Bathams AJN Racing θα αγωνιστεί ο Conor Cummins στο Isle of Man TT του 2026

Νέα συνεργασία με BMW M1000RR σε Superbike και Senior TT
Cummins
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/4/2026

Ο αναβάτης από το νησί ετοιμάζεται για την 20ή του χρονιά στο Isle of Man TT, με νέο σχήμα και στόχο την επιστροφή στο βάθρο.

Η Bathams Racing επιβεβαίωσε τη συνεργασία της με τον Conor Cummins για το Isle of Man Tourist Trophy του 2026, με τον 39χρονο να αναλαμβάνει τις συμμετοχές στις κατηγορίες Superbike και Senior TT, οδηγώντας μία BMW M1000RR. Η ομάδα συνεχίζει να λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Michael Rutter, επτάκις νικητή στο TT, με πολυετή εμπειρία στη διάσημη ορεινή διαδρομή που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσπάθεια διάκρισης.

Η αγωνιστική παρουσία του Cummins για το 2026 αποκτά πιο σύνθετη μορφή σε σχέση με τις περασμένες χρονιές, καθώς πέρα από τις συμμετοχές του με τη Bathams AJN Racing, θα αγωνιστεί στα Superstock TT με δική του ομάδα, την Conrod Motorsport, επίσης με BMW, ενώ στις κατηγορίες Supersport θα οδηγήσει τη Suzuki GSX-R750 για την ομάδα North Lincs Components. Πρόκειται για τη μοτοσυκλέτα που είχε χρησιμοποιήσει ο James Hind τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας αποτελέσματα μέσα στην πρώτη εξάδα, στοιχείο που δείχνει ότι το πακέτο παραμένει ανταγωνιστικό.

Cummins

Ο Cummins παραμένει ένας από τους πιο γρήγορους αναβάτες που έχουν περάσει από το TT, με 12 παρουσίες στο βάθρο και ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο Senior TT, όπου έχει καταγράψει δύο δεύτερες και τρεις τρίτες θέσεις. Ο ταχύτερος γύρος της καριέρας του, στα 133,116 mph, τον τοποθετεί έκτο ταχύτερο όλων των εποχών στη διαδρομή. Παρά τα αποτελέσματα αυτά, η νίκη εξακολουθεί να λείπει από το παλμαρέ του, κάτι που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθειά του για το 2026. Την περασμένη χρονιά, οδηγώντας BMW, κατέγραψε πέμπτη και έκτη θέση στα Superstock TT, με καλύτερο γύρο στα 131,528 mph, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Η παρουσία του Michael Rutter εκτός αγωνιστικής δράσης, λόγω της ανάγκης για πλήρη αποκατάσταση της φυσικής του κατάστασης, αλλά εντός ομάδας, ενισχύει τη δομή της Bathams Racing. Ο ίδιος έχει μακρά σχέση με τη διοργάνωση και από το 2009 συνεργάζεται με τη Bathams, ενώ από το 2018 η ομάδα έχει ενεργό ρόλο σε αγώνες δρόμου και εθνικά πρωταθλήματα. Η εμπειρία του γύρω από το TT παραμένει καθοριστική για την κατεύθυνση της ομάδας.

Ο Cummins μπαίνει στη σεζόν του 2026 έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δύο δεκαετίες σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες δρόμου του κόσμου, με σαφή στόχο να επιστρέψει στο βάθρο για πρώτη φορά από το 2022 και να διεκδικήσει την νίκη, που μέχρι σήμερα του έχει ξεφύγει. Το νέο αγωνιστικό πλαίσιο, με τη στήριξη της Bathams AJN Racing και τη χρήση της BMW M1000RR, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές της καριέρας του, σε μια πίστα όπου η εμπειρία μετρά όσο και η ταχύτητα.